Τη συμπερίληψη του ανοίγματος του οδοφράγματος του Πυροΐου σε οποιαδήποτε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ζητά εκ νέου ο Δήμος Αθηένου.

Ενόψει των νέων διεργασιών για το Κυπριακό και της συζήτησης για υλοποίηση νέων ΜΟΕ, ο δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας να απαιτήσει τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου ως προϋπόθεση για σύνταξη οποιουδήποτε καταλόγου νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ. Καρεκλάς επαναλαμβάνει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του ακριτικού δήμου ένεκα της συγκοινωνιακής απομόνωσης παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δραματική μείωση του χρόνου μετάβασης στη Λευκωσία από 45 λεπτά στα δέκα λεπτά. Οι κάτοικοι της Αθηένου ζητούν να τερματιστεί αυτή η απομόνωση και η ταλαιπωρία 45 χρόνων με το άνοιγμα του οδοφράγματος, το οποίο θα επιφέρει μεγάλη βελτίωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ο δήμαρχος απαντά και στις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς η οποία επικαλείται στρατιωτικούς λόγους για τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης και σημειώνει ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις που δεν επηρεάζουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Καρεκλάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναφορά του Προέδρου στο Πυρόι στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη να επιμείνει και να μην αποδεχθεί άλλα μέτρα εάν σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το άνοιγμα του Πυροΐου.

Ένα τέτοιο μέτρο, καταλήγει, θα βοηθήσει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Τάσος Περδίος