Το Ουκρανικό και πρωτοβουλίες για συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο ΥΠΑΜ στο Πεντάγωνο (βίντεο)

Oι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πρωτοβουλίες για συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η διατλαντική συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη με την Βοηθό Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφάλειας Δρ Σελέστ Γουόλαντερ την Τετάρτη στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα, υπό το φως της ραγδαίας ανάπτυξης της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ τα τελευταία δύο έτη, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων, κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, πρόσβαση στο πρόγραμμα διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης, τη δημιουργία του Κέντρου εκπαιδεύσεως CYCLOPS και την εγκαθίδρυση του διαλόγου ασφάλειας.

Σημειώνεται επίσης ότι «στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με την πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στο Πεντάγωνο να αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε θέματα άμυνας».


Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως ο κ. Πετρίδης μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με τη Βοηθό Υπουργό, αρμόδια για πολιτικο-στρατιωτικές υποθέσεις Τζέσικα Λιούις, με την οποία συζήτησε μεταξύ άλλων την πλήρη άρση των περιορισμών για απόκτηση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως ο Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε ακόμη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου συναντήθηκε με τη Διευθύντρια Ευρώπης Αμάντα Σλόουτ και τη Διευθύντρια Μέσης Ανατολής Στέφανι Χάλετ, με τις οποίες συζήτησε ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα, καθώς και τον ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.