Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει ανησυχία για το μέλλον της Κύπρου

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης σε ανακοίνωση για τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης (21η Σεπτεμβρίου), εκφράζει ανησυχία για το μέλλον της Κύπρου, που, όπως λέει «απειλείται από τον πραγματικό κίνδυνο της διχοτόμησης».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΕκφράζει παράλληλα ανησυχία διότι «η Τουρκία συνεχώς εκμεταλλεύεται την αδράνεια που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του, ώστε να εξευρεθούν λύσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών, δημιουργώντας τετελεσμένα που θα οδηγήσουν σύντομα στη διχοτόμηση της πατρίδας μας».

Περαιτέρω εκφράζει ανησυχία και για την «εμβάθυνση της στρατικοποίησης» στο νησί που, όπως αναφέρει, «προωθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη». Προσθέτει ότι «με τη συνομολόγηση στρατιωτικών συμφωνιών με ξένες δυνάμεις, εμπλέκει την Κύπρο σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» με αποκορύφωμα, όπως λέει, την αναμενόμενη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης για Θέματα Συνοριακής Ασφάλειας – CYCLOPS, το οποίο «θα λειτουργεί ως δίαυλος προώθησης αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή μας».

Συνεχίζοντας, παρατηρεί ότι βάσει στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, η Κύπρος κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στρατικοποίησης και συσσώρευσης στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς «βρίσκεται στην 4η θέση ως προς τις αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ έναντι του ΑΕΠ της χώρας» ενώ οι αμυντικές δαπάνες της Κύπρου «αντικατοπτρίζουν το 1,8% του ΑΕΠ, ενώ οι μέσες δαπάνες των 27 χωρών της ΕΕ είναι 1,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.