Το κάθε παιδί έχει θέση μέσα στις σχολικές τάξεις

  • Για ρατσιστική πολιτική κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας η Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας» και ο Σύνδεσµος Στήριξης Ατόµων ∆ΕΠΥ (∆ιαταραχή Ελλειµµατικής Προσοχής Υπερκινητικότητας)
  • Τα παιδιά µε αναπηρίες θέλουν να βρίσκονται µέσα στο σχολείο όταν αυτό είναι φιλικό απέναντί τους 

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Για ρατσιστική πολιτική κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας η Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας» και ο Σύνδεσµος ∆ΕΠΥ, που αποχώρησαν πρόσφατα, µαζί µε την ΚΥΣΟΑ, από ηµερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο µε θέµα «Ειδική εκπαίδευση στα σχολεία, προτάσεις για βελτίωση».

132 0.YPPAN

Θα διώξουν τα παιδιά από τις σχολικές τάξεις;

«Μα πού πάµε; Επιστρέφουµε στη δεκαετία του 1990;» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, την πρόταση του Υπουργείου για δηµιουργία Κέντρου Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης. «Αυτό που εισηγείται ο υπουργός είναι κυνήγι των µαθητών µε αναπηρίες, µε στόχο να φοιτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στα ειδικά σχολεία». Συµπλήρωσε ότι το υπουργείο δεν υιοθετεί τα όσα προβλέπει η Σύµβαση του ΟΗΕ για το δικαίωµα της εκπαίδευσης των παιδιών µε αναπηρίες: «Αντίθετα, µιλά για δικαίωµα στην Ειδική Εκπαίδευση. ∆ηλαδή, στο διαχωρισµό των παιδιών» αντί να εστιάσει στην παροχή κατάλληλων µέσων, τη χρήση µαθησιακών µεθόδων και τη διευκόλυνση της προσβασιµότητας κάθε µαθητή µε σκοπό τη φοίτησή του στην ενιαία εκπαίδευση, υπογράµµισε.

Σε έντονο ύφος αναφέρθηκε στην αποχώρησή τους από την ηµερίδα και η Μαρίνα Γεωργίου, πρόεδρος Συνδέσµου Στήριξης Ατόµων ∆ΕΠΥ, σηµειώνοντας ότι «αποχωρήσαµε γιατί θέλαµε να εκφράσουµε την αντίδρασή µας προς τη ρατσιστική πολιτική του υπουργείου. Το υπουργείο θέλει να κάνει βελτιώσεις σε µια απαρχαιωµένη νοµοθεσία».

Η πρόεδρος της Οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στο παράδειγµα που έδωσε στη διάρκεια της ηµερίδας ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδροµος Προδρόµου, αναφερόµενος σε γονιό που του είχε πει πως ένα παιδί ειδικής εκπαίδευσης, το οποίο φοιτούσε στη γενική τάξη, «διατάρασσε» το σχολικό περιβάλλον µε τη συµπεριφορά του και ότι κακώς φοιτούσε εκεί και όχι σε ειδικό σχολείο. Η κα Πιτσιάλη έκανε λόγο για ντροπή και πισωγύρισµα, λέγοντας ότι αρνούνται να συµµετέχουν σε τέτοιου είδους ρατσιστικές ηµερίδες.

Επίσης, η κα Πιτσιάλη τόνισε ότι το υπουργείο συνεχίζει να παραβιάζει τη Σύµβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώµατα των ατόµων µε αναπηρία και σηµείωσε ότι πρέπει να εφαρµοστεί ενιαία εκπαίδευση που να σέβεται τα δικαιώµατα όλων των παιδιών. Επεσήµανε ακόµη ότι οι αρµόδιοι θα τους βρουν απέναντί τους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο λήψης µέτρων αντίδρασης σε περίπτωση που χρειαστεί.

Όπως επεσήµανε η Γιούλα Πιτσιάλη, το δικαίωµα στην Ενιαία Εκπαίδευση και στη συµµετοχή του κάθε παιδιού στο σχολείο της γειτονιάς του είναι αδιαπραγµάτευτο. «Μπορεί κάποιος να επιλέξει να µην απολαύσει αυτό το δικαίωµα, αλλά δεν µπορεί κανείς να του το στερήσει. Το ΥΠΠΑΝ αντί να προωθεί πολιτικές και προσαρµογές στα σχολεία που θα επιτρέπουν σε όλα τα παιδιά να συµµετέχουν µε αξιοπρέπεια, προσπαθεί να βρει τρόπους να τα αποκλείσει».

nikolass3

Είναι και ο Νεόφυτος, η Μαρία, ο Νικόλας…

Σε ανάρτησή της η Γιούλα Πιτσιάλη αναφέρεται και στο γεγονός ότι οι αρµόδιοι δεν έχουν επισκεφθεί τις σχολικές τάξεις για να δουν πώς αντεπεξέρχονται τα παιδιά ΑΜεΑ και πώς λειτουργεί η Ενιαία Εκπαίδευση και να γνωρίσουν όλα αυτά τα παιδιά που µε αγώνες που έδωσαν οι οικογένειές τους έχουν διαψεύσει όλους αυτούς που λένε ότι δεν έχουν θέση στη σχολική τάξη.

«Είναι ο Νεόφυτος παιδί µε εγκεφαλική παράλυση που βγήκε από την ειδική µονάδα στο Λύκειο µε τη βοήθεια των γονιών του, µετά που έπρεπε µόνος του να προετοιµαστεί και να δώσει 3 χρόνια εξετάσεις, και φοιτά σήµερα στο πανεπιστήµιο µε επιτυχία. Είναι η Μαρία µε σύνδροµο Down, που βγήκε από τη µονάδα στην Α’ Γυµνασίου µετά από αγώνες των γονέων της και φοιτά σήµερα σε Τεχνική Σχολή µάγειρας, µετά από αγώνες να ακυρώσουµε µια εγκύκλιο που έλεγε ότι τα παιδιά µε αναπηρίες είναι επικίνδυνο να είναι σε εργαστήρια, και φοιτά µε απόλυτη ασφάλεια, όχι σε ειδική µονάδα όπως της πρότειναν εξαρχής, αλλά µε τη φίλη της από το γυµνάσιο. Είναι ο Αντρέας, µε σπάνιο σύνδροµο που κανένας δεν ήθελε στην τάξη του, κατάφεραν οι γονείς του να κάνει κατ’ οίκον, µε τα αποτελέσµατά του να είναι εκπληκτικά. Είναι ο Νικόλας, κλασική περίπτωση παιδιού που εάν ακούγαµε τις προτροπές των ειδικών θα ήταν σε ειδικό σχολείο και που σας απέδειξε ότι καµία αναπηρία δεν µπορεί να κρατήσει τη µάθηση µακριά από τα παιδιά όταν αυτή προσαρµοστεί. Είναι όµως και η Μαρία, παιδί µε ∆ΕΠΥ, που παράτησε τις φίλες της γιατί το περιβάλλον του σχολείου, το εκπαιδευτικό σύστηµα και η νοοτροπία του, καθόλου φιλικά ήταν προς την αναπηρία της και την ώθησε να αποταθεί σε ιδιωτικό σχολείο και τώρα είναι εκεί ευτυχισµένη. Ο κατάλογος είναι µακρύς αυτών των παιδιών που το σύστηµα άφησε εκτός, που βοηθήσαµε εµείς οι οργανώσεις και τώρα φοιτούν και όλοι είναι ευχαριστηµένοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλοι…»

Κέντρο Αξιολόγησης Ειδικής Εκπαίδευσης προωθεί το ΥΠΠΑΝ

Σε δηλώσεις του στον «Άστρα», ο Πρόδροµος Προδρόµου είπε ότι πρέπει να βελτιωθεί η Ειδική Εκπαίδευση, λέγοντας ότι το υπουργείο εξήγγειλε µέτρα, τα οποία θα προωθηθούν στο Υπουργικό Συµβούλιο για έγκριση.

Ανέφερε ανάµεσα σε άλλα ότι πρέπει να γίνει Κέντρο Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης. Στο Κέντρο θα παραπέµπονται όλες οι περιπτώσεις που είτε εντοπίζονται στο σχολείο, είτε και αναφέρονται από τους γονείς. Ακόµη, σηµείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη διενέργεια διαγνώσεων στην Α’ τάξη ∆ηµοτικού, αλλά και στην Προδηµοτική.

Ο κ. Προδρόµου κλήθηκε να σχολιάσει και την αναφορά του στην ηµερίδα που προκάλεσε τις αντιδράσεις. Αν και δεν θέλησε να σχολιάσει την αποχώρηση των οργανώσεων, επανέλαβε ότι γονέας σε επιστολή του αναφερόταν στο παράδειγµα παιδιού που φοιτούσε στη γενική τάξη του παιδιού του, το οποίο δεν είναι ενταγµένο σε ειδική οµάδα, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται, όπως είπε ο υπουργός, προβλήµατα.

Ο κ. Προδρόµου πρόσθεσε ότι στη συγκεκριµένη επιστολή ο γονέας σηµειώνει ότι θα ήταν καλά τα παιδιά για τα οποία υπάρχει υπεύθυνη διάγνωση να εντάσσονται εκεί και όπου ενδείκνυται. Γι’ αυτό, σηµείωσε ο Πρόδροµος Προδρόµου, θέλουν να προχωρήσουν στη δηµιουργία Κέντρου Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης.

PEDIA

«Τα παιδιά µας δεν τα ορίζει η αναπηρία τους»

Όταν οι αρµόδιοι διερωτήθηκαν εάν τα παιδιά µε αναπηρίες ρωτήθηκαν αν θέλουν να είναι στα σχολεία, η πρόεδρος της «Αγκαλιάς Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, διερωτήθηκε µε τη σειρά της «γιατί να µη θέλουν;

Εάν το περιβάλλον του σχολείου είναι προσαρµοσµένο και φιλικό απέναντί τους, γιατί να µη θέλουν; Νοµίζετε ότι τα παιδιά µας απολαµβάνουν την αποµόνωση, ότι τους αρέσει να κάνουν όλη µέρα θεραπείες, ότι ο στόχος της ζωής τους είναι να διώξουν την αναπηρία από πάνω τους; Κάνετε λάθος. Τα παιδιά µας δεν τα ορίζει η αναπηρία τους, κάνουν όνειρα, έχουν στόχους όπως όλα τα παιδιά και έµαθαν να αγωνίζονται για να ξεπερνούν τα εµπόδια και να επιτυγχάνουν όσα για εµάς ίσως να είναι αυτονόητα.

Εάν υπάρχουν παιδιά ή γονείς που σήµερα δεν θέλουν να είναι στα σχολεία, είναι γιατί αποτύχαµε να δηµιουργήσουµε την κουλτούρα στα σχολεία που να τα αποδέχονται και να τα βοηθούν να εξελίσσονται µέσα στο σύνολο».

Αλλαγή στη διαδικασία αξιολόγησης εισηγούνται οι Οργανωµένοι Γονείς

Προτάσεις για βελτίωση της Ει­δικής/Ενιαίας Εκπαίδευσης στα κυ­πριακά σχολεία παρουσίασαν οι Ορ­γανωμένοι Γονείς κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στην ημερίδα με θέμα: «Ειδική Εκπαίδευση στα Σχολεία: Προτάσεις για βελτίωση» που πραγμα­τοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Οι Οργανωμένοι Γονείς κατά την ομιλία τους εισηγήθηκαν την ανα­βάθμιση της υπηρεσίας που χειρί­ζεται τα θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για να μπορούν να εξυ­πηρετούνται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα οι ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες ή με άλλες ειδι­κές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επίσης, εισηγήθηκαν αλλαγή στη διαδικασία αξιολόγησης με στόχο την έγκαιρη αξιολόγηση, έγκαιρη έκδο­ση επιστημονικών συμπερασμάτων, δημιουργία προσωπικών δεδομένων και εξατομικευμένων στόχων για κάθε παιδί σε συνεργασία με τους γονείς.

Παράλληλα, ζήτησαν την πρόσλη­ψη ατόμων όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η εξατομι­κευμένη στήριξη των παιδιών σε ατομικό επίπεδο χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος, όπως και τον κα­θορισμό προσόντων σχολικών συνο­δών και πρόσληψης ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών, που συνεπάγε­ται αλλαγή στη διαδικασία πρόσλη­ψης.

Ζήτησαν επίσης τη διενέργεια έρευνας σε όλες τις κτιριακές εγκα­ταστάσεις τόσο των γενικών τάξεων, όσο και των ειδικών μονάδων που φι­λοξενούν παιδιά με αναπηρία. Όπου υπάρχουν προβλήματα, να καθορι­στεί πρόγραμμα αναβάθμισής τους με στόχο να εφοδιαστούν πλήρως με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy