Το παλεύουν με δυσκολίες οι εργαζόμενοι στις εταιρείες υγραερίου, με την κυβέρνηση να γερνει προς τους εργοδότες

Η κυβέρνηση γέρνει προς την εργοδοτική πλευρά, σύμφωνα με έγκυρη πηγή

 

Μεγάλο αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους διεξάγουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες υγραερίου ενόψει της μεταφοράς των εργασιών τους στο νέο τερματικό στο Βασιλικό. Ως γνωστόν, η κοινοπραξία VLPG που αναλαμβάνει τον τομέα του υγραερίου στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, επιχειρεί να καταργήσει όλα τα εργασιακά κεκτημένα των εργαζομένων με πρόσχημα την πρόσληψή τους σε καινούργια εταιρεία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των συντεχνιών και απεργιακές κινητοποιήσεις σε δύο από τις τέσσερις εταιρείες (ΕΚΟ και Σύνεργκαζ). Μετά τα απεργιακά μέτρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προσέλθουν σε διάλογο στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και όπως πληροφορούμαστε, η εργατική πλευρά αντιμετωπίζει την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς σε βασικά ζητήματα. Εκείνο που καθιστά τη θέση των εργαζομένων ακόμα πιο δυσμενή όμως, είναι δυστυχώς η θέση της κυβέρνησης η οποία δεν φαίνεται να κρατά ισορροπία και γέρνει προς την εργοδοτική πλευρά, όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας έγκυρη πηγή. Η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι ο διάλογος θα καταλήξει σύντομα με κοινά αποδεκτή λύση, κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί αφού κάποιες πληροφορίες από το τραπέζι του διαλόγου αναφέρουν ότι το μόνο που φαίνεται να κερδίζουν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι είναι η επιλογή της συνέχισης της εργοδότησής τους, χωρίς όμως να διασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες τους θα μεταφερθούν με βάση τους υφιστάμενους όρους εργασίας.

Ως γνωστόν, τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέλη του προσωπικού σε δύο από τις τέσσερις εταιρείες κατήλθαν σε απεργία καταγγέλλοντας ότι επιχειρείται κατάργηση όλων των κεκτημένων τους μέσω της μεταφοράς τους στο νέο τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό. Η κοινοπραξία VLPG που θα συστεγάσει τις εταιρείες Πετρολίνα, ΕΚΟ, Σύνεργκαζ και Ίντεργκαζ στο κοινό τερματικό, επιχειρεί να αλλάξει το στάτους εργοδότησης των υπαλλήλων με το επιχείρημα ότι θα εργοδοτηθούν σε καινούργια εταιρεία, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετες τις συντεχνίες, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι η εργοδότηση πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους όρους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που διέπει τις συγχωνεύσεις και τις εργασιακές σχέσεις, υποδεικνύοντας πως πρέπει να μεταφερθούν με τα ίδια δικαιώματα και με όρους εργοδότησης όχι κατώτερους από αυτούς που είχαν, στην κοινοπραξία VLPG Ltd.

 

 

 

Επίκειται επαναφορά απεργιακών μέτρων
Εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαβουλεύσεις, τότε η πρόθεση των εργαζομένων της ΕΚΟ και της ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ είναι να επαναφέρουν τα απεργιακά μέτρα, χωρίς να αποκλείεται να τους ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι άλλων εταιρειών, όπως ξεκαθαρίζει η πλευρά των εργαζομένων.
Η διαφορά πρέπει να λυθεί άμεσα, καθώς η μετακόμιση στο Βασιλικό επίκειται τις επόμενες εβδομάδες.

 

 

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.