Το παλιό σκοπευτήριο συνεχίζει να σκοτώνει φλαμίγκο

Από δηλητηρίαση πέθανε το φλαμίνγκο που βρέθηκε πριν μερικές εβδομάδες στην Αλυκή Λάρνακας - Κατάπιε σκάγια από μόλυβδο

Συνεχίζει να επηρεάζει τα φλαμίνγκο το παλαιό σκοπευτήριο που βρισκόταν πλησίον της Αλυκής Λάρνακας μέχρι το 2007 αφού όπως διαπιστώθηκε από σχετικές αναλύσεις και νεκροψία που έγινε σε φλαμίνγκο που βρέθηκε νεκρό στην Αλυκή πριν μερικές εβδομάδες, στο στομάχι και τον οργανισμό του εντοπίστηκαν σφαιρίδια από μόλυβδο (σκάγια) τα οποία οδήγησαν σταδιακά στη δηλητηρίαση του.

Διαβάστε επίσης: Νεκρό το φλαμίνγκο που περιπλανιόταν χθες

Σύμφωνα με τον Επαρχιακό λειτουργό του Ταμείου Θήρας Λάρνακας, κ. Μιχάλη Αντωνίου, στον οργανισμό του νεκρού πτηνού εντοπίστηκαν σφαιρίδια μολύβδου τα οποία οδήγησαν σταδιακά στη δηλητηρίαση του. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το περιστατικό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προκαλεί ανησυχία αφού η κατάποση των σφαιριδίων αυτών μπορεί να έγινε πριν αρκετά χρόνια από το φλαμίνγκο και φέτος να επηρέασε τον οργανισμό του.

«Τα φλαμίνγκο ζουν περίπου μέχρι και 33 χρόνια, συνεπώς η κατανάλωση των σφαιριδίων από το συγκεκριμένο φλαμίνγκο μπορεί να έγινε πριν αρκετά χρόνια όταν το σκοπευτήριο ήταν ακόμα σε λειτουργία. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», μας ανάφερε ο κος Αντωνίου.

Η χρονιά που ξεκλήρισε τα φλαμίνγκο

Το 2007 ήταν μια δραματική χρονιά για τα χιλιάδες φλαμίνγκο που κατέκλυσαν την μεγάλη αλυκή Λάρνακας. Η συστηματική λειτουργία του σκοπευτηρίου δυτικά της λίμνης είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα σφαιριδίων από μόλυβδο στην Αλυκή. Τα φλαμίνγκο που συλλέγουν τη τροφή τους από τον βυθό της λίμνης καταναλώνοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες μολύβδου. Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες φλαμίνγκο πέθαναν εκείνη τη χρονιά από δηλητηρίαση συνεπεία μολύβδου.

Αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά που το σκοπευτήριο στη Λάρνακα λειτούργησε. Στη συνέχεια το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Ταμείο Θήρας προχώρησαν σε ριζικό καθαρισμό της λίμνης αφαιρώντας μέχρι και 10 εκατοστόμετρα από την επιφάνεια της Αλυκής.

«Η ηλικία του πτηνού σε συνδυασμό με το μόλυβδο συνέτειναν στο θάνατο του φλαμίγκο», προσθέτει ο κος. Αντωνίου, επαναλάμβάνοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά μεμονωμένο περιστατικό.

Bird Life Cyprus: Προβληματίζει η χρήση σφαιριδίων μολύβδου 

H χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο προβληματίζει το Bird Life Cyprus υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τη νομοθεσία.

Σε δηλώσεις Λειτουργού του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου στην ιστοσελίδα μας, μας λέχθηκε ότι υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τη χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο σε ακτίνα 300 μέτρων από τις ακτές των Αλυκών και σε απόσταση μεγαλύτερης αυτής, από υδροβιότοπους. Επιπλέον, το Bird Life Cyprus αναφέρει ότι υπάρχει συζήτηση στις Βρυξέλλες για απαγόρευση σφαιριδίων μολύβδου κοντά σε υδροβιότοπους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τάσος Αναστάση 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy