Το παράνομο και αντιδημοκρατικό της κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ επισημάνθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία

Το παράνομο και αντιδημοκρατικό της κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λευκωσία στην οποία εκφράστηκε πλήρης υποστήριξη προς τον ακτιβιστή και δημοσιογράφο της πλατφόρμας Wilikeaks ο οποίος κρατείται σε βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας  χωρίς να έχει καταδικαστεί ενώ προηγήθηκε η για χρόνια παραμονή του στην πρεσβεία Ισημερινού στο Λονδίνο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Ασάνζ και η Ένωση Συντακτών Κύπρου ο Πρόεδρος της οποίας, Γιώργος Φράγκος, δήλωσε ότι ο Ασάνζ «δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «τασσόμαστε στο πλευρό του μαζί με δεκάδες δημοσιογραφικές οργανώσεις σε όπλο τον κόσμο, μαζί με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα με τη Διεθνή Αμνηστία και με προσβεβλημένες προσωπικότητες του κόσμου της πληροφόρησης παγκόσμια».

Πρόσθεσε ότι «ο Ασάνζ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, όπως ελεύθερη πρέπει να είναι και η πληροφόρηση για κάθε τι που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, για κάθε τί από το οποίο απορρέουν συμφέροντα που επηρεάζουν όλο τον πλανήτη, όλη την ανθρωπότητα».

Στο πάνελ της συζήτησης ήταν ο Ανδρέας Παναγιώτου, Κοινωνιολόγος, ο Σταύρος Τομπάζος, Πολιτικός Επιστήμονας και η Νικολέτα Χαραλαμπίδου, Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Παναγιώτου προέβη σε μια γενική κοινωνιολογική ανάλυση της επιβαλλόμενης εξουσίας λέγοντας ότι η ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επέβαλε εμπάργκο στην παρακολούθηση των δύο ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών την ώρα που στην Ευρώπη τα ΜΜΕ είναι δεκάδες.

Ειδικά για τον Ασάνζ ο Κοινωνιολόγος είπε ότι είναι μια κομβική μορφή η οποία παρεμβαίνει για να πει αυτό το οποίο όλοι υποψιάζονται, είναι αυτός ο οποίος δημοσιοποιεί το έγκλημα άρα με αυτή την έννοια έχουμε μια αντιπαράθεση και πρέπει να βάλουμε σε μια εξίσωση ότι η ελπίδα που έχουμε στην μοντέρνα εποχή να μπορέσουμε να έχουμε κάποιου είδους αλήθεια είναι ο ορθολογισμός ο οποίος μπορεί να υπάρξει μόνο με διάλογο.

Ο κ. Τομπάζος στη δική του παρέμβαση σημείωσε το γεγονός ότι σε φυλακές στο Ιράκ διαπράχθηκαν από τους Αμερικανούς φρικτά εγκλήματα πολέμου και οι υπαίτιοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μηνών και έκανε παραλληλισμό με την υπόθεση Ασάνζ ο οποίος αντιμετωπίζει συνολικά 18 κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 175 χρόνια.

«Οταν βασανίζεις τιμωρείσαι με φυλάκιση λίγων μηνών όταν όμως αποκαλύπτεις τον βασανισμό κινδυνεύεις με φυλάκιση 175 χρόνων», υπέδειξε ο Πολιτικός Επιστήμονας ο οποίος σημείωσε ότι το αυταρχικό και αστυνομικό κράτος που συνεχώς ενισχύεται φανερώνεται όταν οι κοινωνικές ανισότητες μετατρέπονται ή οδηγούν σε κοινωνικές αντιπαραθέσεις, όπως έγινε στην περίπτωση των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία αλλά και με την υπόθεση Ασάνζ.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στις «απάνθρωπες και ταπεινωτικές» συνθήκες κράτησης του Ασάνζ και στην πρεσβεία και σε φυλακές στη Βρετανία ο οποίος παρακολουθείτο συνεχώς και από τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίας, δεν έχει άμεση και ποιοτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ενώ κατά την παρουσία του στο δικαστήριο βρισκόταν σε γυάλινο κλουβί «ωσάν να ήταν ο χειρότερος εγκληματίας του κόσμου και άρα επικίνδυνος».

Πρόσθεσε ότι παραβιάστηκε και το απόρρητο της επικοινωνίας του με τους δικηγόρους του, του έχουν υποκλαπεί όλα τα έγγραφα και η επικοινωνία με τους δικηγόρους του τα επτά χρόνια που βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού, τα οποία παραδόθηκαν στις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, κάτι που παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και αλλά αυτό της απόρρητης επικοινωνίας με δικηγόρο.

Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Σούλα Χατζηκυριάκου η οποία καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους είπε ότι ο Ασάνζ μας αφορά και πρέπει να τον στηρίξουμε γιατί η ελευθερία του Τύπου αφορά όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους, γιατί πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στα έργα και τις παραλείψεις της εξουσίας και οι πολίτες να γνωρίζουν την αλήθεια και όχι “fake news”.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.