Το παρελθόν θα τους κυνηγά!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του
Κώστα Κατσώνη

 

Το παρελθόν θα τους κυνηγά!


Ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, µε δηλώσεις του που έγιναν µε αφορµή τη γνωστή συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στην εφηµερίδα «Πολίτης» (5 και 6 Ιουνίου 2022), µας πληροφόρησε, «χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ», ότι το κόµµα του ιδρύθηκε (το 1976) για να «βρίσκεται απέναντι στις µακαριακές µεθόδους, νοοτροπίες και πρακτικές».

Τις µακαριακές πρακτικές, τις οποίες απαξιώνει σήµερα ο ηγέτης του Συναγερµού, αντιστρατεύονταν «λόγοις και έργοις» (µε ένοπλη, εγκληµατική δράση) η ΕΟΚΑ Β και ο Γρίβας. Μάλιστα, για να θέσουν τέρµα σ’ αυτές συµµετείχαν ενεργά, µαζί µε την επαίσχυντη χούντα των Αθηνών, στη µεγαλύτερη προδοσία που διαπράχθηκε ποτέ σε βάρος της Κύπρου και του λαού µας: το προδοτικό πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου 1974 ενάντια στον νόµιµα εκλεγµένο Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ. Το τραγικό αποτέλεσµα ήταν ν’ ανοίξουν οι κερκόπορτες της προδοσίας για να εισβάλει στο νησί µας ανενόχλητος ο τουρκικός Αττίλας, εκτοπίζοντας 200 χιλιάδες συµπατριώτες µας από τις πατρογονικές τους εστίες, σκορπώντας, ταυτόχρονα, παντού το θάνατο και την καταστροφή, και µε καταλυτική και µη αναστρέψιµη ίσαµε σήµερα συνέπεια την κατάκτηση και τη συνεχιζόµενη εδώ και 48 χρόνια τουρκική κατοχή του 36% των εδαφών της ανεξάρτητης Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

Γίνεται δηλαδή, µε τις δηλώσεις του αυτές ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο αρχηγός του ∆ΗΣΥ και επίδοξος πρόεδρος της ταλαίπωρης Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, απολογητής της ΕΟΚΑ Β και της µεγάλης προδοσίας που µοίρασε το νησί µας στα δύο, µε ορατό πια τον κίνδυνο µονιµοποίησης (ή και νοµιµοποίησης) των κατοχικών τετελεσµένων, µε βάση τις σύγχρονες περί διεθνούς δικαίου «αντιλήψεις» και αναθεωρητικές ιδεοληψίες.


Τις δηλώσεις του προέδρου του ∆ΗΣΥ ήρθε να επικαλύψει αλλά και να δικαιολογήσει, υπερθεµατίζοντας µάλιστα αφοριστικά, ο επί του Τύπου εκπρόσωπος και συµπαθής κατά τα άλλα βουλευτής ∆ηµήτρης ∆ηµητρίου, ο οποίος ανέφερε επί λέξει το εξής αµίµητο: «∆εν αφορά τους νέους ό,τι έγινε στο παρελθόν»! Μα το παρελθόν αυτό αφορά τις πιο σκοτεινές και τις πιο επώδυνες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της µοιρασµένης πατρίδας µας. Και είναι δυστυχώς, εξ ολοκλήρου, τραγικό και ολέθριο «επίτευγµα» της «εθνικόφρονος» παράταξης, από την οποία προέρχονταν οι πραξικοπηµατίες ΕΟΚΑΒητατζήδες, την οποία επαίρεται µάλιστα ότι εκπροσωπεί εδώ και 46 χρόνια ο ∆ΗΣΥ. Κι όχι µόνο αφορά τους νέους αυτό το παρελθόν που οι πάντες αναθεµατίζουν και κανείς δεν εύχεται να ξαναζήσουµε, αλλά έχει καθορίσει, δυστυχώς και ατυχώς, και τη ζωή χιλιάδων νέων παιδιών, που είναι παιδιά εκτοπισµένων οικογενειών και πολύ περισσότερο για όσους είναι παιδιά πεσόντων και αγνοουµένων του πραξικοπήµατος και της τουρκικής εισβολής, αρκετούς από τους οποίους (900 περίπου άτοµα) ακόµα αναζητούµε, ενώ θάβουµε καθηµερινά ακόµα και όσους ταυτοποιούνται µε τη µέθοδο του DNA και κηδεύονται στις γενέτειρές τους.

Μας αφορά λοιπόν αυτό το παρελθόν. Είναι η σύγχρονη Κυπριακή Ιστορία, η Ιστορία του τόπου µας! Κι αλίµονο αν οι νέοι µας όχι µόνο την αγνοούν -που δυστυχώς συµβαίνει, καθόλου τυχαία- αλλά έχουν σε κάποιες περιπτώσεις εντελώς στρεβλή αντίληψη για όσα συνέβησαν, µε αποτέλεσµα να συντάσσονται µε τους ολετήρες του τόπου και µε τους απολογητές τους. Θα µας κυνηγά λοιπόν το παρελθόν, θα µας καθορίζει και πολύ περισσότερο θα κυνηγά εφιαλτικά αυτούς «που πράξαν το κακό» και αυτούς που τους αθώωσαν και σήµερα γίνονται και απολογητές τους! Εκάς οι βέβηλοι!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.