Το πασχαλινό τραπέζι υποσκέλισε άλλες «περιττές» αγορές – Την «πλήρωσαν» οι τομείς ένδυσης-υπόδησης

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Μεγαλύτερη κίνηση κατέγραψαν τα καταστήματα ειδών διατροφής παρά ο τομέας ένδυσης και υπόδησης

Δικαιολογημένη αβεβαιότητα διακατέχει τους ανθρώπους του λιανικού εμπορίου για τα επίπεδα κίνησης που θα παρουσίαζε η αγορά, τις λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, κι αυτό με δεδομένη την έντονη οικονομική περισυλλογή και αυτοσυγκράτηση που εδώ και αρκετό καιρό επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό.

Φαίνεται  όμως ότι υπήρξε μια σχετικά καλή κίνηση τις μέρες των γιορτών, όπως ανέφερε μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος ήταν συγκρατημένος για «περιττές» αγορές, όπως η ένδυση και η υπόδηση, σε αντίθεση με τον τομέα της διατροφής όπου τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα.

Ο κόσμος, όπως υποδεικνύει ο κ. Μουστάκας, «έβαλε προτεραιότητες στο τι και πόσο θα ξοδέψει δίνοντας έμφαση στο να καταφέρει να έχει ένα στοιχειωδώς καλό πασχαλινό τραπέζι γι’ αυτό είδαμε να υπάρχει μεγάλη κίνηση στα καταστήματα τροφίμων, ζαχαροπλαστικής και ποτών, ενώ αρκετά καλή κίνηση σημειώθηκε και στα καταστήματα δώρων».

Το ότι δεν κινήθηκε στο βαθμό που θα ανέμενε κανείς η αγορά στα είδη ένδυσης και υπόδησης, ο κ. Μουστάκας εκφράζει την εκτίμηση ότι σε αυτό «ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και η ξαφνική αλλαγή του καιρού με τα σκαμπανεβάσματα των θερμοκρασιών που δημιούργησε κατά κάποιον τρόπο ένα μπέρδεμα στον κόσμο για το τι θα έπρεπε να αγοράσει».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κίνηση που παρουσιάζει το λιανικό εμπόριο, ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ επισημαίνει το γεγονός ότι «καταγράφεται μια σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αυτό έχει την αιτία του τόσο στα προβλήματα που προέκυψαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά κυρίως στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο πολύς κόσμος δεν έχει χρήματα αφού η φτώχεια στην Κύπρο καλπάζει αφού οι χαμηλοί μισθοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, όπως είναι τα υψηλά ενοίκια, οι αυξημένες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Όλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Μουστάκας, σε συνδυασμό με την ακρίβεια στα καύσιμα αλλά και γενικότερα σε είδη που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα, «έχουν υποχρεώσει τον κόσμο να υπολογίζει και το τελευταίο ευρώ που έχει στο πορτοφόλι του… αν δηλαδή του περισσεύει…»

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.