Κίνδυνος να χαθούν κι άλλα παραδοσιακά προϊόντα λόγω κωλυσιεργίας

Το πάθημα με το χαλλούμι δεν έγινε μάθημα για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, αφού όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής κινδυνεύουν να χαθούν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Όπως καταγγέλθηκε, μέχρι σήμερα μόνο πέντε παραδοσιακά προϊόντα έλαβαν Πιστοποίηση Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ τέσσερις φάκελοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Μάλιστα οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν έχουν ετοιμάσει ακόμη κατάλογο με τα προϊόντα τα οποία μπορούν να λάβουν πιστοποίηση, αλλά ούτε και παρέχεται η αναγκαία βοήθεια προς τους παραγωγούς.

Η Επιτροπή έδωσε τελεσίγραφο στις κυβερνητικές υπηρεσίες για ετοιμασία καταλόγου πιθανών προϊόντων ΠΟΠ εντός δύο μηνών, ώστε η Βουλή να εξετάσει τρόπους παροχής βοήθειας προς τους παραγωγούς που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της ετοιμασίας των φακέλων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα υπέδειξε ότι το διεθνές ρεζίλεμα με την απώλεια του χαλλουμιού στη Μεγάλη Βρετανία, δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση. Αντίθετα, πρόσθεσε, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η ετοιμασία του φακέλου για τα αλλαντικά Πιτσιλιάς (λούντζα, λουκάνικο, χοιρομέρι) ξεκίνησε πριν 13 χρόνια και ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα (εδώ και δυόμισι χρόνια) στην ΕΕ.

Ο Κ. Κώστα τόνισε ότι τα παραδοσιακά προϊόντα πρέπει να καταγραφούν σε ειδικό κατάλογο. Υπέδειξε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή των προϊόντων που μεταποιούνται. Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία μικρών μονάδων μεταποίησης στην ύπαιθρο για ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και καταπολέμηση της αστυφιλίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πολλαπλασιάστηκαν τα τέλη μετά τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι

Εν τω μεταξύ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού πολλαπλασιάστηκαν τα τέλη εξαγωγής όλων των προϊόντων και κυρίως του χαλλουμιού, το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό εξαγωγικό παραδοσιακό προϊόν. Μάλιστα έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, υποδεικνύοντας ότι τα αυξημένα τέλη πλήττουν τις προσπάθειες για αύξηση της εξαγωγής παραδοσιακών προϊόντων.

Στο ψυγείο οι καταχρηστικές ρήτρες 

Στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου ήταν και το θέμα των καταχρηστικών ρητρών που εντόπισε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών, αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια αφού οι υποθέσεις δεν προωθήθηκαν στο Δικαστήριο. Μάλιστα για άλλη μια φορά η Νομική Υπηρεσία δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία, παρ’ όλο ότι της στάλθηκε πρόσκληση.

Η στάση της Νομικής Υπηρεσίας προκάλεσε αντιδράσεις από μέλη της Επιτροπής, τα οποία έθεσαν θέμα για κλήτευση μέσω της διαδικασίας που προνοείται από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι από τα μέσα του 2015 μέχρι σήμερα εκδόθηκαν 52 αποφάσεις για καταχρηστικές ρήτρες, εκ των οποίων οι πέντε αφορούν τράπεζες.