Από το Pegasus στο Qatargate… ένα Μαρόκο δρόµος

Οι µυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου «φύτεψαν» στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου την Εύα Καϊλή, τον Αντρέα Κοτσολίνο και τη Μαρί Αρενά. Σκοπός ήταν να διαφυλάξουν την «καλή φήµη της χώρας» και να αποτινάξουν τα βαρίδια των παρακολουθήσεων µε το λογισµικό Pegasus.


Μερικοί από τους βασικούς υπόπτους στο Qatargate, συµπεριλαµβανοµένων των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, συνεργάζονταν στενά µε πρόσωπα εντός των µαροκινών κυβερνητικών κύκλων.

Στις 16 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η «κατεπείγουσα» διαδικασία για την άρση ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραµπέλα, την οποία ζήτησε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Απογοητευτική χαρακτήρισε η Σόφι ιντ Βελντ την άρνηση του Κύπριου Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει στην Επιτροπή PEGA το πόρισµα για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.

 

Από το τέλος του ∆εκέµβρη και µετά, το Qatargate έχει µετατραπεί ή «µετονοµαστεί» σε Moroccogate, καθώς η εµπλοκή του Ραµπάτ στο µεγάλο σκάνδαλο που συνταράσσει συθέµελα την Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από καθοριστική, αν όχι πρώτιστης σηµασίας.


Μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, όπως η La Repubblica και το Spiegel, δηµοσιεύουν ότι οι µυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου «φύτεψαν» στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου τούς Εύα Καϊλή, Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρί Αρενά, ώστε να ενεργούν προστατευτικά υπέρ της αφρικανικής χώρας.

Αυτό δήλωσε στη «Χαραυγή» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές, Γιώργος Γεωργίου, προσθέτοντας πως όλη αυτή τη δουλειά φέρεται να την έκανε ο Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, µε σκοπό να διαφυλάξουν την «καλή φήµη της χώρας» και να αποτινάξουν τα βαρίδια των παρακολουθήσεων µε το λογισµικό Pegasus. «Αυτή είναι η ουσία, και άρα όλα αυτά τα άτοµα που συνδέονται µε το Qatargate φαίνεται να συνδέονται µε κάποιον τρόπο µε τη δράση των µυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου. Τη νέα αυτή εξέλιξη κατέγραψε και σε πρόσφατη συνέντευξή της η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA, Σόφι ιντ Βελντ», υπογράµµισε ο Γιώργος Γεωργίου.

«Συγκεκριµένα, τρία (πλήρη ή αναπληρωµατικά) µέλη της PEGA αναφέρονται επίσης -αν και µε διαφορετικούς τρόπους- στις έρευνες του Qatargate: H Εύα Καϊλή, ο Αντρέα Κοτσολίνο και η Μαρί Αρενά. Μερικοί από τους βασικούς υπόπτους στο Qatargate, συµπεριλαµβανοµένων των Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, συνεργάζονταν στενά µε πρόσωπα εντός των µαροκινών κυβερνητικών κύκλων. Φηµολογείται ότι το Μαρόκο ανησυχούσε για τη φήµη του µετά τις αποκαλύψεις της έρευνας “Pegasus Project” για χρήση κατασκοπευτικού λογισµικού από τις µαροκινές Aρχές εναντίον κορυφαίων πολιτικών της ΕΕ», είπε η κα ιντ Βελντ.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής χαρακτήρισε µάλιστα, µεταξύ άλλων, «απογοητευτική» την άρνηση του Κύπριου Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει στην Επιτροπή PEGA το πόρισµα για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, σηµειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να αντιληφθούµε γιατί η έκθεση δεν πρέπει να δηµοσιοποιηθεί».


Το δηµοσίευµα της La Repubblica

Η ιταλική εφηµερίδα La Repubblica, η οποία προβαίνει συνεχώς σε νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate, είχε φέρει στο φως νέα στοιχεία για την εµπλοκή της Εύας Καϊλή και στο υπό διερεύνηση σκέλος της διαφθοράς από το Μαρόκο.

Για την Ιταλία, το σηµαντικότερο κεφάλαιο στην υπόθεση Qatargate είναι, όπως αναφέρει στο δηµοσίευµά της η ιταλική εφηµερίδα, αυτό που αφορά το πρόγραµµα Pegasus, την «πιο συγκλονιστική περίπτωση κατασκοπείας που έχει συµβεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το παράνοµο ισραηλινό λογισµικό χρησιµοποιείται από δεκάδες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δηµοσιογράφους και ακτιβιστές σε όλο τον κόσµο. «Οι Ιταλοί είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές», γράφει η Repubblica και εδώ είναι που µπαίνει στο κάδρο και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ -όπως προκύπτει από τα έγγραφα που ήλθαν σε γνώση της Repubblica- ισχυρίζεται ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Μαρόκο αποφάσισε να παρέµβει και να δωροδοκήσει την «οµάδα Παντσέρι» είναι ακριβώς ο έλεγχος του φακέλου Pegasus στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς διακυβεύονται πάρα πολλά συµφέροντα για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Όλα ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -µε 635 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 20 αποχές- αποφασίζει να συστήσει µιαν εξεταστική επιτροπή για τη χρήση του Pegasus και άλλου λογισµικού κατασκοπείας παρακολούθησης. Το κάνει µετά τη δηµοσίευση δηµοσιογραφικών ερευνών που τεκµηριώνουν πώς ορισµένες ξένες χώρες, µεταξύ των οποίων και το Μαρόκο, χρησιµοποίησαν το λογισµικό για να κατασκοπεύσουν την Ευρώπη: Οι µυστικές υπηρεσίες του Ραµπάτ κατηγορούνται, σύµφωνα µε έγγραφα που κατατέθηκαν στην έρευνα, για χρήση του λογισµικού για την υποκλοπή αυνοµιλιών και µηνυµάτων από το τηλέφωνο του Γάλλου Προέδρου Εµανουέλ Μακρόν.


Η έναρξη της έρευνας θορύβησε τους Μαροκινούς που κινήθηκαν γρήγορα, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν αντίµετρα. Για το λόγο αυτό, όπως προκύπτει από τη βελγική εισαγγελική έρευνα που επικαλείται η ιταλική εφηµερίδα, έκαναν τρεις κινήσεις: «Πιέζουν τον βουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο (σ.σ. του οποίου βοηθός είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή) να ενταχθεί στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεδοµένης της δηµόσιας εµπλοκής του Μαρόκου σε αυτόν τον φάκελο». Και, προσθέτει η Repubblica, «καθώς δεν ήταν ικανοποιηµένοι, ζήτησαν να “φυτευτούν” άλλα δύο πρόσωπα στην Επιτροπή. Η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή και η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρί Αρένα» και οι τρεις µέλη της ευρωοµάδας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών.

Η δικαστική εξέλιξη και η Εύα Καϊλή

Αναβολή επ’ αόριστον πήρε η κλήση που είχε λάβει η προφυλακισµένη Εύα Καϊλή, προκειµένου να απολογηθεί την περασµένη Τετάρτη ενώπιον των ανακριτικών Αρχών του Βελγίου.

Στις 16 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και η «κατεπείγουσα» διαδικασία για την άρση ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραµπέλα, την οποία ζήτησε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ροµπέρτα Μέτσολα. Πρόκειται για τους δύο ευρωβουλευτές που είχε βάλει «στο κάδρο» και η προφυλακισµένη Εύα Καϊλή.

«∆εν υπάρχει ατιµωρησία. Καµία», έγραψε στο Twitter η Μέτσολα, µε τον ευρωπαϊκό Τύπο να «διαβάζει» στην ανάρτηση ένα µήνυµα προς την ΜΚΟ Fight Impunity, που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης και ιδρύθηκε από τον Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.


Στο µεταξύ, ο δικηγόρος του Ταραµπέλα δήλωσε στο Politico ότι ο Βέλγος ευρωβουλευτής θα υποστηρίξει την άρση της ασυλίας του «για να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Ο Κοτσολίνο, ο οποίος αρνείται ότι διέπραξε αδίκηµα, ζήτησε δηµοσίως στα τέλη του περασµένου µήνα την άρση της ασυλίας του.

Το S&D δήλωσε στην ίδια ιστοσελίδα ότι τα µέλη της «θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις προβλεπόµενες διαδικασίες µε υπεύθυνο και εποικοδοµητικό τρόπο».

Κυριάκος Λοΐζου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.