Το Πελένδρι άναψε τη φλόγα για το νέο συνεργατισμό, αφού είναι το πρώτο χωριό που προχώρησε στη δημιουργία νέας συνεργατικής εταιρείας με την επωνυμία: «Νέο Συνεργατικό Παντοπωλείο Πελενδρίου».

Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι (Υπουργείο Οικονομικών, Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών) ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, μετά την κρατικοποίηση της ΣΚΤ η Κυβέρνηση ανέλαβε δέσμευση έναντι των δανειστών για αποξένωση όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Στα πλαίσια αυτά προκηρύχθηκαν δύο φορές ανοικτές προσφορές, μία το Δεκέμβριο του 2015 και μία τον Σεπτέμβριο του 2016. Για τα ακίνητα στο Πελένδρι οπού στεγαζόταν το παντοπωλείο, υπήρξε μια προσφορά για αγορά και τρεις για ενοικίαση των κτιρίων. Αρχικά η ΑΣΚΤ επέλεξε την προσφορά για πώληση των ακινήτων.

Ωστόσο μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και του συνόλου των αγροτικών οργανώσεων, η ΣΚΤ αναγκάστηκε να αποσύρει την απόφαση της. Στο μεσοδιάστημα ομάδα κατοίκων του Πελενδρίου, προχώρησε στη δημιουργία νέας συνεργατικής εταιρείας με την επωνυμία «Νέο Συνεργατικό Παντοπωλείο Πελενδρίου», και απευθύνθηκε στη ΣΚΤ για ενοικίαση των κτιρίων.

Ακολούθησε διαπραγμάτευση και τελικά τα κτίρια ενοικιαστήκαν από τη ΣΚΤ στο «Νέο Συνεργατικό Παντοπωλείο Πελενδρίου».

 

Αντιδράσεις από ΔΗΣΥ

Όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου πλην του ΔΗΣΥ, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των κατοίκων Πελενδρίου.

Μάλιστα το ΑΚΕΛ τόνισε ότι το Πελένδρι άναψε τη φλόγα για το νέο συνεργατισμό και κάλεσε και τις υπόλοιπες κοινότητες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, ώστε να παραμείνει ζωντανή η ελπίδα για τον συνεργατισμό. Αντίθετα ο ΔΗΣΥ έθεσε θέμα ζητώντας να γίνει έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή.

Σημειώνεται ότι όλοι οι αρμόδιοι (Υπουργείο Οικονομικών, Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών) σημείωσαν ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες όπως προνοεί η νομοθεσία.

Σημειώνεται επίσης ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Νέου Συνεργατικού Παντοπωλείου Πελενδρίου» στηρίχθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πελενδρίου, αλλά και το σύνολο των αγροτικών οργανώσεων.

Επίσης η τοπική ομάδα του ΔΗΣΥ στήριξε την προσπάθεια, αν και διαφώνησε με τη διαδικασία θεωρώντας ότι ένα από τα κτίρια έπρεπε να δοθεί στην άλλη οργάνωση του χωριού (που συνδέεται με τον ΔΗΣΥ).

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο Γιάννης Θωμά απηύθυνε πρόσκληση προς την ομάδα του ΔΗΣΥ να ξεκινήσουν διάλογο για ένταξη όλων των οργανώσεων στο «Νέο Συνεργατικό Παντοπωλείο Πελενδρίου».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στέφανου τόνισε ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις προσπάθειες της κοινότητας. Αντίθετα ο Ανδρέας Κυπριανού του ΔΗΣΥ ζήτησε να γίνει έλεγχος από τον Γενικό Ελεγκτή.

Σχολιάζοντας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς υπέδειξε ότι: «Είμαστε πίσω από πολλές παρόμοιες κινήσεις. Αυτό που ενόχλησε (τον ΔΗΣΥ) είναι ότι υπάρχει ελπίδα για τον συνεργατισμό».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου