Του Ντίνου Αγιοµαµµίτη

Αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται στο πιο καλό πλυντήριο. Εκτός από ρούβλια, δολάρια, στερλίνες και άλλα µαύρα χρήµατα που ξεπλένει για λογαριασµό διάφορων διεθνών ολιγαρχών, τώρα ξεπλένει και το ρατσισµό και τους φασίστες. Τι άλλο από ξέπλυµα του διευθυντή Σέπου -που έδιωξε από το σχολείο την Άλαα Χαράρα, 17 χρονών πρόσφυγα από τη Συρία, επειδή φορούσε µαντίλα- ήταν αυτή η σκηνή που προβλήθηκε από όλα τα ΜΜΕ.

Έστησαν µια πανάθλια φιέστα µπροστά στις κάµερες αναγκάζοντας την Άλαα να στηθεί κάτω από τη «σκέπη» του διευθυντή, που την προηγούµενη µέρα την έδιωξε κακήν κακώς από το σχολείο και τη χαρακτήριζε ταλιµπάν, προσθέτοντας στον πόνο και την προσβολή. Ανάγκασαν την Άλαα και τον πατέρα της να δεχτούν και αυτό τον εξευτελισµό, για να µπορεί ο Χαµπιαούρης να δηλώνει χαµογελαστός ότι τους κάλεσε να τα βρουν και «το θέµα θεωρείται λήξαν».

Τι να βρουν, κύριε Χαµπιούρη; ∆εν είχε καµιά διαφορά η Άλαα και η οικογένειά της ούτε µε το σχολείο, ούτε µε τον διευθυντή, ούτε µε τον υπουργό, ούτε µε κανέναν άλλο. Άσκησε ένα δηµοκρατικό της δικαίωµα που αναγνωρίζεται από το Σύνταγµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας για σεβασµό όλων των θρησκειών. Αυτός που παρανόµησε και παρεκτράπηκε µε τον πιο χυδαίο τρόπο ήταν ο «καλύτερος» διευθυντής σου και αυτός είναι που θα έπρεπε να απολογηθεί και να φύγει. ∆ηλαδή, κύριε Χαµπιαούρη, όταν ο Χίτλερ έστηνε τα κρεµατόρια, οι Εβραίοι έπρεπε να πάνε να τα βρουν µαζί του και εκεί θα έληγε το θέµα και δεν θα είχαµε το ολοκαύτωµα.

Η Μάγδα Φύσσα θα έπρεπε να πάει να τα βρει µε τον δολοφόνο Ρουπακιά και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και όχι να τρέχει κάθε µέρα στο δικαστήριο και τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια για να καταδικαστούν τα ναζιστικά καθάρµατα που δολοφόνησαν τον γιο της Παύλο Φύσσα.

Πολύ πιθανό βέβαια ο Σέπος να µη γνωρίζει για το ολοκαύτωµα ή τον Φύσσα, όπως δεν γνωρίζει για το Πολυτεχνείο και την αντίσταση στο πραξικόπηµα στην Κύπρο… Όσοι νοµίζουν ότι είναι υπερβολικές αυτές οι συγκρίσεις έχουν µεγάλο λάθος.

Οι Σέποι και οι Χαµπιαούρηδες είναι που ανοίγουν το δρόµο στο φασισµό. Εξάλλου και οι δυο µοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές µε το ναζιστικό ΕΛΑΜ. ∆εν είναι τυχαίο εξάλλου που το ΕΛΑΜ είναι το µόνο κόµµα που χαιρέτισε την πράξη του Σέπου και τον στήριξε ανοιχτά.

Όλοι αυτοί που φιγουράρουν στη φωτογραφία µαζί µε την Άλαα και τον πατέρα της θα πρέπει να φύγουν. Όχι να πάρουν µετάθεση, όπως ο Σέπος, σε άλλο διευθυντικό πόστο, αλλά να φύγουν τελείως από την εκπαίδευση -και ο Σέπος και ο Υπουργός και αυτός ο πρόεδρος των συνδέσµων γονέων, που για άλλη µια φορά µετατρέπεται σε δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση. Αυτοί όλοι όχι µόνο δεν θα έπρεπε να έχουν καµιά σχέση µε την εκπαίδευση αλλά ούτε καν έξω από τα σχολεία δεν πρέπει να τους επιτρέπεται να περνάνε. Οι ιδέες τους είναι τοξικές και µολύνουν την ατµόσφαιρα του σχολείου.

Το κοσµικό κράτος, η ανεξιθρησκία και το κοσµικό σχολείο δεν έρχονται µε τις απαγορεύσεις, αλλά αντίθετα µε την αναγνώριση και το σεβασµό σε όλες τις θρησκείες.

Πουθενά η θρησκεία δεν αντιµετωπίστηκε µε τις απαγορεύσεις. Όπως πολύ εύστοχα παρατηρούσε ο Μαρξ: «η θρησκεία είναι η καρδιά ενός άκαρδου κόσµου, είναι η ψυχή ενός άψυχου κόσµου, είναι το καταφύγιο του κάθε καταφρονηµένου, είναι το όπιο του λαού».

Σε λίγες µέρες, στις 18 Σεπτεµβρίου, είναι η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά και τα τάγµατα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Είναι η ευκαιρία µας να δείξουµε και στους δρόµους την οργή και την αγανάκτησή µας από τέτοιες ρατσιστικές συµπεριφορές όπως του Σέπου και του Υπουργού που τον ξεπλένει και να στείλουµε ένα δυνατό µήνυµα ότι δεν θα γίνουν ανεκτές.