Το πιο σοβαρό μήνυμα από την έκθεση Γκουτέρες

Της Νίκης Κουλέρμου

Είναι αλήθεια ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ περιέλαβε για πρώτη φορά σε έκθεσή του με τόσο «άτσαλο» τρόπο το θέμα των ερευνητικών γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο αφήνοντας πίσω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι με τον ίδιο, ίσως με πιο ήπιο τρόπο, συμπεριφέρθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη όταν το Μπαρμπαρός σεργιάνιζε στις νότιες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και το σεργιάνι του είχε χαρακτηριστεί «εισβολή». Δεν βγήκαν να υπερασπιστούν ανοικτά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε να προκαλέσουν την Τουρκία να σεβαστεί αυτή την κυριαρχία.

Δεν μας αναγνωρίζουν; Ασφαλώς και μας αναγνωρίζουν. Το ζήτημα είναι άλλο. Το φυσικό αέριο τείνει να εξελιχθεί σε μήλον της έριδος, μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και με τη «συμβολή» της Τουρκίας, αν δεν λύσουμε το Κυπριακό! Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Γκουτέρες μας καλεί να κάνουμε και «διάλογο» γι’ αυτό το θέμα στην τελευταία του έκθεση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο χρόνος τελείωσε. Τα ψέματα και ο εμπαιγμός της διεθνούς κοινότητας, επίσης. Αν δεν υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών πολύ πιθανόν να υπάρξει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει αυτό που λέει ο κ. Αβ. Νεοφύτου: «Οτι δεν θα τολμήσει η Τουρκία να κάνει στην Exxon-Mobil της Αμερικής αυτά που έκανε της ENI της Ιταλίας». Για έναν απλό λόγο που και ο ίδιος παραδέχεται. Οτι «δεν υπάρχουν στρατηγικοί φίλοι αλλά στρατηγικά συμφέροντα». Οι ΗΠΑ, είναι φανερό, θέλουν να είναι σταθερά ενεργειακός παίκτης στη Μ. Ανατολή. Να είναι ρυθμιστής της στρόφιγγας του ενεργειακού πλούτου και να μειώνει την εξάρτηση άλλων χωρών, εταίρων και συμμάχων της, από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πώς θα το κάνει δεν θα μας ρωτήσει. Ούτε και θα έχει κατά νουν τη δική μας θέση ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Αυτό είναι δική μας έγνοια. Άρα, ας ευθυγραμμίσουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό με τις προσπάθειες για λύση. Ας στείλουμε μηνύματα διεθνώς και στα Ηνωμένα Έθνη και στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας και τότε ο φυσικός πλούτος θα διαμοιραστεί δίκαια σε όλους.

Έτσι κι αλλιώς υπάρχει αμφισβήτηση αν με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται σήμερα τα ενεργειακά θα εξυπηρετηθεί ο λαός και όχι κάποιοι λίγοι από τον περίγυρο του Προεδρικού και του μεγάλου κεφαλαίου, ως είθισται…

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.