«Το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος»

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

«Το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος» και το «Δεσμεύομαι» αποτελούν ίσως τα πιο μικρά ανέκδοτα της τελευταίας 8ετίας, επί διακυβερνήσεως του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη.

Πάνω από ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ παίρνει αποφάσεις χωρίς να ακούει τους ειδικούς. Ψάχνει επιδημιολόγους για να λάβει υπόψη, αλλά τελικά ακούει τον μπουλτοζιέρη Χρυσόστομο και οδηγεί τη χώρα σε ένα τρίτο lockdown. Το τρίτο το μεγαλύτερο, όχι σε διάρκεια, αλλά σε μέγεθος. Σε μέγεθος εμπαιγμού εννοώ.

Εμπαιγμός της κοινωνίας, αφού ούτε ο ίδιος ο εκπρόσωπος της συναγερμικής κυβέρνησης δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον λίγων ωρών πριν εαυτό του. Ημέρα Τρίτη, η κυβέρνηση μάς διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ωστόσο την ημέρα Τετάρτη άφηνε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Δεν ήξερε ο κόσμος τι να… χωνέψει. Ευτυχώς που δεν είχαμε Κούσιο την Πέμπτη, γιατί θα ήμασταν σε μια κατάσταση Άννας Βίσσης στη «Σχιζοφρένεια» ντουέτο με Βανδή στο «Υποφέρω».

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος, έλεγαν οι πληροφορίες, «άκουσε» προσεκτικά τα μέλη επιδημιολογικής ομάδας και γέλασαν ακόμα και τα rapid test που έκανε η εταιρεία που συστάθηκε σε χρόνο ρεκόρ και πήρε και την προσφορά για τη διενέργειά τους. Μιας ομάδας της οποίας τρία μέλη είχαν αποχωρήσει τους τελευταίους μήνες πυροβολώντας γιατί δεν εισακούονταν, όπως είχαν καταγγείλει, επειδή ο Πρόεδρος είχε προτιμήσεις σε ποιους λάμβανε υπόψιν (εδώ που τα λέμε, ξέρουμε όλοι ποιον ακούει ο Πρόεδρος -μεγάλη η χάρη Του). «Το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος», άφησε να διαρρεύσει το Προεδρικό λίγο πριν το μεσημέρι της ίδιας μέρας και διαβεβαίωνε ότι «δεν θα υπάρξει νέο lockdown παρά μόνο νέα αυστηροποίηση των μέτρων».

Και πριν οι ειδήσεις των 8:00 πάρουν διαζύγιο για ακόμα μια φορά με την αλήθεια, ήρθε και η εξαγγελία του νέου lockdown. Υπό άλλες συνθήκες το 3ο lockdown θα ήταν υποφερτό. Υποφερτό αν οι ίδιοι που το εξήγγειλαν δεν διαβεβαίωναν το λαό ότι δεν θα υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο. Οι ίδιοι που με μια ελαφρότητα απογευματινού μαγκαζίνο έλεγαν ότι δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι «ανοιγοκλείνουμε», γιατί δεν κάνει καλό στην οικονομία.

Ένα νέο lockdown με εξαιρέσεις σουρωτήρι για την Εκκλησία, μετά από την «οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου». Για να καταλάβουμε επιτέλους ποιος κυβερνά τη Χριστιανοταλιμπανική Αυτοκρατορία του χρυσοπράσινου φύλλου. Η Εκκλησία, που οι πατέρες της πρώτοι κλείνουν γραμμή στο bingo για το ποιος είναι φανατικός αρνητής του ιού, έχουν λόγο πάνω στην επιστημονική ομάδα, που αν είχε ίχνος αυτοεκτίμησης, όλα τα μέλη της θα είχαν υποβάλει την παραίτησή τους μετά τις «διευκρινίσεις» που έδωσε το Προεδρικό για τη λειτουργία των εκκλησιών.

H κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ζει μέσα στη βεβαιότητα της αβεβαιότητας. Μιας κοινωνίας που την «έφτυναν» κάθε φορά που τα κρούσματα εκτοξεύονταν λόγω της ανικανότητάς τους και των αποφάσεών τους. Μιας κοινωνίας που δεν αναγνώρισαν αλλά ούτε και σεβάστηκαν τις θυσίες της, την ώρα που αλληλοαγαπιόντουσαν σαν πρωινές τηλεπερσόνες κάθε φορά που έπεφτε ο αριθμός των κρουσμάτων.

Αύριο, λοιπόν, ξεκινά ένα νέο lockdown με μια κυβέρνηση που «έκανε ίσως την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας», όπως είχε πει ένας τιτάνας της πολιτικής σκηνής του τόπου.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.