Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναδειχθεί ως ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόλος της χώρας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Άξιες αναφοράς είναι και οι συνέργειες που ως Κυβέρνηση έχουμε αναπτύξει ως Πολιτεία με το Πανεπιστήμιο Κύπρο εκτιμώντας το πολυσήμαντο έργο που επιτελεί προς όφελος του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας. Πεπεισμένος πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συμβάλει μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσει σε περισσότερες επιτυχίες και κατακτήσεις προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας του τόπου, σας διαβεβαιώνω, ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η αποψινή τελετή είναι το επιστέγασμα μιας καθόλα απαιτητικής προσπάθειας που προηγείται της απόκτησης ενός μεταπτυχιακού τίτλου και αποτελεί για όλους τους αποφοίτους μία ιδιαίτερης σημασίας στιγμή.

«Πρόσθετα με την επιβράβευση των κόπων και θυσιών σας, ο τίτλος που απόψε σας απονέμεται όχι μόνο ενισχύει περαιτέρω τις επιστημονικές σας γνώσεις, αλλά αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για να καταξιωθείτε σε νευραλγικούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Μίας αγοράς εργασίας η οποία, δεδομένης και της ολοένα αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας, απαιτεί ως επί το πλείστον στελέχη με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και επιστημονική εξειδίκευση. Στο πλαίσιο αυτό, προσμετρώντας τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία που παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και την πληθώρα διακρίσεων και επιτυχιών που σημειώνουν οι φοιτητές του, ο μεταπτυχιακός σας τίτλος σας αποτελεί ένα σημαντικό για σας πλεονέκτημα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου από την ίδρυση του έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και τη διαμόρφωση νέων ικανών επιστημόνων.

«Παραμένοντας σταθερά προσανατολισμένο στην εκπλήρωση των υψηλών αυτών στόχων υιοθετεί τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και την εξωστρεφή λειτουργία, επιδιώκοντας την ίδια στιγμή την αριστεία στην έρευνα και τη διασύνδεσή της με την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναδειχθεί ως ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόλος της χώρας. Άξιες αναφοράς είναι και οι συνέργειες που ως Κυβέρνηση έχουμε αναπτύξει ως Πολιτεία με το Πανεπιστήμιο Κύπρο εκτιμώντας το πολυσήμαντο έργο που επιτελεί προς όφελος του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας», σημείωσε.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι και η στήριξη που διαχρονικά η Πολιτεία παρέχει προς το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα «όπως, μεταξύ άλλων, τον ευρύτερο σχεδιασμό της Πανεπιστημιούπολης, μέσω εγγυημένων δανείων για έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα η ανέγερση της εμβληματικής βιβλιοθήκης που προσφάτως εγκαινιάσαμε».

«Ερχόμενος αισθάνθηκα περηφάνια, και αυτό είναι έπαινος προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, παρακολουθώντας την Πανεπιστημιούπολη να μετατρέπεται σε ένα εργοτάξιο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έτυχε τότε να είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας όταν ιδρύετο και άρχιζε τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο. Ουδείς φανταζόταν ότι μέσα σε δύο δεκαετίες θα είχε την ανάπτυξη που έχει. Και νιώθω πραγματικά περήφανος γιατί πολλοί των συνεργατών μου είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου επαξίως εκπληρούντες όσες των υποχρεώσεων τους ανατίθενται», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας αναγνωρίσει τη σημασία του αναδυόμενου τομέα της έρευνας και της καινοτομίας επενδύσαμε ποσά πέραν των 250 εκατομμυρίων, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων με 15 εκ. ευρώ, και το έργο της αναβάθμισης του ερευνητικού κέντρου ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου σε κέντρο αριστείας για έρευνα και καινοτομία.

Επιπρόσθετα, είπε ότι παραχωρήθηκε κρατική γη για ανέγερση της νέας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου, η οποία θα λειτουργήσει στη Λάρνακα από τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντική διάσταση της Ανώτερης Εκπαίδευσης ως πυλώνα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, υιοθετήσαμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης”, σημείωσε.

Σημείωσε πως, μεταξύ άλλων δράσεων, “ενδυναμώσαμε την αγαστή και αποδοτική συνεργασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και όχι μόνο. Επίρρωση των θετικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις εν λόγω συνεργασίες αποτελεί η ωφέλιμη και εποικοδομητική πλέον θητεία των εθνοφρουρών με τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια της μέρος των σπουδών τους. Συνήψαμε συμφωνίες Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών με σειρά ξένων χωρών, καθώς και Διακρατικές Συμφωνίες για ευρύτερη συνεργασία στα θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, με την Κίνα και τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δόθηκε η δυνατότητα στα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα.

«Απτή απόδειξη ο πρωτεύσας στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που προέρχεται από την αγγλόφωνη διδασκαλία. Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο δικαίωμα των ίσων ευκαιριών φοίτησης, παρέχουμε σημαντικά ποσά για τη στήριξη των φοιτητών βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για κάλυψη εξόδων διατροφής, στέγασης, αγοράς βιβλίων και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εγκρίθηκε η δημιουργία εταιριών μέσα από τα Πανεπιστήμια (University spin-offs). Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο κινήθηκε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη νέα δομή του Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας και την υιοθέτηση του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους συνεχάρη για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών τους σπουδών, «κατά τη διάρκεια των οποίων εργαστήκατε χωρίς αμφιβολία με ζήλο, σύνεση και αφοσίωση», όπως είπε.

«Ως εξειδικευμένοι πλέον επιστήμονες μέσα από το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης που λάβατε, είστε έτοιμοι να συμβάλετε στην προσπάθεια της περαιτέρω κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας. Στη νέα, γεμάτη από προκλήσεις, προοπτικές και ευκαιρίες πορεία που διανοίγεται μπροστά σας, έχοντας συναίσθηση της κοινωνικής σας ευθύνης, καλείστε να καταστείτε φορείς προόδου διεκδικώντας το βέλτιστο για τον τόπο μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, υποβοηθητική θα είναι η επένδυση στη δια βίου μάθηση, η διεύρυνση των δεξιοτήτων σας, ο γόνιμος προβληματισμός, η δημιουργική και κριτική σκέψη. Σταθερός σύμμαχος και στο νέο αυτό κεφάλαιο της ζωής σας, θα συνεχίσουν να είναι οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες σας μεγάλωσαν οι γονείς σας και οι γνώσεις που σας μεταλαμπάδευσαν οι καθηγητές σας», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε και συνεχάρη θερμά το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, «που ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προσδοκίες της Πολιτείας, εστιάζουν ως έργο ζωής στην παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και τη συνακόλουθη διαμόρφωση νέων επιστημόνων», όπως ανέφερε.

«Πεπεισμένος πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συμβάλει μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσει σε περισσότερες επιτυχίες και κατακτήσεις προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας του τόπου, σας διαβεβαιώνω, ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του», κατέληξε.