Το πλαφόν και το μάδημα της μαργαρίτας

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, τείνουν να εξειδικευτούν στο μάδημα της μαργαρίτας. Να μπει ή να μην μπει πλαφόν στις τιμές των σιτηρών; Είμαστε ή δεν είμαστε επιφυλακτικοί στην υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου; Να αφήσουμε ή να μην αφήσουμε την αγορά να φτάσει στο σημείο ισορροπίας της κατά τα οικονομικά του καπιταλισμού; Τέτοια…σιδεροκέφαλη πολιτική σταθερότητα, κυρίως στο επίπεδο των δηλώσεων ενός εκάστου, ομολογώ πως δεν έχω ξαναδεί.

Τι μας έλεγαν την περασμένη Τρίτη οι υπουργοί Γεωργίας κι Εμπορίου; Θα πρέπει να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει από μόνη της και μέρος της αύξησης που επέρχεται στις τιμές των σιτηρών να πάει στον καταναλωτή, έλεγε ο Κώστας Καδής. Οι μηχανισμοί για στήριξη των κτηνοτρόφων ίσως είναι καλύτερο μέτρο από το πλαφόν ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η δημιουργία μαύρης αγοράς, δήλωνε η Νατάσα Πηλείδου.

Λίγες ώρες αργότερα, την περασμένη Τετάρτη, λόγω της απρονοησίας, αναβλητικότητας και καθυστερήσεων στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο με 12,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε να αγοράσει σιτηρά για να μοιράσει το πάπλωμα της ακρίβειας ή αν προτιμάτε για να «αγοράσει» τη δυσαρέσκεια… Προεδρικές έρχονται και όσοι κάνουν φασαρία πρέπει, βλέπετε να σιωπήσουν.

Με την ανακοίνωση των αποφάσεων του Υπουργικού της περασμένης Τετάρτης, ήρθε και η παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ. Ναι μεν χαιρέτησε την αγορά σιτηρών, ωστόσο πέραν της πρωτοβουλίας αυτής, όπως είπε, πρότεινε στους αρμόδιους υπουργούς Εμπορίου και Γεωργίας την επιβολή πλαφόν στις τιμές των σιτηρών διότι όπως είπε, πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο για να περιοριστεί το καθημερινό κόστος των νοικοκυριών. Και στη μέση των τριών επιχειρημάτων, δύο υπουργών και του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, οι παραγωγοί καλούνται να βγάλουν λογαριασμό. Όχι τόσο ως προς το ποιος έχει δίκαιο, αλλά ως προς το ποιος -και πώς- κυβερνά επιτέλους αυτό τον τόπο. Μέχρι να βγουν μέσα από αυτή την ιδιότυπη… τριγλωσσία, πολύ φοβούμαι ότι οι υποδομές για τις οποίες δαπανήθηκαν τα λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου θα συνεχίσουν να σκουριάζουν από την αχρησία στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για φύλαξη ποσοτήτων σιτηρών ως στρατηγικών αποθεμάτων. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρους τις θεωρίες περί της αγοράς που θα ρυθμιστεί από μόνη της με ένα αόρατο χέρι και να προχωρήσει σε άμεση οικονομική στήριξη όλων των κτηνοτροφικών κλάδων για να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους. Και επιτέλους ας μας πουν. Θέλουν ή δεν θέλουν να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των σιτηρών; Θα πάρουμε επίσημη απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς ή από το ρετιρέ της Πινδάρου;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy