Η FIFA ανακοίνωσε το πλάνο που ετοίμασε ομάδα εργασίας για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που λήγουν στις 30 Ιουνίου, το οποίο περιλαμβάνει πρόταση για επέκταση της ισχύς τους. Σε ανακοίνωση της παγκόσμιας επισημαίνονται οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες κρίνονται ως αναγκαίες λόγω των νέων δεδομένων που έφερε στο ποδόσφαιρο η πανδημία του κορονοϊού, με τη διακοπή των πρωταθλημάτων και άλλων διοργανώσεων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αλλάζει η μεταγραφική περίοδος τόσο για την τρέχουσα όσο και για την νέα σεζόν και θα είναι ευέλικτη στο συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους όπως συνεργαστούν για την εξεύρεση δίκαιων λύσεων στα προβλήματα που προέκυψαν.

«Τα συμβόλαια των παικτών έχουν ημερομηνία λήξης που συμπίπτει με το τέλος της σεζόν. Με την τρέχουσα αναστολή των αγώνων στις περισσότερες χώρες, είναι πλέον προφανές ότι η τρέχουσα σεζόν δεν θα τελειώσει στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Ως εκ τούτου προτείνεται να παραταθούν αυτόματα τα συμβόλαια μέχρις ότου λήξει η περίοδος. Αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την αρχική πρόθεση των πλευρών κατά την υπογραφή του συμβολαίου και θα πρέπει, επίσης, να διατηρεί την αθλητική ακεραιότητα και σταθερότητα. Μια παρόμοια αρχή αφορά στα συμβόλαια της νέας περιόδου, καθώς πρέπει να καθυστερήσει η έναρξη της ισχύος τους μέχρι αυτή να αρχίσει», επισημαίνει η ανακοίνωση της FIFA και προσθέτει: «Η πανδημία έχει σαφώς μεγάλη επίδραση στα έσοδα των συλλόγων. Το ποδόσφαιρο, όπως και άλλοι τομείς της οικονομίας, πρέπει να βρει δίκαιες λύσεις, προσαρμοσμένες σε αυτές τις συνθήκες, ελπίζοντας στον στόχο της προστασίας των θέσεων εργασίας και της επίτευξης δίκαιης και λογικής ισορροπίας συμφερόντων μεταξύ των παικτών και των συλλόγων. 


Κατά συνέπεια, η FIFA ενθαρρύνει ένθερμα τους συλλόγους και τους παίκτες να συνεργαστούν για να βρουν συμφωνίες και λύσεις κατά την περίοδο που αναστέλλεται το ποδόσφαιρο. Παρόλο που εξαρτάται κυρίως από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό επίπεδο να βρουν λύσεις που να ταιριάζουν στις συνθήκες της χώρας τους, η FIFA συνιστά να εξετάζονται όλες οι πτυχές της κάθε κατάστασης με σωστό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών μέτρων για την υποστήριξη ομάδων και παικτών, για το αν η αμοιβή πρέπει να αναβληθεί ή να μειωθεί και ποια ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να υπάρχει».

Στην πρόταση της παγκόσμιας Ομοσπονδίας περιλαμβάνεται και πρόνοια για τις περιπτώσεις που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και κληθεί να δώσει τη λύση. Οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψιν, είναι: Εάν υπήρξε πραγματική προσπάθεια του συλλόγου να καταλήξει σε συμφωνία με τους παίκτες, η οικονομική κατάσταση του συλλόγου, η αναλογικότητα οποιασδήποτε προσαρμογής στα συμβόλαια, τα καθαρά έσοδα των παικτών μετά από τυχόν αναπροσαρμογή συμβολαίων και κατά πόσον αντιμετωπίστηκαν ισόνομα ή όχι.