Το πολυτεχνείο δεν έφερε την χούντα του Ιωαννίδη

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Όπως συμβαίνει με την περίπτωση του χουντικού πραξικοπήματος της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β στην Κύπρο, έτσι και για πραξικόπημα του Δ. Ιωαννίδη (2η χούντα) εναντίον του Γ. Παπαδόπουλου (1η), επιχειρείται να ριχθεί η ευθύνη για την πραγματοποίησή τους, στις αντιχουντικές αντιδράσεις.

Έτσι, για το Πολυτεχνείο λένε ότι η εξέγερση ευθύνεται για το πραξικόπημα του Ιωαννίδη και κατά συνέπεια για τη συνέχεια, που ήταν το πραξικόπημα στην Κύπρο.

Κάποιοι μάλιστα πάνε κι ένα βήμα παρακάτω, χωρίς καμία τεκμηρίωση, και λένε ότι το Πολυτεχνείο το υποκίνησαν άνθρωποι του Ιωαννίδη.

Κι όμως, τίποτε από αυτά δεν τεκμηριώνεται.

Τεκμηριώνεται όμως το ότι ο Ιωαννίδης και η παρέα του είχαν προγραμματίσει την ανατροπή Παπαδόπουλου ένα μήνα προηγουμένως.

Τεκμηρίωση:

  1. Ο στρατηγός Γκιζίκης, διοικητής της 1ης Στρατιάς και κατόπιν πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέθεσε τον Ιούνιο του 1975 στον τακτικό ανακριτή «Κατά το σχέδιον ως είχε τούτο εκπονηθεί αρχικώς η ανατροπή του Παπαδόπουλου θα έπρεπε να γίνει μεταξύ 20ης Νοεμβρίου και 10ης Δεκεμβρίου 1973, αλλά καθωρίσθη τελικώς και δη προ ενός περίπου μηνός η 25 Νοεμβρίου ως ημερομηνία του πραξικοπήματος».
  2. Ο ταγματάρχης Χαράλαμπος Παλαΐνης, στενός συνεργάτης του Ιωαννίδη, κατέθεσε στον ανακριτή: «Η απόφασις ανατροπής του Γ. Παπαδόπουλου ελήφθη τότε που εξασφάλισε ο ίδιος διά ψηφίσματος την προσωπικήν του εκλογή ως Προέδρου της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να δυσαρεστήσει τον λαόν και τα στελέχη του στρατού. Η ακριβής ημερομηνία της ανατροπής, δηλαδή η 25η Νοεμβρίου 1973, είχε προκαθορισθεί τουλάχιστον προ ενός μηνός». Τα ίδια λέει ο Παλαΐνης και στην εκπομπή του Αλ. Παπαχελά «Φάκελοι». Μάλιστα εκεί λέει ότι όταν εκδηλώθηκε το Πολυτεχνείο, φοβήθηκαν ότι θα χαλούσαν τα σχέδια τους.
  3. Και πάμε στον Δ. Ιωαννίδη ο οποίος στην απολογία του στον τακτικό ανακριτή κατέθεσε: «Η ημερομηνία εκδηλώσεως του κινήματος (25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973) Είχε καθορισθή προ διμήνου και ήτο γνωστή και εις τον στρατηγόν Γκιζίκην, εις τον στρατηγόν Μπονάνον και εις τον ταγματάρχην Παλαΐνη Χαράλαμπον, ουχί όμως και εις άλλους μυηθέντας αξιωματικούς».

(Οι αναφορές υπάρχουν στο βιβλίο του Σ.Ν. Γρηγοριάδη «Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941 – 1974. Πολυτεχνείο – Κύπρος – Μεταπολίτευση». Αθήνα: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τομ. 12 (2011).

Αυτά λένε οι ίδιοι οι εγκέφαλοι της χούντας του Ιωαννίδη. Και οι 3 λένε ότι το πραξικόπημα είχε προκαθοριστεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν το Πολυτεχνείο και ορίστηκε για την 25 Νοεμβρίου.

Σημειώνω επίσης ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν ανέτρεψε τα σχέδια του Ιωαννίδη και στις 25 Νοεμβρίου 1973 ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο, όπως είχε σχεδιαστεί προ μηνών και καθορίστηκε ένα μήνα προηγουμένως.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.