Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης στο φασισμό

    Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγώνες του ελληνικού λαού

    Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησαν κόμματα εκφράζοντας την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγώνες του ελληνικού λαού και την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα ενάντια στο φασισμό.

    Την ίδια ώρα υποδεικνύουν την άμεση σχέση που είχε η χούντα των συνταγματαρχών με την προδοσία της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Στην τεσσαρακοστή πέμπτη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το ΑΚΕΛ εκφράζει θαυμασμό και αποτίνει τιμή προς όσους συμμετείχαν. Επιπλέον τιμά την ηρωική εξέγερση φοιτητών και λαού που με την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου και τις συνεχείς κινητοποιήσεις στους δρόμους γύρω από αυτό, έδειξαν το δρόμο του αγώνα για δημοκρατία, γνήσια ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης του ελληνικού λαού στο φασισμό της Χούντας, αλλά και έκφραση διεκδικήσεων που προχωρούσαν και πέραν της επιστροφής της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αντιμετωπίστηκε με αιματηρή καταστολή από τη Χούντα. Απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό, οι φασίστες συνταγματάρχες έστειλαν τα τανκς.

    Οι νεκροί της εξέγερσης, τους οποίους οι απολογητές του φασισμού θέλουν να εξαφανίσουν από την καταγραφή των γεγονότων, συντέλεσαν για την απαρχή του τέλους της χουντικής επταετίας.

    Ένα τέλος που, δυστυχώς ήρθε μαζί με την ολοκλήρωση της προδοσίας σε βάρος της Κύπρου και του λαού της. Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να εκφράζει και σήμερα την ανάγκη να αγωνιζόμαστε για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, η μνήμη του Πολυτεχνείου είναι συνδεδεμένη με τη μνήμη των εγκλημάτων του φασισμού σε βάρος και της Κύπρου.

    Η προδοσία της Κύπρου από τη Χούντα και τους εδώ εκπρόσωπούς της, την ΕΟΚΑ Β και τον Γρίβα, θα παραμένει μνημείο ντροπής και επαγρύπνησης αλλά και μνημείο για τον καθοριστικό ρόλο του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού στην καταστροφή της Κύπρου. Επιπρόσθετα το κόμμα απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό και εκφράζοντας την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους αγώνες του.

    Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ τιμά τους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου και όλους όσοι αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, σημειώνοντας ότι η χούντα έπεσε μετά την εκδήλωση της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Παράλληλα ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υπογράμμισε ότι το πιο μεγάλο χρέος είναι να μη δεχτούμε και να μην ανεχτούμε να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο από οχυρό ελευθερίας σε οχυρό των κάθε λογής πλαστογράφων της ιστορίας. «Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας για τις οποίες αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε», σημειώνει η ΕΔΕΚ, ενώ προσθέτει ότι η επέτειος εξακολουθεί να είναι το λάβαρο της αντίστασης ενάντια στο φασισμό, τη χούντα και τους συνοδοιπόρους της.

    Στη δική του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το αποκορύφωμα του αντιχουντικού αγώνα του λαού και της νεολαίας της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ζει στους αγώνες και τις διεκδικήσεις ενάντια στο φασισμό.

    Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

    Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy