Ανοιχτός ορίζοντας/ Ορίζοντας
Το πολύτιμο αρχείο Παιονίδη παραδίδεται στο κοινό μέσω του ΤΕΠΑΚ
Τιμώμενο πρόσωπο των εγκαινίων θα είναι ο μεταστάς συνδωρητής Πανίκος Παιονίδης.
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και η κυρία Έλλη Παιονίδου διοργανώνουν εκδήλωση για τα εγκαίνια του αρχείου Έλλης και Πανίκου Παιονίδη την Παρασκευή, 2 Ιουνίου και ώρα 7 μμ. στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.
Το εν λόγω αρχείο παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και τη Συγγραφέα, κα Έλλη Παιονίδου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Παράλληλα με τα εγκαίνια του αρχείου θα ανοίξει η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ψηφιοποιημένο αρχείο το οποίο έχει καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί από τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ. Παρουσίαση του έργου ψηφιοποίησης θα γίνει από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
Όπως αναφέρει και σχετικό δελτίο τύπου: «Το αρχείο Ε. και Π. Παιονίδη αποτελείται από χιλιάδες χειρόγραφες επιστολές, φωτογραφίες, ενυπόγραφα βιβλία, αφιερώσεις, κριτικές, συνεντεύξεις, καθώς και ηχογραφημένο και οπτικό υλικό που αφορά προσωπικότητες του πολιτισμού αλλά και της πολιτικής που δέθηκαν με το ζεύγος Παιονίδη και με την Κύπρο τα τελευταία εξήντα χρόνια.
Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κική Δημουλά, Κώστας Γαβράς, Louis Arangon, Zolin Mayer, Yevgeny Yevtushenko, Vasily Aksyonov, Aziz Nesin, Tony Harrison, Terry Frost, είναι μερικά από τα ονόματα που λαμπρύνουν το αρχείο. Πλάι τους όλοι σχεδόν οι Κύπριοι δημιουργοί του λόγου, της τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Οι άγνωστες στη σημερινή νεολαία δεκαετίες του 1960, ‘70, ’80, ‘90 και οι αρχές του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, παρελαύνουν επίσης μέσω των ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών, των δημοσιεύσεων, των βιβλίων και του οπτικοακουστικού υλικού.
Σε μια εποχή που ο γραπτός λόγος αλλά και το τυπωμένο φωτογραφικό υλικό σιγά σιγά εξαφανίζεται, μέσω της φιλόξενης στέγης του ΤΕΠΑΚ, το πολύτιμο αρχείο Παιονίδη είναι χρήσιμο για τους μελετητές αλλά και γενικά για κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου, ο καθηγητής Δρ. Νίκος Τριμικλινιώτης και ο τέως Δήμαρχος Λεμεσού κ. Αντρέας Χρίστου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, Μάριος Ζέρβας.
Τιμώμενο πρόσωπο των εγκαινίων θα είναι ο μεταστάς συνδωρητής Πανίκος Παιονίδης.

Αποσπάσματα από την συνέντευξη της Έλλης Παιονίδου στον Ορίζοντα 31/1/2016
Η ζωή σας, όπως και το συζύγου σας Πανικού Παιγνίδι, ήταν έντονα συνυφασμένη με την επικοινωνία και συναναστροφή με καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς.
Το σπίτι μας ήταν και είναι ακόμη ανοικτό για όλους, φυσικά οι διανοούμενοι ήταν οι εκλεκτοί μας φιλοξενούμενοι. Πήραμε πολύ περισσότερα από αυτά που δώσαμε, είναι αλήθεια. Οι περισσότεροι από εκείνους τους φίλους δεν είναι πια στη ζωή και οι δικές μας δυνατότητες για επαφές, για ταξίδια, είναι πολύ λιγότερες. Μας μένουν ευτυχώς πλήθος ενθυμημάτων, φωτογραφίες, επιστολές, βιβλία, αφιερώματα. Ένα ολόκληρο αρχείο που κάποια στιγμή πρέπει να αξιοποιηθεί, γιατί η Κύπρος έχει εξέχουσα θέση μέσα εκεί.
Σήμερα υπάρχει αυτή η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων των τεχνών;
Νομίζω πως η διψά για επικοινωνία υπάρχει και τώρα, μόνο που οι άνθρωποι έχουν άλλες προτεραιότητες και είναι παγιδευμένοι στην τρέλα της ταχύτητας και της τεχνολογίας. Για να αναπτυχτεί και να διατηρηθεί αυτή η επικοινωνία χρειάζεται χρόνο, προσωπική επαφή, αμοιβαία προσπάθεια. Πολλοί μου λένε πως επικοινωνούν μέσω της κοινωνικής δικτύωσης. Προσωπικά, ενώ χρησιμοποιώ τον υπολογιστή από τη δεκαετία του 1980, αρνούμαι να συνδεθώ με αυτά τα μέσα. Δεν με συγκινεί η εικονική επαφή. Προτιμώ τη ζεστή ανθρωπινή ανάσα, ίσως όμως και να είμαι ακόμη με το ένα πόδι στον περασμένο αιώνα.
Κοιτάζοντας πίσω, εκείνη την εποχή και τις προσπάθειες για ειρήνη και σοσιαλισμό τι σκέφτεστε;
Θα έλεγα πως τα ιδεώδη δεν πεθαίνουν. Κοιτάξτε τις τεράστιες συγκεντρώσεις σ’ όλο τον κόσμο εναντίον των πολέμων, εναντίον της οικονομικής καταπίεσης. Ο καπιταλισμός φέρνει την ανισότητα, την εξαθλίωση των φτωχών και των αδύναμων, προκαλεί πολέμους για να ικανοποιήσει την αδηφάγο του κερδοφορία. Ωστόσο τα γεγονότα, η ιστορία, κάνουν κύκλους. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί κι άλλος παγκόσμιος πόλεμος για να έρθει μια ισορροπία. Με ανησυχεί αφάνταστα η όλο και πιο ταχεία καταστροφή του περιβάλλοντος. Ίσως αυτός να είναι ο πιο σημαντικός τομέας που το τυφλό κυνήγι του κέρδους σκόπιμα αγνοεί. Κι εδώ θα έβλεπα ένα πολύ αποφασιστικό ρολό της αριστεράς.

