Το πόρισμα της ΔΟΑΕ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια: «Επειγόντως» ζώνη πυρηνικής ασφάλειας

Την άμεση δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που από την 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιούν αυτοψία, στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Στο πολυαναμενόμενο πόρισμα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη περί έκλυσης ραδιενέργειας, ωστόσο διατυπώνεται «ύψιστη ανησυχία» για την κατάσταση στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να συμφωνηθούν μέτρα για την πρόληψη πυρηνικού ατυχήματος, που θα οφείλεται σε ζημιά από τα στρατιωτικά πλήγματα στη Ζαπορίζια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή του ΔΟΑΕ ήταν απαραίτητη, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ουκρανία αναμένει από την αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ να παρουσιάσει τα γεγονότα σχετικά με την «παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας», προσθέτοντας ότι η Ρωσία θέτει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ως υπέθυνες για τις καταστροφές, ενώ παράλληλα συμφωνούν ότι διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρώπης.

Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία έχουν ζητήσει την απόσυρση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού από το πυρηνικό συγκρότημα για να διασφαλίσουν ότι δεν αποτελεί στόχο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.