Το ποτήρι ξεχείλισε για τον κλάδο θαλάσσιων αθλημάτων

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Στο απροχώρητο έχει οδηγηθεί η υπομονή των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θαλάσσια αθλήματα, από την αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων και υπηρεσιών αλλά και των Τοπικών Αρχών, να προωθήσουν λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.

Μπροστά σε αυτή την προκλητική αδιαφορία η οποία καθώς παρατείνεται συμβάλλει στη διαιώνιση των προβλημάτων, συνέρχεται σήμερα σε έκτακτη συνεδρία στη Χοιροκοιτία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας, με εντολή από τις τοπικές συνελεύσεις των επαγγελματιών του κλάδου, για λήψη μέτρων συμπεριλαμβανομένων και δυναμικών ενεργειών προς αντιμετώπιση της απαράδεκτης συμπεριφοράς που επιδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς και ειδικά οι Τοπικές Αρχές. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για συνεννόηση και συνεργασία, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, «είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τις εργασίες μας και πάνω απ’ όλα την ασφάλεια και την υγεία όλων όσων ασχολούνται με τα θαλάσσια αθλήματα, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε πολύ περισσότερο πελάτες ντόπιοι και ξένοι». Επισημαίνοντας ότι το ποτήρι με τα κτυπήματα και την κοροϊδία των αρμοδίων έχει ξεχειλίσει, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι με τα όσα η πανδημία του κορονοϊού επέφερε στην οικονομία του τόπου, «πιστέψαμε στις εξαγγελίες του κράτους για βοήθεια και στήριξη, και πως θα ήταν δυνατό να αντέξουμε και να συνδράμουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας… όμως πέσαμε έξω, αφού οι εξαγγελίες δεν ήταν για εμάς, ενώ πέραν των εκκρεμούντων αιτημάτων μας, παρατηρούμε και μια πίεση από συγκεκριμένες Τοπικές Αρχές για πλήρη καταστροφή και εξαφάνισή μας». Για την επιβίωση του κλάδου, ο Σύνδεσμος κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις οι οποίες όμως «όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά μας αγνόησαν παντελώς» και αναφέρεται ενδεικτικά ότι «Τοπική Αρχή ζήτησε το 100% του τέλους για την Άδεια Χρήσης της Παραλίας (μερικές χιλιάδες ανά άδεια) διαφορετικά θα μας τα σηκώσουν, λέει, όλα με μπουλντόζες». Όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων, καμιά Τοπική Αρχή δεν έχει απαντήσει σε επιστολές και προτάσεις που αφορούν το τέλος Άδειας… Ζητήθηκαν συναντήσεις με υπουργεία για συζήτηση κοινού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ανταπόκριση πλην ελαχίστων περιπτώσεων (Υφ. Ναυτιλίας) όπου η ανθρώπινη προσέγγιση υπερίσχυσε της ψυχρής και υπεροπτικής συμπεριφοράς των άλλων αρμόδιων φορέων. «Όλοι επιδεικνύουν κατανόηση και μένουν ως εκεί…» όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, υποδεικνύοντας ότι «η κατανόηση από μόνη της δεν παίρνει φαγητό στις οικογένειές μας και πολύ περισσότερο στις οικογένειες των υπαλλήλων μας». Το «κερασάκι», όπως επισημαίνεται, ήλθε με την απόρριψη της ένστασης του Συνδέσμου όσον αφορά «τα Σχέδια Χρήσης της Παραλίας που οδηγούν στην καταστροφή όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες Θαλάσσιων Αθλημάτων».

 

Οι πρόνοιες των Σχεδίων και οι αντιδράσεις

Παραθέτοντας τα Σχέδια Χρήσης της Παραλίας και τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν οι επαγγελματίες θαλάσσιων αθλημάτων, ο Σύνδεσμος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πέραν της μη κατάθεσης από πλευράς Τοπικών Αρχών μελέτης καταλληλότητας και επικινδυνότητας για τα προτεινόμενα σημεία και η μη διενέργεια έρευνας από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών οδήγησε στην απόρριψη από τον Υπουργό Εσωτερικών των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες, χωρίς την προηγούμενη εξέταση συγκεκριμένης πρότασης των Δήμων Παραλιμνίου και Πόλις Χρυσοχούς, ενώ άλλα σημεία που προτάθηκαν στον Πρωταρά απορρίφθηκαν για λόγους ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το σημείο «ΒΡΥΣΗ Α» στον Πρωταρά, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι είχε επισημάνει τη σοβαρή επικινδυνότητα του σημείου σε σχέση με τη στενότητα χώρου, την ύπαρξη βράχων, υφάλων και την κρημνώδη παραλία, όμως «οι αρμόδιοι περί άλλα τυρβάζουν» και υποδεικνύει ότι «το άκρον άωτον και το επικινδυνότερο όλων είναι η νέα φαεινή ιδέα για τρεις ή και τέσσερις (δήλωση δημάρχου Παραλιμνίου) επιχειρήσεις θαλάσσιων αθλημάτων στο ίδιο σημείο της παραλίας και κατ’ επέκταση στον ίδιο δίαυλο».

Ο Σύνδεσμος, τονίζοντας ότι σε «καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε αυτή τη Νέα Ιδέα γιατί απλά είναι καταστροφική και θανατηφόρα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι:

– Ο μεγάλος αριθμός σκαφών στον ίδιο δίαυλο έπρεπε να προβληματίσει κι αυτό υποδηλώνει ότι αυτοί που το σκέφτηκαν και το πρότειναν έχουν πλήρη άγνοια στα θέματα ασφάλειας μέσα στη θάλασσα ή έχουν άλλα στο μυαλό τους…

– Δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση όταν δύο ή περισσότεροι επαγγελματίες λειτουργούν από τον ίδιο δίαυλο (στο ίδιο «μαγαζί»).

– Δίνεται η χείριστη εικόνα προς τους πελάτες φιλοξενούμενους μας με φαινόμενα κραχτισμού και ενοχλητικών παραινέσεων για να προτιμήσουν τον Α ή τον Β έναντι του Γ κ.λπ. (Ο κραχτισμός που συνιστά παρανομία, συχνά γίνεται η αιτία για πρόκληση σοβαρών αντιπαραθέσεων).

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Σύνδεσμος κατέθεσε Μελέτη Επικινδυνότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όμως «μη έχοντας άλλα επιχειρήματα να επικαλεστεί, μας απάντησε ότι η Ένστασή μας κατατέθηκε εκπρόθεσμα και απορρίπτεται… πράγμα βεβαίως που δεν ισχύει και θα αποδειχθεί στα δικαστήρια».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy