Το πράσινο φως για μέτρα λαμβάνουν την ερχόμενη βδομάδα από τα μέλη τους οι συντεχνίες της ΑΗΚ

Σε γενικές συνελεύσεις προσωπικού ώστε να πάρουν το πράσινο φως να προχωρήσουν σε μέτρα αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που αναδεικνύουν εδώ και κάποια χρόνια, προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι συντεχνίες του προσωπικού της ΑΗΚ.

Οι συντεχνίες συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία της Αρχής με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, στην οποία μετέφεραν τα προβλήματα, με την Υπουργό, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών να δείχνει κατανόηση σε πολλά από αυτά και να αναλαμβάνει τη δέσμευση για μεταφορά τους στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνεδρίες των συντεχνιών της ΑΗΚ ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας είπε εκ μέρους όλων των συντεχνιών πως το πρωί συναντήθηκαν στα γραφεία της ΑΗΚ με την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου με την οποία συζήτησαν τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τις συντεχνίες ζητώντας της να συνδράμει στην επίλυση τους.

Όπως είπε ο κ Ταφούνας ένα από τα ζητήματα είναι η προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα μέσω από την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί Ηλεκτρισμού για αποξένωση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από την ΑΗΚ. Η υπηρεσία αυτή, είπε ο κ. Ταφούνας, προσφέρεται από την Αρχή εδώ και 60 χρόνια και η οποία διασφαλίζει τόσο τις εγκαταστάσεις των καταναλωτών όσο και την ασφάλεια των δικτύων και του προσωπικού που εργάζεται.

Επίσης, οι συντεχνίες ανέπτυξαν στην Υπουργό το θέμα των ΑΠΕ, επικεντρώνοντας τη συζήτηση στην ανάγκη τόσο η παραγωγή της ΑΗΚ να μπορέσει να επενδύσει σε αυτό το τομέα αλλά και στο δικαίωμα της προμήθειας της ΑΗΚ να αγοράσει ΑΠΕ, κάτι που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην τιμή της κιλοβατόρας.

Όσον αφορά τον υποσταθμό της Δεκέλειας, ο κ. Ταφούνας είπε πως αυτό που απαίτησαν οι συντεχνίες από την Υπουργό είναι να ληφθούν αποφάσεις εκ μέρους του κράτους που να καταδεικνύουν την ανάγκη παραμονής του χώρου αυτού για ηλεκτροπαραγωγή, ούτως ώστε και η παραγωγή της ΑΗΚ να μπορέσει να προχωρήσει σε μελέτες πώς θα αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος σταθμός. Οι συντεχνίες σημείωσαν πως η όποια απόφαση παράτασης της λειτουργίας του σταθμού, που είναι παλαιός και προκαλεί πρόσθετος κόστος εξαιτίας των ρύπων που εκπέμπει, είναι απαράδεκτη. Πρόσθεσε πως οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του σταθμού ανάλογα με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.

Σε σχέση με το ζήτημα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού της Αρχής, ο κ. Ταφούνας είπε πως οι συντεχνίες είναι κάθετα υπέρ των αποφάσεων της Αρχής και του ΔΣ, το οποίο μετά από μελέτες έχει καταλήξει στην ανάγκη για δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας, αναγκαίες για να ανταποκριθεί η ΑΗΚ στις υποχρεώσεις της. «Αυτές τις αποφάσεις υποστηρίζουμε και αυτό αναμένουμε ότι θα πράξει η Πολιτεία προς όφελος τόσο της βιωσιμότητας της ΑΗΚ όσο και των καταναλωτών πελατών της», είπε.

Για το θέμα του νέου συνταξιοδοτικού που προωθείται στη δημόσια υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ. Ταφούνας είπε πως οι συντεχνίες τοποθετήθηκαν έγκαιρα ότι έχουν προχωρήσει σε σύσταση Ταμείου Προνοίας στη βάση των αποφάσεων τόσο της Βουλής όσο και των οδηγιών του Υπουργείου Οικονομικών για Ταμεία Προνοίας στους νεοεισερχόμενους. Ως εκ τούτου, αυτό που ζητήσαμε, είπε, από το νέο νομοσχέδιο είναι είτε εξαίρεση είτε προαιρετική συμμετοχή. Σε αυτό το θέμα ζητήσαμε από την Υπουργό Ενέργειας τη συνδρομή της.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ταφούνας είπε στη συνέχεια πως σε σχέση με τα ειδικά θέματα του ελέγχου των εγκαταστάσεων, των ΑΠΕ και του νέου συνταξιοδοτικού, η Υπουργός δεν διαφώνησε με τα αιτήματα και υποσχέθηκε πως το Υπουργείο θα δραστηριοποιηθεί στο βαθμό που του αναλογεί για να ικανοποιηθούν.

Όσον αφορά το θέμα της στελέχωσης της ΑΗΚ, η Υπουργός, είπε ο κ. Ταφούνας υποσχέθηκε πως θα μεταφέρει τις απόψεις των συντεχνιών τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στο Υπουργικό. Η ίδια δεν εκφράζει διαφορετική άποψη από το ΔΣ και τις συντεχνίες για την αναγκαιότητα των θέσεων αυτών.

Ερωτηθείς αν τέθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα, είπε πως αυτό που εξασφαλίστηκε σήμερα είναι η έγκριση για να προχωρήσουν οι συντεχνίες σε τοπικές συγκεντρώσεις προσωπικού για να πάρουν την εξουσιοδότηση για λήψη οποιονδήποτε μέτρων κρίνουν οι ηγεσίες αναγκαίο για να προωθηθούν τα αιτήματα και να επιλυθούν τα προβλήματα.

Σε ερώτηση αν η όποια απόφαση για απεργιακά μέτρα είναι πολυτέλεια σε μια περίοδο κρίσης και ακρίβειας για τα νοικοκυριά, ο κ. Ταφούνας είπε τα θέματα που συζητούν σήμερα τα έχουν αναδείξει οι συντεχνίες τα τελευταία χρόνια κατ΄ επανάληψη. «Έχουμε σεβαστεί την οικονομική κρίση, έχουμε σεβαστεί την κρίση της Πανδημίας και το τι πέρασε ο τόπος αλλά κάποια στιγμή και οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και άλλες επιλογές», είπε, προσθέτοντας πως τα πλείστα θέματα δεν αποτελούν αιτήματα αλλά ζητήματα που θα επιφέρουν όφελος και στους καταναλωτές.

Ερωτηθείς γιατί να μην ζητήσουν εξαίρεση από το νέο συνταξιοδοτικό και άλλοι οργανισμοί, ο κ. Ταφούνας είπε πως εμείς δεν θα πούμε σε κανέναν ούτε να ζητήσει ούτε να μην ζητήσει εξαίρεση. «Εμείς έχουμε σταθμίσει τα δικά μας δεδομένα, έχουμε πάρει αποφάσεις προς όφελος του οργανισμού και των εργαζομένων και γι αυτό ζητούμε εξαίρεση», είπε.

Σε ερώτηση, πότε χρονικά τοποθετούνται οι συνελεύσεις των συντεχνιών, ο κ. Ταφούνας είπε πως μέχρι αύριο θα έχουν ετοιμάσει το πρόγραμμα των ενημερωτικών συγκεντρώσεων, το οποίο θα κοινοποιηθεί και μέχρι την ερχόμενη βδομάδα θα ολοκληρωθούν οι συγκεντρώσεις αυτές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.