Το πρόγραμμα και η ατζέντα της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή

Ύστερα από επανειλημμένες και αντικρουόμενες διαρροές στα ισραηλινά και παλαιστινιακά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ τα κυριότερα σημεία της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, που θα αρχίσει αύριο Τετάρτη 13/7 και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.


Οι τελευταίες πληροφορίες για το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προσγειωθεί αύριο στις 15:25 τοπική ώρα στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου και θα παραστεί σε τελετή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, παρουσία του Ισραηλινού υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ, και των Υπουργών της κυβέρνησης. Αμέσως μετά ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος «Γιαντ Βασιέμ» στην Ιερουσαλήμ.

Την Πέμπτη στις 11:15 το πρωί τοπική ώρα ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ και θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας των κυβερνητικών κλιμακίων των δύο χωρών. Κοινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι της ίδιας μέρας.


Το απόγευμα ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, και αμέσως μετά προγραμματίσθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπάιντεν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου, διάρκειας 15 λεπτών.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τα μέλη της 250μελούς αποστολής Εβραιοαμερικανών αθλητών που θα συμμετάσχουν στους αθλητικούς αγώνες της 51ης Μακαβιάδας, που διεξάγονται από σήμερα 12/7 έως τις 22/7 στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Αμέσως μετά, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο στάδιο Τέντι της Ιερουσαλήμ για να παρακολουθήσει μέρος της τελετής έναρξης της Μακαβιάδας, των αθλητικών αγώνων στους οποίους συμμετέχουν Εβραίοι αθλητές από την ομογένεια και από το Ισραήλ.

Την Παρασκευή το πρωί ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα επισκεφθεί το λουθηρανικό μοναστήρι Αουγκούστα Βικτόρια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο οποίο στεγάζεται νοσοκομείο που εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Όρους των Ελαιών. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης αυτής, η οποία θα είναι και η πρώτη που πραγματοποιεί Πρόεδρος των ΗΠΑ στον ανατολικό-αραβικό τομέα της πόλης, ο Μπάιντεν θα μεταβεί με ελικόπτερο στην Βηθλεέμ.


Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συναντήσεις που θα έχει εκεί με Παλαιστινίους αξιωματούχους δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα και όπως αναφέρεται στα τοπικά ΜΜΕ, το πρόγραμμα της Παρασκευής 15/7 υπόκειται ακόμα σε αλλαγές.

Αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των επαφών του Μπάιντεν με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, αναμένεται να μεταφερθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη με ελικόπτερο στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Εκεί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Χέρτσογκ και Λαπίντ αντίστοιχα, και μετά το πέρας μίας σύντομης αποχαιρετιστήριας τελετής, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί αεροπορικώς στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η ατζέντα της επίσκεψης Μπάιντεν


Όπως ανακοινώθηκε τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές που επικαλούνται κύκλους του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκεται η θέσπιση ενός οδικού χάρτη προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαμεσολάβησης μεταξύ Ισραήλ-ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας με τελικό στόχο την «εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Ριάντ».

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι αργή και χρονοβόρα με τον Λευκό Οίκο να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψιν τον ειδικό ρόλο που κατέχει ο σαουδαραβικός βασιλικός οίκος στον αραβικό κόσμο.

Αναμένεται επίσης να υπογραφεί ένα μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, που θα καθορίζει το γενικότερο πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις χώρες της περιοχής γενικότερα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται περαιτέρω λεπτομέρειες.


Όσον αφορά τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να δηλώσει ότι η μόνΗ αποδεκτή λύση της διένεξης θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή «δύο έθνη-δύο κράτη».

Από την άλλη, δεν γίνεται καμία αναφορά από ισραηλινής ή παλαιστινιακής πλευράς περί της φερόμενης ως ειλημμένης απόφασης του Στέητ Ντηπάρτμεντ να λειτουργήσει ιδιαίτερο προξενείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με περιοχή ευθύνης το τμήμα της πόλης που περιήλθε υπό ισραηλινό έλεγχο στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 και των Παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης – αίτημα που είχε προβληθεί έντονα από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, από τότε που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν μεταφέρει επανειλημμένως το αίτημα προς τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν να τονίσει ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στην Δυτική Όχθη ή/και τη σύσταση νέων εποικιστικών προγραμμάτων εκ μέρους των Ισραηλινών.


Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ καμία επίσημη αναφορά δεν έχει σημειωθεί σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας του Αμερικανικού προξενείο στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

Αντιθέτως, όπως διέρρευσε στον τοπικό Τύπο της προηγούμενες ημέρες, κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού Υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, συζητήθηκε η συνέχιση του συντονισμού των ισραηλινών και των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με στόχο τη διατήρηση της ηρεμίας στην περιοχή.

Στο ίδιο κλίμα φέρεται ότι κινήθηκε και η τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποίησε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ τόσο με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς όσο και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, επ’ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Ίντ Αλ-Άντχα («Κουρμπάν Μπαϊράμ») αλλά και ενόψει της αυριανής επίσκεψης Μπάιντεν.


Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η ισραηλινή Κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όσον αφορά την δυνατότητα ανέγερσης κατοικιών εκ μέρους των Παλαιστινίων κατοίκων στις ζώνες B και C της Δυτικής Όχθης, που τελούν υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού, την αύξηση των αδειών εργασίας εντός της ισραηλινής επικράτειας για τους Παλαιστινίους κατοίκους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, ως επίσης και την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού συστήματος 5G στις παλαιστινιακές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τους τοπικούς παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών.

Από το περιβάλλον του Παλαιστίνιου Προέδρου διαρρέει η εκτίμηση ότι, παρότι δεν υπάρχει η πρόθεση να απορριφθούν οι ισραηλινές κινήσεις, οι διευκολύνσεις αυτές δεν αποτελούν μέτρα ουσίας για την επίλυση της διένεξης. Παλαιότερα, από πλευράς Στέητ Ντηπάρτμεντ, είχε ανακοινωθεί ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ενισχύσουν οικονομικά την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.