Το πρώτο νομοσχέδιο – Βάζουν «κόφτη» στην αναπροσαρμογή των συντάξεων λόγω ΑΤΑ

Το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή μετά την αλλαγή της κυβέρνησης

«Κόφτη» στην αναπροσαρμογή των συντάξεων λόγω ΑΤΑ προωθεί η κυβέρνηση, ώστε «να μη χορηγείται τιμαριθμική αύξηση στις συντάξεις μεγαλύτερη από την αύξηση των μισθών, έστω και αν ο τιμάριθμος αυξάνεται περισσότερο από τους μισθούς», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο φέρει ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης σε μια από τις τελευταίες του συνεδρίες. Παρά ταύτα, δεν αποσύρθηκε από τη νέα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αντί αυτού κατατέθηκε επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής στις 2 Μαρτίου 2023 (δηλαδή την πρώτη συνεδρία του Σώματος μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης).

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του νομοσχεδίου, η ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας προέκυψε επειδή πρόσφατα, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, η τιμαριθμική αύξηση στις συντάξεις ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των μισθών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «την 1η Ιουλίου 2022 χορηγήθηκε αύξηση 4,2% στις συντάξεις», ενώ «την 1η Ιανουαρίου 2023 η αύξηση των μισθών υπολογίστηκε σε 3,37%». Ως εκ τούτου, προστίθεται, προέκυψε διαφορά της τάξης του 0,8%.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για «στρέβλωση», η οποία «έχει σαν αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις από τους νέους συνταξιούχους που θα προκύψουν κατά το 2023». Αναφέρεται επίσης ότι «η μείωση θα είναι έκδηλη για τους συνταξιούχους που δικαιούνται την πλήρη βασική σύνταξη, την κατώτατη σύνταξη και την κοινωνική σύνταξη».

Η λύση η οποία προτείνεται μέσα από το νομοσχέδιο είναι να δοθεί αύξηση κατά 0,8% στις συντάξεις του ΤΚΑ, καθώς και στην κοινωνική σύνταξη, με ουσιώδη χρόνο από τις 2/1/2023, αλλά στη συνέχεια «να αφαιρεθεί από την επόμενη αύξηση των συντάξεων». Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται, θα «διορθωθεί η στρέβλωση που παρατηρήθηκε με την αύξηση των συντάξεων κατά τον Ιούλιο του 2022, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του Ιανουαρίου του 2023, με αποτέλεσμα οι συντάξεις με ουσιώδη χρόνο από 2/1/2023 να είναι χαμηλότερες κατά 0,8% και να δημιουργείται διάκριση μεταξύ των δύο κατηγοριών».

Με τους υπολογισμούς, οι οποίοι έγιναν, εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις συνολικού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ, αλλά θα γίνει ισόποση αφαίρεση από την επόμενη αύξηση, η οποία αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο του 2023 «ώστε να μην προκύψει πρόσθετο κόστος στο ΤΚΑ», όπως αναφέρεται.

Η ρύθμιση που προωθείται

Η ρύθμιση η οποία προωθείται είναι η ακόλουθη: «Να μη χορηγείται τιμαριθμική αύξηση στις συντάξεις μεγαλύτερη από την αύξηση των μισθών, έστω και αν ο τιμάριθμος αυξάνεται περισσότερο από τους μισθούς».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy