Το πρώτο ροµπότ µε αίσθηση του χιούµορ

Το ερώτηµα «γιατί γελάµε µε τα αστεία» απασχολεί από την εποχή του Πλάτωνα

Ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Κιότο στην Ιαπωνία ανέπτυξαν ένα ροµπότ µε σύστηµα τεχνητής νοηµοσύνης που αντιδρά στο ανθρώπινο γέλιο µε το δικό του γέλιο και µε αυτόν τον τρόπο δηµιουργεί το αίσθηµα ενσυναίσθησης και καλύτερης επικοινωνίας.

Οι Ιάπωνες ερευνητές, µε επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κότζι Ινούε του Τµήµατος Επιστήµης και Τεχνολογίας της Νοηµοσύνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δηµοσίευση στο περιοδικό Ροµποτικής «Frontiers in Robotics and AI», προίκισαν το ανθρωποειδές ροµπότ «Erica» µε ένα «έξυπνο» σύστηµα διαδραστικού γέλιου, µε στόχο να βελτιώσουν τη φυσικότητα της επικοινωνίας ανάµεσα στους ανθρώπους και τις µηχανές.

Το νέο σύστηµα τεχνητής νοηµοσύνης διαθέτει τρία υποσυστήµατα: Ένα που ανιχνεύει το ανθρώπινο γέλιο, ένα που αποφασίζει εάν θα γελάσει ανταποκρινόµενο σε κάτι αστείο και ένα που επιλέγει τον κατάλληλο για την περίσταση τύπο γέλιου.

Η αίσθηση χιούµορ που απέκτησε η «Erica» χάρη στην ενσωµάτωση του νέου συστήµατος δοκιµάστηκε στη συνέχεια σε σύντοµους διαλόγους δύο έως τριών λεπτών ανάµεσα σε έναν άνθρωπο και το ροµπότ, προκειµένου να επιβεβαιωθεί ότι το τελευταίο δεν γελάει πάντα ακόµη και όταν δεν χρειάζεται, ότι δεν µένει βουβό όταν πρέπει να γελάσει και ότι γελάει µε κατάλληλο τρόπο που µαρτυρά κατανόηση και ενσυναίσθηση. Το νέο σύστηµα φάνηκε να τα καταφέρνει καλύτερα του αναµενοµένου.

Φυσικά το γέλιο είναι µόνο µία όψη µίας φυσικής συζήτησης ανάµεσα σε έναν άνθρωπο και µία µηχανή. Όπως είπε ο Ινούε, «πιθανώς θα χρειαστούν πάνω από 10 έως 20 χρόνια πριν τελικά πετύχουµε µία συζήτηση µε ένα ροµπότ όπως θα κάναµε µε έναν φίλο».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.