Το πρώτο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ μετά από δέκα χρόνια πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες

epaselect epa10221045 European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell (L) and Israel's Intelligence Minister Elazar Stern attend the EU-Israel Association Council in Brussels, Belgium, 03 October 2022. The Association Council will discuss global and regional issues, in particular the Middle East Peace Process but also Russia's military invasion of Ukraine, the global energy crisis and rising food insecurity. EPA/OLIVIER HOSLET

Την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ μετά από δέκα χρόνια, πραγματοποιούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο Υπουργός Πληροφοριών Ελάζαρ Στέρν. Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ συμμετέχει στη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε δήλωσή του κατά την άφιξή του στη συνάντηση, ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για αναβίωση μιας σημαντικής πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως είπε, θα συζητηθεί η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τονίζοντας πως οι δημοκρατίες πρέπει να είναι ενωμένες.

Θα γίνει επίσης ειλικρινής συζήτηση όσον αφορά τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας, αναφερόμενος σε πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη η οποία προκαλεί ανησυχία, υπογραμμίζοντας πως φέτος καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι Παλαιστινίων από ότι από το 2007 και πως ο εποικισμό συνεχίζεται.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ειδικά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λαπίντ στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση υπέρ της επίτευξης συμφωνίας για λύση δύο κρατών, και πρόσθεσε πως η ΕΕ θα συζητήσει το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Υπογράμμισε μάλιστα πως πρέπει να προχωρήσουν μαζί η ειρήνευση στην περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών κρατών, καθώς και η ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται επίσης η ενεργειακή κρίση και η επισιτιστική ασφάλεια, και μια σειρά διμερών ζητημάτων όπως το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, η θρησκευτική ελευθερία, καθώς και η καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Επίσης, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, στα περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπου η ΕΕ ελπίζει να αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.