Το πρώτο τμήμα ανοίγματος θα αρχίσει από την παραλία του Palm Beach

Δύο κρίσιμα σημεία υπάρχουν στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» Κουτρέτ Οζερσάι, που θεωρεί ότι η καλή προετοιμασία γι’ αυτό είναι προϋπόθεση για το άνοιγμα των Βαρωσίων:

1) Αν επιχειρηθεί να γίνει βήμα κατά την περίοδο μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, απλά και μόνο για να επιδειχθεί κάτι στις «εκλογές», θα πληγεί η πολιτική ανοίγματος των Βαρωσίων.

Επιπλέον, «αν εισέλθουμε σε καταστάσεις που δημιουργούν το κλίμα ότι η Τουρκία ανοίγει το Βαρώσι, αυτό από τη μια θα επηρεάσει αρνητικά την επιτυχία της πολιτικής μας και από την άλλη θα πλήξει και την Τουρκία».

Το δεύτερο σημείο είναι ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων μπορεί να είναι εφικτό μόνο μετά τη διεξαγωγή των απαραίτητων προετοιμασιών διεθνώς και των διπλωματικών ενεργειών. Στο μεταξύ, ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος διεξάγει τεχνικές εργασίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είπε ότι 281 Ελληνοκύπριοι που έχουν περιουσίες στο Βαρώσι αποτάθηκαν στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» και ανέφερε ότι 193 Ε/κ ζητούν επιστροφή της περιουσίας τους και 87 Ε/κ θέλουν καταβολή αποζημίωσης, το οποίο ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια στερλίνες». «Το άνοιγμα στο Βαρώσι θα είναι τμηματικό. Καθορίστηκαν εκείνοι που θέλουν επιστροφή της περιουσίας τους. Το πρώτο τμήμα θα αρχίσει από την παραλία του Palm Beach, δίπλα ακριβώς από την περιφραγμένη περιοχή στην Αμμόχωστο»