Το πρωτοπαλίκαρο για τις βρόµικες δουλειές του Αναστασιάδη – «Είµαι ιδιαίτερα ευγνώµων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη»

  • Καθόλου τυχαία η δήλωσή του: «Είµαι ιδιαίτερα ευγνώµων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη»
  • «Ο Ν. Χριστοδουλίδης ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Αναστασιάδη, ο άνθρωπος που έστελνε να κάνει όλες τες βροµοδουλειές του»
  • «Ο Πρόεδρος εξευτέλιζε την Κύπρο µε τα “χρυσά” διαβατήρια και δεν βρέθηκε ένας από το κόµµα του να του πει “µα πού πάεις;”»

Του
Μιχάλη Μιχαήλ

B B 07 Anastasiades Christodoulides Sto Avti11

 

Αίσθηση προκάλεσαν το περασµένο Σάββατο οι δηλώσεις του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ∆ΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη, ο οποίος βγήκε λάβρος κατά του Νίκου Αναστασιάδη και του Νίκου Χριστοδουλίδη στα µικρόφωνα του «Άστρα».

Μιλώντας στην εκποµπή «Χωρίς Όρια» επέρριψε άµεσα την ευθύνη στον Πρόεδρο και στον τέως Υπουργό των Εξωτερικών του για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε το Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ ξεκίνησε σωστά τις προσπάθειες για λύση, όταν προέκυψαν τα «χρυσά» διαβατήρια άλλαξε πλώρη.

Σηµείωσε ακόµα την εµπλοκή του κ. Χριστοδουλίδη σε θέµατα διαφθοράς και διαπλοκής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναλάβει να κάνει τις βρόµικες δουλειές του Προέδρου Αναστασιάδη. Παρόµοιες αποκαλύψεις είχαν βέβαια γίνει κατά καιρούς και από άλλους. Κάποιες από αυτές σας θυµίζουµε σήµερα.

 

Ο Χρ. Πουργουρίδης αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκποµπής σε πολλά µε κύρια έµφαση στο Κυπριακό τονίζοντας ότι: «Εκείνο που έχει σηµασία στο Κυπριακό είναι ότι και ο Ν. Αναστασιάδης και ο Ν. Χριστοδουλίδης ακολουθούσαν πολιτικές που οδήγησαν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να µας ευχηθεί καλή τύχη και έστρεψαν τη διεθνή κοινή γνώµη εναντίον και της δικής µας πλευράς.

∆ηµιουργήθηκε διεθνώς η εντύπωση ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο δεν θέλουν λύση του Κυπριακού, δεν θέλουν να αναζητήσουν ένα συµβιβασµό στις διαφορές τους και εποµένως η αντιµετώπιση που τυγχάνουµε από τον διεθνή παράγοντα, περιλαµβανοµένων και των εταίρων µας στην Ε.Ε. είναι να µας έχουν παρατηµένους». «Και το χειρότερο», κατέληξε, «είναι ότι ενώ διεθνώς επιρρίπτεται η ευθύνη για τη µη λύση του Κυπριακού και στις δύο κοινότητες της Κύπρου, η Τουρκία που είναι ο εισβολέας εισπράττει τα εύσηµα για τη στάση της στο Κυπριακό».

N. Anastasiadis N. Hristodoylidi1

Πολιτικές που κατέστησαν αναξιόπιστη την πλευρά µας

Στάθηκε επίσης, µε αφορµή το θέµα που προέκυψε µε το γήπεδο της Τσετίνκαγια, στην αναξιοπιστία της πλευράς µας τονίζοντας ότι «όταν δεν έχεις αξιοπιστία και δαρµένος να είσαι και ο άλλος να ισχυρίζεται ότι εσύ τον προκάλεσες και τον χτύπησες πρώτος, πολλοί θα πιστεύουν τον άλλον».

Όπως υποστήριξε ο Χρ. Πουργουρίδης, «εκείνοι που µπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις πάνω στην Τουρκία και να µετριάσουν τις θέσεις της, µας θεωρούν πλέον ως ένα πρόβληµα, ένα βραχνά ουσιαστικά ενός άλυτου προβλήµατος. Γι’ αυτό και δεν µας λαµβάνουν καθόλου υπόψιν».

Σε ερώτηση του δηµοσιογράφου Ν. Νεοφύτου κατά πόσον «ήθελε αυτή η διακυβέρνηση τα τελευταία 10 χρόνια να λύσει το Κυπριακό ή τελικά ωθούµε τα πράγµατα στο να κλείσει το Κυπριακό µε την υφιστάµενη κατάσταση;» ο Χρ. Πουργουρίδης απάντησε: «Εγώ εκτιµώ και πιστεύω ότι ο Ν. Αναστασιάδης στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του προτού παρουσιαστεί αυτό το καρκίνωµα µε τα “χρυσά” διαβατήρια που τον παρέσυρε σε άλλες ατραπούς, ήταν ειλικρινής στην πρόθεσή του για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

Ακολούθως έπαυσε να ενδιαφέρεται για τη λύση και προτεραιότητά του έγινε άλλη, εγκαταλείφθηκαν οι σωστές πολιτικές στο Κυπριακό και στη συνέχεια στο Κραν Μοντανά έβαλε την ταφόπετρα».

Cce720F6 Anastasiadis 1024X6831 11

«Ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Αναστασιάδη»

Είπε όµως και πολλά άλλα ο Χρ. Πουργουρίδης µε αποκορύφωµα τις αναφορές σε θέµατα διαπλοκής και διαφθοράς: «Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Αναστασιάδη, ήταν ο άνθρωπος που τον έστελνε να κάνει όλες τες βροµοδουλειές του. Τι δείχνει όταν ο Βγενόπουλος ζητούσε να σταµατήσουν οι διαδικασίες εναντίον του; Για να το απαιτεί, να τηλεφωνά και να τους το ζητά, σηµαίνει ότι είχε το θάρρος τους, είχε διασυνδέσεις µαζί τους, είχε φτιάξει κόλπα µαζί τους. Είναι τον Χριστοδουλίδη που έστειλε ο Αναστασιάδης στην Αθήνα για να αντιµετωπίσει µαζί του τα προβλήµατα των βροµοδουλειών τους. Είναι τον Χριστοδουλίδη που έστελνε εκ µέρους του όπου παρουσιαζόταν κάποιο πρόβληµα για να το διαπραγµατευτεί. Είναι ο Χριστοδουλίδης που ταξίδευε µαζί µε τον Πρόεδρο µέσα στα αεροπλάνα που του παραχωρούσαν οι ολιγάρχες ή αυτοί που πήραν παράνοµα διαβατήρια για να κάνει διακοπές είτε στις Σεϊχέλλες ή να κάνει πολλά ταξίδια και που έλεγε µάλιστα και µε υπερηφάνεια ότι εξοικονοµεί χρήµατα του δηµοσίου.

Έκανε πράξεις επιεικώς απαράδεκτες, εγώ τις λέω εγκληµατικές, διότι το να παίρνεις ένα αεροπλάνο από φίλους σου τους οποίους µάλιστα εξυπηρέτησες είτε δίνοντάς τους παράνοµα διαβατήρια είτε γιατί έκανες άλλες ατασθαλίες µαζί τους, είναι έγκληµα. Καθαρό έγκληµα. Είναι δουλειά του Γενικού Εισαγγελέα αυτό, δεν είναι θέµα πολιτικής κρίσης».

Anastasiades Ny0021

Τ. Τσιελεπής: Ο Χριστοδουλίδης αντιδρούσε στην υποβολή προτάσεων

Σε δηλώσεις του -και πάλιν στον «Άστρα»- τον Ιούλιο, το µέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Τουµάζος Τσιελεπής, ερωτηθείς για το ρόλο του κ. Χριστοδουλίδη στο Κραν Μοντανά ανέφερε ότι «η στάση του είναι σαφής σε όλη τη διαδροµή των συνοµιλιών. Ο άνθρωπος έχει άλλη άποψη και δεν θεωρούσε ότι µπορούµε να φτάσουµε σε λύση ούτε στο Μοντ Πελεράν, ούτε στο Κραν Μοντανά, παρ’ όλο που τα γεγονότα βοούσαν».

«Όταν ήρθε ο ΓΓ και έβαλε κάτω επιτακτικά την άµεση κατάργηση των εγγυήσεων, των επεµβατικών δικαιωµάτων και της ταχείας αποχώρησης των στρατευµάτων, είδα ότι είχε τη στήριξη της ΕΕ, ακόµα και της Βρετανίας. Είχα αντιληφθεί ότι υπάρχει µια συγκυρία και πίεζα ότι πρέπει να υποβάλουµε συµβιβαστικές προτάσεις για τα εσωτερικά θέµατα, χωρίς να ξεπερνούµε τις κόκκινες γραµµές µας», ανέφερε ο κ. Τσιελεπής. «Χρειάστηκε να περάσει µια εβδοµάδα για να γίνει αυτό. Αντιδρούσε ο κύριος Χριστοδουλίδης. Και κάποιοι άλλοι», τόνισε.

Anastasiadis 11

Α. Μαυρογιάννης: Έγνοια του το «προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο»

Αίσθηση είχαν κάνει και οι σχετικές αποκαλύψεις του κ. Α. Μαυρογιάννη σε ένα από τα debate µε τον Ν. Χριστοδουλίδη και τον Αβ. Νεοφύτου.

Αναφερόµενος στο δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί την 1η ∆εκεµβρίου 2016, που πραγµατοποιήθηκε µετά τις προβληµατικές συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν τον Νοέµβριο του 2016, ο κ. Μαυρογιάννης αποκάλυψε ότι ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, που ήταν τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και σύµβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούσε αυτή τη συνάντηση προβληµατική για την πολιτική του καριέρα.

Συγκεκριµένα, όπως αποκάλυψε ο κ. Μαυρογιάννης, µετά την ολοκλήρωση του δείπνου, ο κ. Χριστοδουλίδης και συγκεκριµένα γύρω στις 12 τα µεσάνυχτα, του τηλεφώνησε και του είπε κατά λέξη: «Θα παραιτηθώ. ∆εν µπορώ να δαπανώ το προσωπικό µου πολιτικό κεφάλαιο για να προδίδεται η πατρίδα µου». Όπως είπε ο κ. Μαυρογιάννης, για τις επόµενες τρεις µέρες ο κ. Χριστοδουλίδης, παρότι κυβερνητικός εκπρόσωπος, απείχε από τα καθήκοντά του και κυρίως απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για τα αποτελέσµατα του δείπνου, για την πραγµατοποίηση του οποίου διαφωνούσε.

Οι βολές Μαυρογιάννη κατά του κ. Χριστοδουλίδη ξεκίνησαν εµφανίζοντας τον κ. Χριστοδουλίδη ως το άτοµο που υπονόµευε κάθε προσπάθεια για µια αξιόπιστη διαπραγµάτευση στο Κυπριακό, τόσο στο Μοντ Πελεράν όσο και στο Κραν Μοντανά. Είπε ο κ. Μαυρογιάννης:

«Συνήθως ο κ. Χριστοδουλίδης υπονόµευε αυτά που έλεγα εγώ στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. ∆εν λέω ότι εγώ έχω δίκιο αναγκαστικά και ο άλλος έχει άδικο. Απλώς υπήρχαν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήµατα µε κορύφωση το ότι φύγαµε από το Μοντ Πελεράν και το ότι δεν µπορέσαµε έγκαιρα και επαρκώς να υποβάλουµε τις θέσεις που εν τέλει υποβάλαµε στο Κραν Μοντανά. Φύγαµε την κρισιµότερη στιγµή και πιστεύω ότι φύγαµε µε ευθύνη του κ. Χριστοδουλίδη», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

 

Xristodoulidis Anastasiadhs 750X3751 1

Κρύψε να περάσουµε…

Σηµειώνεται ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης, παρότι εµφανώς ενοχληµένος για τα πιο πάνω, δεν τα διέψευσε, όσο κι αν προκλήθηκε.

Όπως δεν διέψευσε ποτέ και πολλά άλλα, όπως π.χ. τη µαρτυρία του Μακάριου ∆ρουσιώτη ότι είχε επισκεφθεί τον Βγενόπουλο στο γραφείο του στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2014 ως προσωπικός απεσταλµένος του Αναστασιάδη.

Αυτή η σχέση Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη φαίνεται είναι που οδήγησε αργότερα στην επιβράβευσή του µε το αξίωµα του Υπουργού Εξωτερικών και την εποπτεία του CIPA -άρα έµµεσα και της βιοµηχανίας των «χρυσών διαβατηρίων».

∆εν ήταν τυχαία η δήλωσή του µε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ότι: «Είµαι ιδιαίτερα ευγνώµων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη» ούτε και η επιµονή του, ακόµα και σε πρόσφατη τηλεοπτική εκποµπή για την «πετυχηµένη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy