Το πρωτότυπο και οι απομιμήσεις

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Οι δύο πιο στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη -Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης- διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας για να συνεχίσουν τις πολιτικές του Αναστασιάδη.

Μα αν η κοινωνία επιβράβευε τις πολιτικές του Αναστασιάδη, θα κατέβαινε και ο ίδιος ως υποψήφιος! Εξάλλου, γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν απομιμήσεις, αφού υπάρχει το πρωτότυπο;

Οι Νίκος Αναστασιάδης – Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης συνθέτουν την τρόικα της καταστροφής. Για εννέα χρόνια πουλούσαν μαζί ψευδαισθήσεις για τον EastMed. Πουλούσαν ψευδαισθήσεις ότι ο ΑΟΖ είναι θωρακισμένη. Πουλούσαν ψευδαισθήσεις ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στο Βαρώσι είναι φωτοβολίδα. Πουλούσαν ψευδαισθήσεις για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία. Πουλούσαν ψευδαισθήσεις για «νέες ιδέες».

Είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα προσπαθήσουν να τα μπαλώσουν, προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ήδη ο διάδοχος του Νίκου Χριστοδουλίδη, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα στήριξε την τρόικα της καταστροφής, έσπευσε να αποποιηθεί των ευθυνών του δηλώνοντας ότι «η κατασκευή του αγωγού EastMed ήταν στον αέρα από την αρχή» και ότι ο ίδιος πάντοτε έβλεπε τον αγωγό «ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων». Επίσης ο Νίκος Αναστασιάδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις. Φαίνεται ότι βγήκαν πρώτα οι δύο για να τεστάρουν την κατάσταση, ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας. Κάτι σαν το Test-to-Stay ένα πράμα.

Η ουσία όμως είναι ότι όλες οι ψευδαισθήσεις τις οποίες καλλιεργούσαν μαζί για εννέα χρόνια οι Νίκος Αναστασιάδη – Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν καταρρεύσει. Και αυτό που έμεινε είναι οι παραβιάσεις της ΑΟΖ, ο εποικισμός και του Βαρωσίου και η πορεία της χώρας προς τη διχοτόμηση. Το χειρότερο όμως είναι το κλίμα δυσπιστίας το οποίο έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση επιμερίζει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Μάλιστα δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη για επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, αλλά ούτε στη βάση λύσης του Κυπριακού. Αντίθετα, δίπλα στις διχοτομικές θέσεις της Τουρκίας καταγράφονται οι «νέες ιδέες» της τρόικας της καταστροφής -Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη- όπως η επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60.

Τα ίδια με το Κυπριακό έκανε η τρόικα της καταστροφής και στα εσωτερικά θέματα, όπως στο σκάνδαλο με τα «χρυσά» διαβατήρια. Και το ερώτημα είναι το ίδιο: Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν απομιμήσεις, αφού υπάρχει το πρωτότυπο; Το οποίο πρωτότυπο έχει και γραφείο που φέρει το όνομά του και ξέρει τη δουλειά από πρώτο χέρι;

Η Κύπρος χρειάζεται ανθρώπους με όραμα και καθαρά χέρια. Οι πολίτες απορρίπτουν το πρωτότυπο και τις απομιμήσεις του. Θέλουν προοδευτική αλλαγή. Θέλουν ελπίδα, θέλουν αξιοπρέπεια, θέλουν προοπτική.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.