Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Γρίβας, είναι ο γριβισμός

Του Μιχάλη Μιχαήλ


 

Ήταν ένα γερό τράνταγμα για την ακροδεξιά το ψήφισμα της Βουλής της περασμένης Παρασκευής (2/11/2022) που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τη Δημοκρατική Αντίσταση, με αφορμή την 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης και αφορούσε τον Γρίβα.

Εκείνη η ψηφοφορία αποκάλυψε για άλλη μια φορά το ποιος είναι ποιος. Όπως και το ποιοι δεν μπορούν εύκολα να διαγράψουν τη δική τους ιστορία, έστω κι αν κατά καιρούς κάνουν παρασπονδίες. Και αναφέρομαι στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ που πριν μερικές μέρες, με διάφορες προφάσεις, ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας μουσείου για τον Γρίβα, επικαλούμενοι ακριβώς τους λόγους που οι ίδιοι καταψήφισαν το συγκεκριμένο κείμενο πριν μερικούς μήνες. Δυστυχώς, όμως, τα δύο κόμματα υπαναχωρούν για άλλη μια φορά και προβάλλουν προσκόμματα σε ό,τι αφορά τα κονδύλια για τον Γρίβα, με διάφορες προφάσεις.

Παράλληλα, η όλη υπόθεση αποκάλυψε ή καλύτερα επιβεβαίωσε και το ποιος είναι ο ΔΗΣΥ, ο οποίος καταψήφισε την πρόταση του ΑΚΕΛ, αλλά και ο Ν. Χριστοδουλίδης, που ελπίζει και σε ακροδεξιές και γριβικές ψήφους. Για το ΕΛΑΜ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, το λένε από μόνοι τους.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ που ψηφίστηκε, επιβεβαίωσε όμως ένα άλλο δεδομένο. Ότι το θέμα δεν είναι Γρίβας, αλλά ο γριβισμός. Ο οποίος είναι εδώ όσο ποτέ άλλοτε. Ο Γρίβας πέθανε τον Γενάρη του 1974 και έκτοτε πάνω στο θάνατό του κτίστηκε μια ιδεολογία από τους κάθε λογής ακροδεξιούς, φασίζοντες, φασίστες και εθνικιστές της Δεξιάς.


Παρότι ξέρουν πολύ καλά ποιος ήταν και τι έκανε ο Γρίβας, δημιούργησαν γύρω από το όνομά του μια ιδεολογία απλά και μόνο για να υπάρχουν οι ίδιοι ως πολιτικές ή ιδεολογικές οντότητες ή ακόμα και… ποδοσφαιρικές.

Δεν είναι τυχαίο πως υπήρξε άμεση αντίδραση από το σωματείο Απόλλων Λεμεσού, το οποίο σε ανακοίνωσή του, ημ. 3/12/2022, τονίζει ότι δεσμεύεται να διατηρήσει ζωντανή την υστεροφημία του Γρίβα, ή το ΑΠΟΕΛ (5/12) δεν αναγνωρίζει το ψήφισμα της Βουλής ή οι οπαδοί της Ανόρθωσης που σήκωσαν πανό που έγραφε ότι ΑΝ ζούσε ο Γρίβας θα… εκτελούσε τους… βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο!

Έντονη ήταν και η αντίδραση της σελίδας «Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ» στο Facebook όπου ακριβώς αποκαλύπτουν την ιδεολογία του γριβισμού, γράφοντας ότι «οι προδότες παραμένουν οι ίδιοι με αυτούς της πρώτης του Απρίλη. Και πριν, αλλά και μετά», ενώ σε άλλη ανάρτηση έγραφε «Δεν είναι σάρκα ο Διγενής για να τον φάει το χώμα, είναι ιδέα υψηλή, αθάνατος ακόμα!» Σε όλα αυτά έγκειται η ιδεολογικοποίηση του Γρίβα. Βία, δολοφονίες εγκλήματα. Δεν θα τους κάνουμε όμως τη χάρη… Το τι εστί γριβισμός το φωνάζει ο σκλαβωμένος Πενταδάκτυλος, ανήμπορος να αποτινάξει το έκτρωμα του μισοφέγγαρου από την πλάτη του…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.