Το πρόβλημα των ακινήτων στην Ε.Ε. οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Ένα από τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, και σίγουρα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, είναι αυτό της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ενοικίων αλλά και της απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας.

Το πρόβλημα αυτό είναι όντως τεράστιο, αφού από τη μια οι συνεχείς κρίσεις σε διάφορα επίπεδα από το 2010 και μετά και από την άλλη η αύξηση του πληθυσμού της Ένωσης, με το Μεταναστευτικό να αποτελεί βασικό παράγοντα, έχουν αλλάξει τις ισορροπίες εντός της Ένωσης, δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Προβλήματα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί ούτε στο ελάχιστο από τις πλείστες κυβερνήσεις, αλλά και ούτε από την ίδια την Ένωση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ένωσης, το πρόβλημα των ακινήτων στην Ένωση έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό και οδηγεί πλέον με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνικές αναταραχές, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 17%, ενώ η αύξηση του κόστους απόκτησης κατοικίας έχει φτάσει στο 45%.

Εάν για το ύψος των ενοικίων θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι είναι μέσα σε λογικά πλαίσια, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό για το κόστος απόκτησης κατοικίας, αφού σε καμιά περίπτωση οι μισθοί δεν έχουν τύχει τέτοιας αύξησης, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και κοινωνικής εξαθλίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Ένωσης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία αλλά και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς νέο περιβάλλον όσον αφορά την απόκτηση κατοικίας. Οι δύο αυτοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν επηρεασθεί αρνητικά από τις καταστροφικές αποφάσεις των περισσοτέρων κυβερνήσεων (θα το αναφέρουμε ακόμα μια φορά, οι αποφάσεις ήταν τουλάχιστον αντιδημοκρατικές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνέπειες), έχουν οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό ήταν περισσότερο ορατό σε χώρες όπως η Κίνα αλλά και οι ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν βασικούς εξαγωγικούς πυλώνες, τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.

Όνειρο θερινής νυχτός για τους νέους η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας

Για τους νέους, η απόκτηση κατοικίας αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυχτός. Από τη μια η αύξηση των τιμών σε τεράστιο βαθμό και από την άλλη η καθήλωση των μισθών στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα το οποίο δεν είναι εύκολο, αλλά όχι και αδύνατο να καλυφθεί. Παράλληλα, η αύξηση του πληθωρισμού σε όλη την Ένωση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Με μέσο όρο που ξεπερνά το 10%, και σε ορισμένες χώρες έχει ξεπεράσει ακόμα και το 22%, τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν λύσεις στο πρόβλημα. Οι λύσεις είναι απλές και σίγουρα όχι τόσο πολύπλοκες όσο κάποιοι θέλουν να τις παρουσιάζουν. Αυτό που θα πρέπει να αλλάξει είναι η ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης, με το κράτος να έχει την άμεση ευθύνη να επέμβει με στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος θα καλύπτει συγκεκριμένες ομάδες όπως:

•τους φοιτητές, οι οποίοι τυγχάνουν πλήρους εκμετάλλευσης από την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί,

•τους νέους, στους οποίους το κράτος θα πρέπει μέσα από δικά του προγράμματα να τους παράσχει φθηνά επιτόκια που δεν θα ξεπερνούν σε καμιά περίπτωση το ρυθμό αύξησης των μισθών.

•τις αγροτικές περιοχές, που όλο ακούμε για προγράμματα στέγασης και όλο περισσότερο γινόμαστε μάρτυρες της αστυφιλίας.

Το πρόβλημα στην Ένωση είναι τεράστιο. Εάν δεν δοθούν άμεσες λύσεις πιθανόν να οδηγηθούμε σε καταστάσεις απρόβλεπτης κοινωνικής αναταραχής. Η απόκτηση κατοικίας δεν αποτελεί απλά δικαίωμα, αλλά κυρίως υποχρέωση των κρατών. Στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο για να διανύσουμε.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων,

[email protected]

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.