Το πρόβλημά τους το ΑΚΕΛ και οχι η διχοτόμηση – Δεν δέχονται κριτική και βλέπουν εσωτερικούς εχθρούς

«Ο μόνος που διανοήθηκε να συζητά τις αξιώσεις της Τουρκίας ήταν ο κ. Αναστασιάδης, που με τη συγκάλυψη του ΔΗΣΥ συζητούσε λύση δύο κρατών πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού. Οι ίδιοι δηλαδή που όταν η κατοχική δύναμη έβαζε μπρος τα σχέδια για εποικισμό του Βαρωσιού, έλεγαν ότι πρόκειται για «επικοινωνιακά τεχνάσματα». Αυτή είναι η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, στις νέες αιτιάσεις της κυβέρνησης περί δήθεν κριτικής στον Πρόεδρο.

Ο Γ. Κουκουμάς σημειώνει πως το ΑΚΕΛ, αντίθετα με όσα κάνει η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, υποδεικνύει εδώ και χρόνια ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ενεργήσει αποτελεσματικά για να χαλάσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και εποικισμό του Βαρωσιού. Αν αυτή η υπόδειξη ενοχλεί το Προεδρικό και την Πινδάρου, τότε το πρόβλημά τους είναι το ΑΚΕΛ και όχι η διχοτόμηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα χθες, ακολουθώντας την πεπατημένη, υποστήριξε ότι «το ΑΚΕΛ, με την εμμονή στις θέσεις που προβάλλει, στην ουσία δικαιολογεί τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Σε συνδρομή του κυβερνητικού εκπροσώπου και στις επιθέσεις του εναντίον του ΑΚΕΛ έσπευσε ο ΔΗΣΥ. Διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, κ. Δ. Δημητρίου, ο ΔΗΣΥ απορρίπτει την όποια κριτική προς το Πρόεδρο Αναστασιάδη, «απαιτώντας καθαρό μυαλό και ξεκάθαρη πολιτική φωνή», δηλαδή επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία και μόνον.

Το ΑΚΕΛ στη χθεσινή ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις νέες προκλήσεις στο Βαρώσι «αλάτι στις πληγές των Βαρωσιωτών» και τονίζει ότι «ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση του τόπου μας, μέσα από λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μπορεί να σώσει και το Βαρώσι και ολόκληρη την Κύπρο. Επιμέναμε και επιμένουμε ότι η επικέντρωση πρέπει να είναι στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017». Η μόνη επικριτική αναφορά του Γ. Κουκουμά αφορούσε στις ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι «που προφανώς δεν είναι πυροτεχνήματα, όπως αρχικά νόμιζε η κυβέρνηση Αναστασιάδη».

 

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Naftali Bennett. Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Bennett για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα νοτιοδυτικά της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παρενόχληση του Nautical GEO και άλλες παραβιάσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Τον ενημέρωσε, επίσης, για τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.