Το ρεζιλίκι από GRECO τρέμει η κυβέρνηση – Μόνο 2 από τις 16 συστάσεις της υιοθετήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία

Έρχεται τις επόμενες μια-δυο βδομάδες για να επιληφθεί των καταγγελιών για το δικαστικό σώμα

Πράσινο φως για την GRECO

 Το πράσινο φως άναψε ο Γενικός Εισαγγελέας για την κάθοδο της GRECO. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο κ. Κώστας Κληρίδης, ο ίδιος άναψε το πράσινο φως για την επίσκεψη της GRECO, ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων των δικαστών, σύμφωνα με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και για να παρέχει καθοδήγηση. Ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι η κυπριακή αποστολή στο Στρασβούργο για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην εφαρμογή των συστάσεων της GRECO για το δικαστικό σύστημα είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο και θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Τόνισε ότι αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών της GRECO φθάνει στην Κύπρο για να παρέχει καθοδήγηση τις επόμενες μια-δυο βδομάδες.

Νωρίτερα η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τα γραφεία της GRECO σχετικά με το θέμα και την κάθοδο εκπροσώπου της. Ο εκπρόσωπος Τύπου της GRECO, Jaime Rodriguez, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται η άφιξη αντιπροσωπείας της GRECO. Ο κ. Rodriguez σημείωσε ότι η Διακρατική Επιτροπή παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στον τομέα της Δικαιοσύνης της Κύπρου και είναι ενήμερη.

Η κάθοδος της κλιμακίου υψηλόβαθμων λειτουργών της GRECO επιβεβαιώθηκε επιπρόσθετα από την κυπριακή της αντιπροσωπεία, η οποία σημείωσε την πρόθεσή της να συνδράμει. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κάθοδος της αντιπροσωπείας της GRECO στην Κύπρο συνδέεται με τον Τέταρτο Γύρο Αξιολόγησης που σχετίζεται και με τη Δικαστική Εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του Τέταρτου Κύκλου Αξιολόγησης, που περιλαμβάνει τη Δικαστική Εξουσία, δημοσιοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2018. Η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να παρέχει πληροφορίες για την εφαρμογή των συστάσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

 

 

Προσπαθεί να υποβαθμίσει η κυβέρνηση

Ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε και χθες να υποβαθμίσει τα όσα αποκαλύπτονται στον τομέα της Δικαιοσύνης, η Διακρατική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης Κατά της Διαφθοράς όχι μόνο παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα, αλλά βάζει πλώρη για Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα το θέμα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα με τη σημερινή εξέταση από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά και τη συζήτησή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «ο τρόπος με τον οποίο γίνεται όλο αυτό αυτή τη στιγμή δεν είναι τιμητικός για τη χώρα μας. Αφού όμως υπάρχει αυτή η κρίση, πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει και πώς θα λυθεί» και ότι «είχαν υιοθετηθεί οι συστάσεις της GRECO». Σε δηλώσεις του ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει να βρει τρόπο να κάνει παρέμβαση και έριξε το μπαλάκι στον Γενικό Εισαγγελέα και στο Ανώτατο  Δικαστήριο, ως τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα του χώρου της Δικαιοσύνης  που πρέπει να επιληφθούν αυτών των πολύ σοβαρών ισχυρισμών/καταγγελιών που έχουν ακουστεί. Πρόσθεσε ότι «ίσως υπάρχει πιθανότατα η ανάγκη να ληφθούν εκτός από αποφάσεις για τα όσα ακούγονται και κάποια μέτρα θεσμικά. Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Μάλιστα ο κ. Προδρόμου, θέλοντας να μετατοπίσει τη σημασία της καθόδου της GRECO, ανέφερε ότι «εμείς γνωρίζαμε ότι υπήρχε ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην Κύπρο». Πλην όμως η κάθοδος της GRECO τις επόμενες μια-δυο βδομάδες δεν έχει καθόλου σχέση με την προγραμματισμένη δραστηριοποίησή της για παρακολούθηση της προόδου της χώρας μας στο θέμα των συστάσεών της.

 

 

Την Τετάρτη η συζήτηση για τα της Δικαιοσύνης στη Βουλή

Την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτηση για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Σε δήλωσή του ο Άριστος Δαμιανού, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι με σεβασμό στη διάκριση εξουσιών, ομόφωνα, ως Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αποφασίσαμε την εγγραφή θέματος με τίτλο «Οι καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στην κυπριακή δικαιοσύνη». «Είναι ισχυρή πεποίθησή μας πως όταν πλήττεται το κράτος δικαίου, κανένας δεν δικαιούται να παρακολουθεί παθητικά, θεσμός ή εξουσία. Γι’ αυτό ως Κοινοβούλιο οφείλουμε να διαδραματίσουμε το δικό μας ρόλο», σημείωσε ο Α. Δαμιανού.

Σε δηλώσεις της η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου, δηλαδή τον Γενικό Εισαγγελέα, να ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση της επιτροπής GRECO. Επέκρινε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος για επτά τώρα χρόνια, όπως είπε, δεν λαμβάνει μέτρα και ένιψε τας χείρας του, παρά τις αποκαλύψεις που γίνονται. Είναι καιρός, τόνισε, να παύσουν να υπάρχουν ιερές αγελάδες και σημείωσε ότι σε προηγούμενες εκθέσεις της επιτροπής GRECO γινόταν αναφορά σε προβλήματα στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου. Χαρακτήρισε έκθεση ιδεών την τετρασέλιδη έκθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού δεν γίνεται αναφορά στην ουσία των καταγγελιών Νίκου Κληρίδη. Η κα Χαραλαμπίδου κατήγγειλε επίσης ότι η προσπάθεια επηρεασμού της ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το θέμα, με απόκρυψη της επιστολής του νομικού Νίκου Κληρίδη, άγγιξε και δύο ημικρατικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, εννοώντας το ΡΙΚ και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα οποία το πρώτο μεν καθυστέρησε 24 ώρες να ενημερώσει για το θέμα, ενώ το δεύτερο το έκανε μετά από τρεις μέρες.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, που ζήτησε την εγγραφή του θέματος, εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση, επειδή, όπως είπε, παρά τις πιέσεις που εφαρμόστηκαν μετά την ανακοίνωσή του για εγγραφή θέματος, ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν εγγραφή του θέματος στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Περδίκης απέφυγε να αναφερθεί στους μοχλούς των πιέσεων, αλλά περιορίστηκε να παρατηρήσει πως ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στη γραπτή δήλωση, προκειμένου να διαμηνύσει ότι οι πιέσεις δεν βρήκαν ευήκοον ους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης, σε γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη του για τις εξελίξεις, αλλά σημείωσε ότι με απόλυτο σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών δεν θα εμπλακεί στις δημόσιες δηλώσεις και αντιπαραθέσεις.

Σημειώνει όμως ότι δεν επιτρέπεται στο νομοθετικό σώμα να παραμείνει απλός θεατής στα όσα τεκταίνονται.

 

 

GRECO: Δεοντολογικές αρχές για τους δικαστές δεν καταρτίστηκαν 

Δύο από τις 16 συστάσεις της Διακρατικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Διαφθορά (GRECO) υιοθετήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για τα θέματα καταπολέμησης διαφθοράς στη Βουλή και στο δικαστικό σύστημα. Σύμφωνα με την έκθεση του Τέταρτου Κύκλου Αξιολόγησης της GRECO, η Κύπρος εφάρμοσε ικανοποιητικά τις δύο συστάσεις της, οι οκτώ εφαρμόστηκαν μερικώς και οι έξι δεν έχουν εφαρμοστεί.

H GRECO σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2018, ότι έχουν γίνει προσπάθειες για αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά το διορισμό των δικαστών, αλλά οι προϋποθέσεις για αμεροληψία όσον αφορά στο διορισμό τους πρέπει να γίνουν σαφέστερες. Ενώ υπάρχουν δεοντολογικές αρχές για τους δικαστές βάσει του νόμου και της νομολογίας, ο Κώδικας Δεοντολογίας για την εδραίωση αυτών των αρχών σε ένα έγγραφο εξακολουθεί να μην έχει ακόμα καταρτιστεί, κάτι το οποίο προβληματίζει την GRECO.

Επιπρόσθετα, εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέταση από τις Αρχές της αλλαγής της σύνθεσης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (το αυτοδιοικούμενο όργανο του δικαστικού σώματος), ώστε να συμπεριληφθούν δικαστικοί πέραν του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε ορισμένες αρμοδιότητές, όπως ο διορισμός δικαστών, επειδή απαρτίζεται αποκλειστικά από 12 δικαστές του και τον πρόεδρό του. Συνεπώς, υπογραμμίζει τη σημασία της ευρείας εκπροσώπησης της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα πρότυπα, προκειμένου να αποφευχθούν σκιές για νεποτισμό, εξυπηρέτηση συμφερόντων και αυτοπροστασία. Επιπρόσθετα, η GRECO πρότεινε για λόγους διαφάνειας όπως τα κριτήρια διορισμού και προαγωγής των δικαστών είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Η συγκεκριμένη εισήγηση θεωρείται ότι υιοθετήθηκε μερικώς.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσαν ότι η απόλυση και ο τερματισμός των υπηρεσιών ενός δικαστή σε περίπτωση «παραπτώματος» (misconduct) περιέχεται στο Σύνταγμα. Η GRECO σημειώνει ότι για τις περιπτώσεις «παραπτώματος» ή «κακής διαγωγής» στο πλαίσιο της άσκησης των δικαστικών καθηκόντων, αλλά και γενικότερα, έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο νομολογίας και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, έχοντας εξετάσει τη νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διεθνών συστάσεων, αποφάσισε να προτείνει τροποποιήσεις, προκειμένου να ενδυναμωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία των δικαστικών διαδικασιών.

Ταυτόχρονα, η GRECO χαιρετίζει τη δημιουργία των κατευθυντήριων γραμμών για τη δεοντολογία και τη συμπεριφορά των εισαγγελέων και θεωρεί θετική εξέλιξη το νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Νομικής Υπηρεσίας (Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα), που, όπως επισημαίνεται, δεν υποβλήθηκε ακόμη στο Κοινοβούλιο. Η κατάρτιση σε θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας εξελίσσεται προοδευτικά, σημειώνεται, και θεωρείται επίσης σαν θετική εξέλιξη. Ενώ η GRECO αναγνωρίζει ότι η κατανομή των υποθέσεων σε εισαγγελείς ακολουθεί μια σαφή διαδικασία -και λαμβάνει υπόψη ένα σχετικά μικρό αριθμό εισαγγελέων- υποστηρίζει ότι θα ήταν ευεργετικό να καθοριστούν πιο συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με εξαιρετικές περιπτώσεις που πρέπει να απομακρυνθούν από το κανονικό σύστημα κατανομής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy