Το ρήμα “δεσμεύομαι” σε νέα τράβαλα…

Του Τάσου Περδίου

Αν άκουγε κανείς τον Υπουργό Ενέργειας στις 3 Απριλίου 2018, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό όπου είχε παρουσιαστεί αίφνης το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, θα νόμιζε ότι από την επομένη, οι κ.κ. Αναστασιάδης, Λακκοτρύπης και Πετρίδης θα κατασκήνωναν έξω από τις εγκαταστάσεις και θα κράδαιναν στο ένα χέρι το Μνημόνιο και στο άλλο τα κλειδιά για τις μπουλντόζες. “Υπάρχει οδικός χάρτης ο οποίος θα δεσμεύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την υπογραφή του μνημονίου. Εκείνος που παραβιάζει το διάταγμα θα έχει τις επιπτώσεις που προνοεί το διάταγμα. Έχουμε συντάξει ένα εφικτό, φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών και υγραερίου από την περιοχή της Λάρνακας”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λακκοτρύπης. Είπε, μέχρι που ξείπε. Προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των βαρύγδουπων δηλώσεών του, θυμήθηκαν ότι δεν είχαν ρωτήσει τον Γενικό Εισαγγελέα και ότι δεν εννοούσαν αυτά που έγραψαν και υποσχέθηκαν. Το αποτέλεσμα της νέας κωλοτούμπας είναι το έκτρωμα που διαβάζετε δίπλα. Η τελική τους πρόταση λέει μέσες άκρες ότι δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση όσων βάλουν τις υπογραφές τους, πως μπορούν ό,τι ώρα γουστάρουν να αποσύρουν τις υπογραφές τους, ότι δεν μπορεί κανένας να προσφύγει στο δικαστήριο και ότι δεν μπορεί κανένας να διεκδικήσει αποζημιώσεις! Το ρήμα “δεσμεύομαι” μόλις έχει αποκτήσει ακόμα πιο κωμικοτραγικές ερμηνείες.

Είναι σαν να συμφωνείς με τον άλλο να του πουλήσεις το αυτοκίνητο, αλλά έχει την απαίτηση να μη σου δώσει χρήματα, να μην υπογράψει μεταβίβαση και όποτε γουστάρει να πάρει το αυτοκίνητο πίσω, φτάνει να σε ειδοποιήσει εγκαίρως ότι έρχεται να το παραλάβει! Τι διάολο συμφωνία είναι τούτη, μόνο οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού μπορούν ίσως να εξηγήσουν. Μπορούν ίσως να την εξηγήσουν οι ίδιες οι πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες, μέσα σε μερικές εβδομάδες, βρίσκονται απαλλαγμένες από ενοχλητικούς οδικούς χάρτες και νομικές υποχρεώσεις και έχουν ενώπιόν τους μια συμφωνία που κάνει τις συμφωνίες που υπέγραφαν πριν 100 χρόνια οι παππούδες μας στα χαρτομάντιλα να μοιάζουν με διεθνείς συμβάσεις, υποκείμενες στο διεθνές δίκαιο.

Όσοι περίμεναν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ θα τηρούσαν το λόγο τους, καλωσορίσατε στην πραγματικότητα. Πρόκειται για τον ίδιο Πρόεδρο ο οποίος στις 3 Μαΐου ήρθε επίσκεψη στη Λάρνακα και δικαιολογούμενος για εξαγγελίες του 2015 που έμειναν στα λόγια, είχε να πει τα εξής: “Θα πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι υπήρξαν και έργα που δεν ήταν ώριμα, δεν υπήρχαν ούτε σχεδιασμοί ούτε οι σχετικές άδειες. Κρίθηκε από τις Τοπικές Αρχές ότι έπρεπε να προβληθούν, από τις διαβουλεύσεις με τις κρατικές Αρχές κρίθηκε ότι μπορούσαν να εξαγγελθούν, εξαγγέλθηκαν, αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνεται μια καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων μεγάλων έργων από αυτά”. Καταλάβατε; Διαφήμισε έργα που δεν ήταν καν σχεδιασμένα, αλλά τον ανάγκασαν να τα διαφημίσει η Μελίνη, η Μενόγεια και το Αβδελλερό…

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.