Το ρωσικό πετρέλαιο κινείται ανατολικά, συμπιέζοντας τις πωλήσεις ιρανικού αργού στην Κίνα

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν προς την Κίνα μειώθηκαν απότομα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το Πεκίνο προτίμησε τα ρωσικά βαρέλια με μεγάλη έκπτωση, αφήνοντας σχεδόν 40 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα στην Ασία και αναζητώντας αγοραστές.


Όπως μεταδίδει το Reuters, oι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχουν ωθήσει περισσότερο ρωσικό αργό προς ανατολάς, με την Κίνα να το αντλεί, μειώνοντας τη ζήτηση για πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που επίσης υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις.

Περίπου 20 πλοία με πετρέλαιο από το Ιράν ήταν αγκυροβολημένα κοντά στη Σιγκαπούρη από τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ορισμένα δεξαμενόπλοια έχουν αγκυροβολήσει από τον Φεβρουάριο, αλλά ο αριθμός αυτών που αποθηκεύουν ιρανικό πετρέλαιο αυξήθηκε γρήγορα από τον Απρίλιο, ανέφεραν εμπορικές και ναυτιλιακές πηγές, καθώς περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνεται προς τα ανατολικά.


Η εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler είπε ότι εκτιμά ότι η ποσότητα ιρανικού πετρελαίου σε πλωτές αποθήκες κοντά στη Σιγκαπούρη αυξήθηκε στα 37 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα Μαΐου από 22 εκατομμύρια βαρέλια στις αρχές Απριλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα σταδιακό εμπάργκο, ωθώντας περισσότερα ρωσικά φορτία πετρελαίου προς την Ασία.

«Η Ρωσία μπορεί να μεταφέρει σχεδόν τις μισές εξαγωγές της στη νοτιοανατολική Ασία, ειδικά στην Κίνα… και αυτό είναι μια τεράστια πιθανή απειλή για τις ιρανικές εξαγωγές αργού», είπε στο Reuters ο Χαμίντ Χοσεϊνί, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εξαγωγέων Πετρελαίου, Αερίου και Πετροχημικών Προϊόντων του Ιράν στην Τεχεράνη.


Το Ιράν, του οποίου η πετρελαϊκή βιομηχανία παλεύει για χρόνια υπό το βάρος των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν για το πυρηνικό έργο της Τεχεράνης, βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στις αγορές πετρελαίου από την Κίνα για να διατηρήσει την οικονομία του όρθια.

Οι εξαγωγές του Ιράν προς την Κίνα υπολογίστηκαν σε 700.000 έως 900.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία και υπολογισμούς εταιρειών.

Ωστόσο, τον Απρίλιο αυτές οι εξαγωγές εκτιμήθηκε ότι μειώθηκαν μεταξύ 200.000 και 250.000 bpd, σύμφωνα με τον Ιμάν Νασερί, διευθύνοντα σύμβουλο για τη Μέση Ανατολή με την FGE, υποδηλώνοντας πτώση κατά περίπου ένα τέταρτο ή ένα τρίτο.


Η Kpler είπε ότι το Ιράν είχε κατά μέσο όρο εξάγει 930.000 bpd στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο, ενώ η προκαταρκτική του εκτίμηση για τον Απρίλιο ήταν 645.000 bpd, αν και είπε ότι αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να αναθεωρηθεί λόγω της δυσκολίας παρακολούθησης των ιρανικών πωλήσεων.

«Η Κίνα αγοράζει πλέον σαφώς περισσότερα φορτία από το ρωσικό αργό Ουραλίων. Οι εξαγωγές των Ουραλίων στην Κίνα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Αυτό συμβαίνει παρά την αποδυνάμωση των κινεζικών εισαγωγών», δήλωσε ο Χομαγιούν Φαλακσαχί, ανώτερος αναλυτής της Kpler.

Η Κίνα, όπου οι συνολικές εισαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν πρόσφατα λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, είναι επίσης ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού αργού πετρελαίου ESPO Blend.


Το Ιράν και η Ρωσία ήταν σε στενή επαφή τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσουν πώς να εμπορεύονται πετρέλαιο υπό κυρώσεις, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters. Μια πηγή είπε ότι η ρωσική πλευρά ήθελε να μάθει πώς το Ιράν είχε κινηθεί στις μεταφορές, το εμπόριο και τις τράπεζες, ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη δημιουργία κοινών εταιρειών, τραπεζών και κεφαλαίων.

Μια άλλη από τις πηγές είπε ότι είχαν προγραμματιστεί περισσότερες συνομιλίες όταν ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ επισκεφθεί το Ιράν την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν έχουν αμβλύνει τον ανταγωνισμό για την εξεύρεση αγοραστών για το ρωσικό αργό Ουραλίων και το ιρανικό αργό, το οποίο είναι συνήθως βαρύτερο με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, τείνοντας να είναι πιο ακριβό στην επεξεργασία από το ρωσικό πετρέλαιο.


«Κανείς δεν κοιτάζει πλέον το ιρανικό αργό, καθώς το ρωσικό είναι πολύ καλύτερης ποιότητας και σε χαμηλότερες τιμές. Οι Ιρανοί πωλητές πετρελαίου βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση», δήλωσε ένας έμπορος με κινεζικό διυλιστήριο.

«Μπορεί κανείς να αγοράσει νόμιμα ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, αλλά το ιρανικό πετρέλαιο συνεχίζει να υπόκειται σε κυρώσεις, οπότε φυσικά οι άνθρωποι επιλέγουν την ευκολότερη επιλογή», ​​είπε ένας Ευρωπαίος έμπορος, αναφερόμενος στις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές του Ιράν.

Το ρωσικό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα ρέουν επίσης σε άλλες αγορές, ιδίως στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Οι αφίξεις πετρελαίου μαζούτ της Ρωσίας στον κόμβο αποθήκευσης Φουτζέιρα των ΗΑΕ αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, περίπου 125% υψηλότερα από τα επίπεδα του Απριλίου.

Η Ινδία, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει τις αγορές ρωσικού αργού. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, η Ινδία θα έχει εισαγάγει περισσότερα από 30 εκατομμύρια βαρέλια τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Kpler, υπερδιπλάσιο του όγκου που εισήχθη για ολόκληρο το 2021.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.