Το ΣΑ καλεί όλες τις πλευρές σε διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε όλες τις πλευρές “να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις” για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση της Υεμένης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο “νόμιμος Πρόεδρος” της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι αφέθηκε ελεύθερος από τους αντάρτες Χούτι.

Σε μια ομόφωνη δήλωσή τους, οι 15 χώρες του απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν από τους σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι να “απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων” τον Πρωθυπουργό Χαλέντ Μπαχά και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι διαπίστωσε “με ικανοποίηση ότι ο νόμιμος Πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δεν είναι πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό” καθώς αφέθηκε να μετακινηθεί και να διαφύγει στο Αντεν, στις νότιες περιοχές της Υεμένης που είναι το προπύργιο των υποστηρικτών του.

Ο νόμιμος Πρόεδρος της Υεμένης ζήτησε ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης να συνεχιστεί εκτός της πρωτεύουσας Σανάα η οποία ελέγχεται από τους σιίτες Χούτι. Αυτός ο εθνικός διάλογος περιλαμβάνει, τη μετατροπή της Υεμένης σε μια ομοσπονδία έξι περιφερειών έναν τύπο διακυβέρνησης που απορρίφθηκε από τους Χούτι.

ΚΥΠΕ

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News