Το Σχέδιο Ανάκαμψης φέρνει νέες φορολογίες – Αυξάνεται η συνεισφορά της Κύπρου στην ΕΕ

Αυξάνεται από φέτος η συνεισφορά της Κύπρου στην ΕΕ

Το Σχέδιο Ανάκαμψης δεν περιλαμβάνει μόνο οφέλη αλλά και υποχρεώσεις, αφού από φέτος αυξάνεται η συνεισφορά της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ παράλληλα συζητείται και η περαιτέρω αύξηση των φορολογιών της ίδιας της ΕΕ από τα κράτη-μέλη.

Τα πιο πάνω αποκάλυψε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου η Κύπρος φιλοδοξεί να αντλήσει από την ΕΕ χορηγία 1 δισ. ευρώ και άλλα 200 εκατ. ευρώ ως δάνειο με ορίζοντα υλοποίησης το 2026. Ανέφερε μάλιστα ότι «είτε απορροφήσουμε είτε όχι αυτά τα κονδύλια, η κρατική συνεισφορά του Κύπριου φορολογούμενου στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η ίδια», προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό πρέπει να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων.

Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού τόνισε την ετοιμότητά του να συνδράμει στην προσπάθεια εμπλουτισμού των πολιτικών οι οποίες θα εφαρμοστούν. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι λύσεις δεν θα επέλθουν ως διά μαγείας από το εξωτερικό ή μέσα από πολιτικές που συζητήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαμήνυσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει «κόκκινες γραμμές», ιδιαίτερα όσον αφορά τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων, καθώς και το ενδεχόμενο επαναφοράς ξοφλημένων πολιτικών της κυβέρνησης όπως οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν διάφορα ζητήματα, όπως «ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος σε αντιδιαστολή με το κόστος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το κόστος σε τελευταία ανάλυση θα το επωμισθούν και θα το αποπληρώσουν οι Κύπριοι πολίτες, όπως συμβαίνει και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη».

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες η Κύπρος θα πάρει ως προκαταβολή 156,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Ωστόσο, για τα υπόλοιπα χρήματα θα υπάρχουν προαπαιτούμενα και ορόσημα.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του Σχεδίου και του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής καθώς και τις πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκύψουν, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πέραν των 4 δισ. ευρώ. Εκτιμάται επίσης ότι πέραν της προβλεπόμενης αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7%, ενώ θα δημιουργηθούν πέραν των 11 χιλιάδων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Κόκκινες γραμμές

Το ΑΚΕΛ έθεσε «κόκκινες γραμμές», όπως η διαφύλαξη και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η μη επαναφορά ξοφλημένων πολιτικών της κυβέρνησης όπως οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy