Το status quo δεν είναι αποδεκτή λύση – Σημαντική η επιτήρηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από το ΣτΕ 

Σημαντική η επιτήρηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από το ΣτΕ

Την ανάγκη τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην ξεχνούν ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και ότι το status quo δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως αποδεκτή λύση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες στη γενική συζήτηση της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, με θέμα «Ενωμένοι για την Ευρώπη».

Σημείωσε επίσης τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η επιτήρηση της εφαρμογής τους από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα και την προσήλωσή του στο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την επίλυση του Κυπριακού και επεσήμανε τον ιστορικό ρόλο που τα κράτη-μέλη μπορούν να επιτελέσουν σε αυτή την προσπάθεια, ρόλος που πηγάζει από την ίδια την ιστορία και την αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων.

Εξάλλου, σε χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της Συνόδου, ο ΠτΔ συζήτησε την πρότασή του για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου, επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και λύσης του Κυπριακού, καθώς και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό αντάλλαξαν και απόψεις για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Ρούτε συμφώνησε όπως συμβάλει θετικά μέσα από συντονισμένες ενέργειες για την περαιτέρω προώθηση προς υλοποίηση της πρότασης του ΠτΔ. Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «συζήτησε συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν το επόμενο διάστημα σε σχέση με την πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και συμφώνησαν όπως παραμείνουν σε στενή και συνεχή επαφή προς συντονισμό των ενεργειών τους».

 

Προτεραιότητα το Κυπριακό για την Ελλάδα
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα για την Ελλάδα, καθώς η «Κύπρος δεν κείται μακράν». Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε επίσης ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δει πώς «θα μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω στα σημεία σύγκλισης του Κραν Μοντανά και από κει και πέρα να δούμε πώς πάμε μπροστά». Σημείωσε επίσης ότι τον πρώτο ρόλο για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού την έχει ο Κύπριος Πρόεδρος. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανεκλογής του Ερντογάν, είπε πως θα είναι δώρο Θεού για όλη την περιοχή αν γυρίσουμε στον Ερντογάν της αρχής του 21ου αιώνα. Αλλά αυτό θα κριθεί αμέσως μετά τις τουρκικές και τις ελληνικές εκλογές, σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy