Το ΣΒΑΚ δεν εφαρμόζεται με μεσοβέζικες δράσεις

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Μια ακόμα δημόσια διαβούλευση διοργανώθηκε (έτσι όπως ο Δήμος Λεμεσού αντιλαμβάνεται την έννοια και τη σημασία της διαβούλευσης με τους πολίτες) κατά την οποία έγινε παρουσίαση δέσμης μέτρων υλοποίησης προνοιών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα οποία ήδη έχουν αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην όλη εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και πολίτες, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και άλλων οργανωμένων φορών, αλλά μόνο 4-5 δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους του Υπουργείου Μεταφορών, των Μελετητών και του Δήμου Λεμεσού, οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και προωθούνται στα πλαίσια εφαρμογής του ΣΒΑΚ.

Από τα όσα κατατέθηκαν, κοινή είναι η διαπίστωση της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει αφού η Μελέτη για το ΣΒΑΚ ολοκληρώθηκε από το 2019 και ακόμα γίνονται συζητήσεις, ενώ από τον προηγούμενο χρόνο θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει κάποια ουσιαστικά έργα με τη διάθεση κάποιων κονδυλίων από τον έστω και μικρό προϋπολογισμό που αναλογεί στη Λεμεσό. Προϋπολογισμό που κατά γενική ομολογία δεν θα μπορέσει να καλύψει τη δαπάνη των βασικών έργων που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση του τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η Λεμεσός.

Μέσα από τις αναφορές των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείου και δήμου), αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι στο διάστημα των τριών χρόνων αφότου ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε η Μελέτη για το ΣΒΑΚ, η έναρξη της εφαρμογής του βρίσκεται στα σπάργανα, αφού ακολουθείται μια διαδικασία μηρυκασμού που καταλήγει σε μεσοβέζικες δράσεις που τελικά είναι αμφίβολο αν θα καταλήξουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αντίθετα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν επιπλέον προβλήματα από την τακτική της αναποφασιστικότητας και της ατολμίας που υπάρχει για χωρίς άλλη καθυστέρηση υλοποίηση ουσιαστικών πτυχών του ΣΒΑΚ στο πολύ περιορισμένο χρονικό όριο που τίθεται μέχρι το 2026. Οι πτυχές αυτές αφορούν μονοδρομήσεις καθοριστικής σημασίας δρόμων (ειδικότερα νότια της λεωφόρου Μακαρίου), πεζοδρομήσεις (κύρια της οδού Ανεξαρτησίας όπως και άλλων οδών στο κέντρο της πόλης), δημιουργία κατ’ εξοχήν ποδηλατοδρόμων, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη χωροθέτηση των park & ride.

Στη διάρκεια της παρουσίασης και αφού εκφράστηκε η θέληση του Δήμου Λεμεσού να προχωρήσει στην εφαρμογή των προνοιών του ΣΒΑΚ ως βασική προϋπόθεση για επίλυση του κυκλοφοριακού, αλλά και λόγω της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 πόλεων για πράσινη μετάβαση μέχρι το 2030, έγινε αναφορά σε δράσεις που αποφασίστηκε να προωθηθούν, οι οποίες κατά γενική ομολογία δεν είναι αρκετές για να οδηγήσουν στην επίλυση του κυκλοφοριακού και άλλων συναφών προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη.

Το γεγονός ότι ακόμα διατυπώνονται διαφωνίες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οδού Ανεξαρτησίας μέσα από την οποία διοχετεύεται ο μεγαλύτερος όγκος οχημάτων στον κέντρο της πόλης, αυτό και μόνο φανερώνει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι τη λειτουργική εφαρμογή του ΣΒΑΚ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.