Το συγκρότηµα «Let’s Sing Tohether Band» µάς υπενθυµίζει πως η µουσική µπορεί να ενώσει

Μια οµάδα νέων παιδιών που αγωνίζονται για την επανένωση της Κύπρου, για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των κοινών πολιτιστικών τους αξιών.

Πιστεύουν ότι ο λαός θα φέρει την ειρήνη στην Κύπρο και εργάζονται για να υπενθυµίσουν στις δύο κοινότητες το κοινό τους παρελθόν -που κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν να ξεχαστεί- και να τις φέρουν κοντά µέσα από τη µουσική.

Για όλα αυτά µιλήσαµε µε το δίγλωσσο µουσικό συγκρότηµα «Let’s Sing Together Band», που δηµιουργήθηκε από την Κίνηση Πολιτισµού και τη σελίδα στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης «Kıbrıs Tek Yurt Hep Birlikte – Κύπρος, μια πατρίδα όλοι μαζί».

Ο Ηλίας ∆ηµητρίου, από την Κίνηση Πολιτισµού και οι Ιµπραχήµ Τσιούφογλου και Ισµαήλ Οζγιόλ, που είναι διαχειριστές της σελίδας «Kıbrıs Tek Yurt Hep Birlikte – Κύπρος, μια πατρίδα όλοι μαζί», αναφέρθηκαν στο πώς άρχισε η πρωτοβουλία αυτή ώστε να δηµιουργηθεί ένα δίγλωσσο µουσικό συγκρότηµα.

Συγκεκριµένα, όπως αναφέρει ο Ισµαήλ Οζγιόλ, όταν η σελίδα τους έφτασε τα χίλια µέλη, είχαν τη σκέψη να κάνουν µια δικοινοτική εκδήλωση. «Ακριβώς επειδή ο στόχος όλων µας ήταν να φέρουµε κοντά τους νέους των δύο κοινοτήτων και να τους ευαισθητοποιήσουµε. Άλλωστε πολλά από τα τραγούδια µε τα οποία µεγαλώνουµε είναι κοινά, έτσι αποφασίσαµε να είναι µουσική η εκδήλωση».

Ο Ισµαήλ Οζγιόλ θυµάται για εκείνη την πρώτη εκδήλωση: «Πραγµατοποιήσαµε την πρώτη µας εκδήλωση τον Μάρτιο του 2019 στο Μπαρ 1984, µε τη στήριξη του ιδιοκτήτη του Χαλί Καραπασιάογλου, δίνοντάς της τον τίτλο “Music Connects People”. Ήταν µια υπέροχη εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν εκατόν ογδόντα άτοµα. Ένα µήνα αργότερα, µε την ενέργεια που µας είχε δώσει αυτή η εκδήλωση, πραγµατοποιήσαµε και µια παρόµοια εκδήλωση στο νότιο τµήµα του νησιού τον Απρίλιο».

«Όταν κάναµε πρώτη φορά πρόβα και η Φρειδερίκη άρχισε να τραγουδά, ξεκίνησα να κλαίω…»

Στην πορεία γεννήθηκε και η ιδέα για το µουσικό συγκρότηµα «Let’s Sing Together Band», µε τις δυο σολίστ, Νιγιάλ Οζτούρκ και Φρειδερίκη Τοµπάζου, που έγιναν η ψυχή του.

Όπως  δηλώνει η Φρειδερίκη Τοµπάζου, από µικρή πάντα ονειρευόταν να συµµετάσχει σε κοινές δράσεις µε τους Τουρκοκυπρίους, όµως ντρεπόταν από το γεγονός ότι δεν γνώριζε την τουρκική γλώσσα.

«Όταν ήρθε η πρόταση, χάρηκα πολύ. Το σηµαντικό εδώ είναι η ενδυνάµωση των δικοινοτικών σχέσεων, κάτι που κάνω µε µεγάλη συγκίνηση. Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι προσωπικό, αλλά είναι ένας µαζικός αγώνας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα άτοµα που µου έκαναν αυτή την πρόταση. Ελπίζω ότι θα οργανωθούν ακόµη περισσότερες δραστηριότητες για να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες».

Από την πλευρά της η Νιγιάλ Οζτούρκ αναφέρει ότι ήταν κάτι που ήθελε πολύ. «Ξεκινήσαµε αρχικά να σκεφτόµαστε τι είδους πρόγραµµα µπορούµε να κάνουµε. Ο Ηλίας είχε µια λίστα µε τα κοινά µας τραγούδια, τα είδαµε και δουλέψαµε σ’ αυτά. Μετά, όταν αποφασίσαµε να ιδρύσουµε το συγκρότηµα, σκεφτήκαµε ότι θα ήταν κατάλληλο για το στόχο µας να αποτελείται από έξι άτοµα, τρεις Τουρκοκύπριους και τρεις Ελληνοκύπριους. Όταν κάναµε πρώτη φορά πρόβα και η Φρειδερίκη άρχισε να τραγουδά, ξεκίνησα να κλαίω. Η δουλειά που κάνουµε µας κάνει χαρούµενες και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και ως συγκρότηµα».

Σε σχέση µε όποιες αντιδράσεις υπήρξαν για αυτό το εγχείρηµα, η Νιγιάλ Οζτούρκ σηµειώνει ότι δέχονται θετικά σχόλια. «Η ένωση των ανθρώπων έχει πολιτική πλευρά και στάση, αλλά έχω επίσης εκπληρώσει και σε προσωπικό επίπεδο το παιδικό µου όνειρο. Για παράδειγµα, τραγουδήσαµε τραγούδια που είναι γνωστά στην Τουρκία και την Ελλάδα, εκπλήξαµε και αγγίξαµε τον κόσµο. Με άλλα λόγια, στις δικές µας σκηνές ή στην καθηµερινή µας ζωή µπορεί να µην τραγουδάµε το τραγούδι “Σάλα Σάλα” ως στιλ τραγουδιού, αλλά όταν βρισκόµαστε µαζί και τραγουδάµε, κλαίµε και γελάµε κατά καιρούς µε ανθρώπους όλων των ηλικιών».

Από την άλλη, η Φρειδερίκη Τοµπάζου δηλώνει συγκινηµένη κάθε φορά που σµίγει µε τη Νιγιάλ. «Νιώθω πολύ τυχερή για το περιβάλλον µου, την οικογένεια και τους φίλους µου. Όλοι µας θέλουµε την επανένωση της Κύπρου. Η οικογένεια και οι φίλοι µου έρχονται σε όλες τις συναυλίες. Κάθε φορά ζούµε µαζί στιγµές συγκίνησης και όποτε έρθουν, δηµιουργούν νέες φιλίες µε τους Τουρκοκυπρίους».

«Θα κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας για να επανενώσουµε αυτή τη χώρα»

Σε ό,τι αφορά τα όνειρά τους για την Κύπρο, ο Ισµαήλ Οζγιόλ επισηµαίνει πως η µόνη σωτηρία είναι µια οµοσπονδιακή λύση, η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. «Δεν βλέπω άλλο τρόπο. Προσπαθούν να µας διαχωρίσουν σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και σε χριστιανούς – μουσουλµάνους. Για παράδειγµα, ο πατέρας µου είναι πρόσφυγας από την Ποταµιά, έχει πολλούς Ελληνοκύπριους γείτονες και φίλους. Αυτοί οι άνθρωποι τότε δεν ήταν Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι, χριστιανοί – μουσουλµάνοι, αλλά είναι τώρα; Ο στόχος µου είναι να αναδείξω την κοινή κουλτούρα. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν τη Νιγιάλ και τη Φρειδερίκη στη σκηνή αισθάνονται το ίδιο. Με τους ελληνόφωνους φίλους µας πηγαίνουµε µαζί σε γάµους και σε κηδείες. Εφόσον χαιρόµαστε και θρηνούµε µαζί, µπορούµε και να ζήσουµε µαζί εύκολα».

Ο λαός θα φέρει την ειρήνη σε αυτό το νησί, τονίζει ο Ιµπραχήµ Τσούφογλου. «∆εν είναι πολύ σηµαντικό το τι κάνουν οι ηγέτες. Θα κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας για να επανενώσουµε αυτή τη χώρα. Θα κάνουµε όχι µόνο µουσικές, αλλά και άλλου είδους δικοινοτικές δραστηριότητες. Πιστεύω ότι ο λαός θα φέρει την ειρήνη σ’ αυτό το νησί. Όσο περισσότεροι άνθρωποι ενώνονται, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ειρήνη».

Η µουσική ενώνει, είναι το µήνυµα που στέλλει η Νιγιάλ Οζτούρκ. «Βλέπουµε ότι καθώς οι άνθρωποι γνωρίζονται, αποκτούν εµπειρίες, περνούν χρόνο µαζί, φοβούνται λιγότερο ο ένας τον άλλον και δείχνουµε ότι µπορεί να υπάρξει περισσότερη εµπιστοσύνη. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες για τους πολιτικούς, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που µας ενώνουν. Πρέπει να γνωρίσουµε ο ένας τον άλλον καλύτερα. Ίσως να ήµασταν έτοιµοι να δεχθούµε το Σχέδιο Ανάν, αλλά οι φίλοι µας στο νότιο τµήµα δεν ήταν. Αλλά τώρα το βλέπουµε να αλλάζει. Υπάρχει και η γενιά των πατέρων µας που ζούσαν µαζί. Θα πετύχουµε ένα προς ένα τους στόχους µας, ξεπερνώντας την κουλτούρα του φόβου και της προκατάληψης, υψώνοντας ένα τείχος εναντίον εκείνων που προσπαθούν να διαιωνίζουν αυτή την κουλτούρα. Η µουσική ενώνει».

Παράδειγµα για όλους να γίνει ο προσωπικός τους αγώνας, διαµηνύει η Φρειδερίκη Τοµπάζου. «Το όνειρό µου είναι η επανένωση της Κύπρου και να ζήσουµε µαζί ειρηνικά. Το πιο σηµαντικό είναι να φέρουµε τις δύο κοινότητες κοντά. Ο προσωπικός µας αγώνας πρέπει να γίνει παράδειγµα για όλους. Να έρχονται και άλλοι άνθρωποι πιο κοντά και να κάνουν παρόµοια πράγµατα. Ο δικός µας αγώνας είναι µόνο η αρχή».

Τέλος, ο Ηλίας ∆ηµητρίου τονίζει ότι θα πρέπει να αγωνιστούµε για το κοινό µας µέλλον. «Το όνειρό µου είναι να οικοδοµήσουµε µια Κύπρο, στην οποία Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι θα δηµιουργούν µαζί και θα δρουν σύµφωνα µε τα κοινά τους συµφέροντα. Η ζωή µας πρέπει να βασίζεται σ’ αυτό το στόχο. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν µε τέτοιο τρόπο που, µέχρι τώρα, λέγεται ότι έχουµε διαφορετικά και συγκρουόµενα συµφέροντα. Θα πρέπει να αγωνιστούµε όχι µόνο για τη λύση του κυπριακού προβλήµατος, αλλά και για το κοινό µας µέλλον».

Οι συνεντεύξεις ολοκληρώθηκαν µε τραγούδια στις δύο γλώσσες. Θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε την αγαπητή Χαλιντέ, που µας βοήθησε µε τις µεταφράσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η επόµενη συναυλία του συγκροτήµατος θα είναι στο Φεστιβάλ Καρυδιού στη Λεύκα, στις 12 Ιουνίου.

Εφηµερίδα Οζγκιούρ

Ρεπορτάζ: Πινάρ Μπαρούτ

Φωτογραφίες: Καντίρ Σιντάλ

Μετάφραση στα Ελληνικά: Μαριαλένα Λάρκου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy