Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τις εκτελέσεις στη Μιανμάρ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την Τετάρτη τις εκτελέσεις τεσσάρων αγωνιστών για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ από το στρατιωτικό καθεστώς και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως όλοι όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα, ανάμεσά τους ο πρώην Πρόεδρος Ουίν Μιν και η πρώην de facto επικεφαλής της κυβέρνησης, η νομπελίστρια Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Στην ανακοίνωσή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του, το ΣΑ του ΟΗΕ καλεί να υπάρξει διάλογος για τη συμφιλίωση «κατά τη βούληση και προς το συμφέρον του λαού της Μιανμάρ», να σταματήσει η βία, να τηρούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο στρατός της Μιανμάρ, που κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία στη χώρα την 1η Φεβρουαρίου 2021, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εκτελέστηκαν τέσσερις ακτιβιστές που υπήρξαν συνεργοί σε «τρομοκρατικές ενέργειες». Επρόκειτο για τις πρώτες εκτελέσεις αγωνιστών κατά της χούντας στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έπειτα από δεκαετίες, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, το στρατιωτικό καθεστώς υπεραμύνθηκε των εκτελέσεων, που αποτελούσαν κατ’ αυτό «δικαιοσύνη για τον λαό».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.