Το σύνδρομο της long-Covid αναμένεται να απασχολήσει αρκετά στο εγγύς μέλλον

Ο 45χρονος Γιώργος Κ. περιγράφει στη «Χ» την εμπειρία που βιώνει με παρατεταμένα συμπτώματα, την ώρα που ο δρ Χάρης Αρμεύτης τονίζει πως πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο 

 

Οι post-Covid νοσηλευόμενοι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι η πιο σοβαρή μορφή εκδήλωσης του συνδρόμου 

 

Πληθώρα συμπτωμάτων σε διάφορα όργανα

Όπως εξήγησε στη «Χαραυγή» ο αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Χάρης Αρμεύτης, το σύνδρομο long-Covid είναι ένα σύνδρομο το οποίο αφορά την παραμονή ή και εμφάνιση συμπτωμάτων, λόγω της Covid-19, στις τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες μετά τη μέρα διάγνωσης.
Το long-Covid μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν διάφορα όργανα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως εξήγησε ο δρ Αρμεύτης, επηρεάζονται κυρίως όργανα του αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο, αφού παρατηρήθηκαν φαινόμενα από πτώση του τριχωτού της κεφαλής μέχρι και θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Τα πιο συχνά είναι το αίσθημα της χρόνιας κόπωσης, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί σε ποσοστό άνω του 80%, αίσθημα δύσπνοιας, πόνος στο στήθος, βήχας, πόνος στις αρθρώσεις, διαταραχές γεύσης, πονοκέφαλοι και άλλα.
Ακόμα, σημείωσε ότι μπορεί να προκληθούν προβλήματα με τη νευρική λειτουργία, ψυχολογικές επιπτώσεις, μετατραυματικό στρες έως και κατάθλιψη.

 

Του

Ειρηναίου Πίττα

Μετά τον κορονοϊό ξεκίνησε ο πραγματικός γολγοθάς του 45χρονου κυρίου Γιώργου, ο οποίος βιώνει τις συνέπειες της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός εδώ και δύο μήνες, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει πότε τελικά θα επανέλθει στην πρότερα κατάστασή του. Το σύνδρομο της long-Covid, όπου τα συμπτώματα του κορονοϊού παραμένουν πάνω από τέσσερις εβδομάδες μετά τη θετική διάγνωση ενός ατόμου, είναι αρκετά συνηθισμένο, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρα Χάρη Αρμεύτη, εμφανίζεται σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς κορονοϊού, με διαφόρους τρόπους και διάφορες διαβαθμίσεις.

Ο κύριος Γιώργος νόσησε με κορονοϊό αρχές Ιουλίου και όπως περιγράφει ο ίδιος στη «Χαραυγή», αν και στην αρχή δεν είχε έντονα συμπτώματα, μετά από μια εβδομάδα ξεκίνησε ένα μαρτύριο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, στη μια εβδομάδα από τη διάγνωσή του με Covid και αφού είχε ήπια συμπτώματα, διαπίστωσε πως το οξυγόνο του έπεσε κάτω από 90. Σε επικοινωνία που είχε με τον γιατρό του, του είπε ότι πρέπει άμεσα να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε, έμεινε σχεδόν ένα μήνα στο νοσοκομείο. Αρχικά σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο Covid-19 και στη συνέχεια στην Πνευμονολογική Κλινική. Εξήγησε ότι πέρασε περίπου δύο εβδομάδες στο θάλαμο για ασθενείς κορονοϊού, ωστόσο τα συμπτώματα παρέμεναν με την ίδια ένταση, σε σημείο που έφτασε ένα βήμα πριν τη διασωλήνωσή του. Μετά τις δύο εβδομάδες, συνέχισε, και αφού με τη διενέργεια τεστ διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν πλέον μολυσματικός, μεταφέρθηκε στην Πνευμονολογική Κλινική, εφόσον η λοίμωξη τού δημιούργησε πρόβλημα στους πνεύμονες. Αφού έμεινε άλλες δύο περίπου εβδομάδες στην Πνευμονολογική Κλινική, λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία, επέστρεψε στο σπίτι του, όμως σε καμία περίπτωση επέστρεψε στην κατάσταση που ήταν πριν κολλήσει κορονοϊό.

Με συνεχή οξυγονοθεραπεία στο σπίτι

Εδώ και ένα περίπου μήνα, εξήγησε, χρειάζεται συνεχή οξυγονοθεραπεία στο σπίτι και τόνισε πως υφίσταται μια μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς με την παραμικρή του μετακίνηση από το κρεβάτι ή τον καναπέ τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό του πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Νοείται ότι ο κύριος Γιώργος δεν μπορεί να επιστρέψει ακόμα στην εργασία του, ενώ πρέπει πάντα να έχει κάποιον μαζί του στο σπίτι. Όπως ανέφερε, μέσω της φυσιοθεραπείας που λαμβάνει για τους πνεύμονες βλέπει σαφή βελτίωση στην κλινική του εικόνα, ωστόσο τόνισε πως οι γιατροί που τον παρακολουθούν δεν μπορούν να του πουν με βεβαιότητα πότε τελικά θα επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν.

«Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι υπομονή», επεσήμανε, για να προσθέσει ότι αν δεν τύχαινε στον ίδιο, δεν θα μπορούσε ποτέ να καταλάβει τι πραγματικά είναι ο κορονοϊός, αφού από τη μια δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα και από την άλλη τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του που τον πέρασαν ήταν ασυμπτωματικοί ή με κάποια ελαφρά συμπτώματα.

Πάνω από 50% των ασθενών κορονοϊού με το σύνδρομο long-Covid

Σε σχέση με το ποσοστό που μπορεί να προσβληθεί από το σύνδρομο, ο αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, δρ Χάρης Αρμεύτης, σημείωσε ότι αυτό ξεπερνά το 50% των ατόμων που έχει νοσήσει με κορονοϊό.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο έχει βρεθεί η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο, ο δρ Αρμεύτης σημείωσε ότι φαίνεται να είναι στο πλαίσιο της τοξικότητας του ιού. Όπως εξήγησε, από τον κορονοϊό μπορεί να προκληθεί βλάβη στη μικροκυκλοφορία του αίματος και επίσης ενδεχομένως να απορρυθμίζεται το ανοσοποιητικό. Έτσι, συνέχισε, κυριαρχεί μια φλεγμονή και δημιουργείται μια υπερφλεγμονώδης κατάσταση, η οποία θεωρείται η αιτία για αυτά τα παρατεταμένα συμπτώματα.

Ο γιατρός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς συνήθως τα μεταλοιμώδη συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, ενώ σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αναφορές όπου τα συμπτώματα διαρκούν ακόμα και για μήνες. Τόνισε δε, ότι υπάρχουν παραδείγματα με άτομα τα οποία χρειάζονται έως και τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους οξυγονοθεραπεία και επεσήμανε ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να προκληθεί ακόμα και μόνιμη βλάβη.

Απρόβλεπτο φαινόμενο

Σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να προβλεφθεί ποιοι αναμένεται να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα, ο Χάρης Αρμεύτης επεσήμανε ότι αφορά στην πλειοψηφία τους άτομα τα οποία νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν νοσηλεία σε θάλαμο Covid-19 ή σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Σημείωσε πως όσοι χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι το σύνδρομο εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους ηλικιωμένους με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, τόνισε, τα πιο πάνω μπορεί να αφορούν το μεγαλύτερο ποσοστό μεν, αλλά δεν αποκλείεται ακόμα και άτομα που πέρασαν την Covid-19 ήπια και στο σπίτι να εμφανίσουν αξιοσημείωτα συμπτώματα long-Covid.

Όσον αφορά στην Κύπρο, σημείωσε πως αν και δεν υπάρχει καταγραφή των περιστατικών που εμφανίζουν long-Covid, από εμπειρικά δεδομένα υπολογίζεται πως ένα μεγάλο ποσοστό, άνω του 50% ατόμων που νόσησαν από Covid-19, διατηρεί συμπτώματα και μετά τις τέσσερις εβδομάδες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy