Το τελευταίο αντίο είπε η Κύπρος στη Ζέτα Αιμιλιανίδου (Φωτογραφίες)

ÔåëÝóôç ìå ôéìÝò åí åíåñãåßá Õðïõñãïý ç êçäåßá ôçò Õðïõñãïý Åñãáóßáò êáé Êïéíùíéêþí Áóöáëßóåùí ÆÝôáò Áéìéëéáíßäïõ, áðü ôïí Éåñü Íáü Ôçò Ôïõ Èåïý Óïößáò óôïí Óôñüâïëï, ÐáñáóêåõÞ 10 Éïõíßïõ.

Πλήθος κόσμου που συνέρρευσε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, είπε σήμερα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, το τελευταίο αντίο στη Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Απλός κόσμος, αρχηγοί κομμάτων, πολιτικοί, εκπρόσωποι οργανώσεων, παλιοί συνάδελφοι της, συνεργάτες της στο Υπουργείο Εργασίας, αποχαιρέτησαν την Υπουργό, που οδηγήθηκε μετά την εξόδιο ακολουθία, στην τελευταία της κατοικία στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

kidiazetas 8 3

Στον ιερό ναό υποδέχθηκε το πρωί τη σορό της, με όλες τις δέουσες τιμές, άγημα της Εθνικής Φρουράς, υπό τους ήχους των πένθιμων εμβατηρίων της φιλαρμονικής.

Τα συλλυπητήρια εκατοντάδων ανθρώπων δέχθηκαν συντετριμμένοι ο γιος και η νύφη της, τα αδέλφια της.

Στον επικήδειο λόγο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με εμφανή τη θλίψη και συγκλονισμό του, αναφέρθηκε στα χαρίσματα και γνωρίσματα της Ζέτας Αιμιλιανίδου αλλά και το έργο που άφησε πίσω της ως παρακαταθήκη.

Στη δύναμη της ψυχής της Ζέτας Αιμιλιανίδου, στην ικανότητά της να συνθέτει και να συγκεράζει απόψεις επιτυγχάνοντας συμφωνίες και συγκλίσεις, αναφέρθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι σε αποχαιρετιστήρια μηνύματα στην κηδεία της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας.

«Πώς συνοψίζεις την Ζέτα σε ένα λεπτό; Και πώς διανύεις σε λίγα δεύτερα τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα;» διερωτήθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου στο δικό του μήνυμα.

kidiazetas 5 2

Μετέφερε εκ μέρους της ΟΕΒ και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας «ένα απέραντο ολόψυχο ‘ευχαριστώ’: Για τους θεσμούς που εμπέδωσε, για τους μηχανισμούς που εισήγαγε, τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε, τις στρεβλώσεις που ακύρωσε, τις συμφορές που απέτρεψε, τις διαφορές που επίλυσε πριν μετατραπούν σε σύγκρουση, τα προβλήματα που διευθέτησε πριν εξελιχθούν σε κρίση και που τα πιο πολλά, πλην των παροικούντων, δεν θα τα μάθει ποτέ κανένας».

«Χωρίς ποτέ να βαρυγκωμήσει, χωρίς ποτέ να τα παρατήσει και χωρίς να έχει επιστρέψει, μα ούτε και μια φορά, ανεκτέλεστη την εντολή να βρει τη λύση, ακόμα και όταν όλοι σηκώναμε τα χέρια παραδομένοι στην πνευματική κόπωση και στη φυσική εξάντληση», είπε.

Όπως είπε, ως άνθρωπος είμαι ευγνώμων για την ευλογία της φιλίας της και για το προνόμιο της εμπιστοσύνης της – για την λάμψη που πρόλαβα και είδα. «Από αύριο τίποτε δεν θα είναι ίδιο μα θα συνεχίσουμε με το κομμάτι Ζέτας με το οποίο εμποτίστηκε λογικό και θυμικό όσων πορεύθηκαν μαζί της», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας χαρακτήρισε τη Ζέτα Αιμιλιανίδου ως τον «άνθρωπο των ανθρώπων», λέγοντας ότι η εκλιπούσα έγινε «η Ζέτα του είναι μας, της προέκτασης της δικής μας ανάγκης σε κάθε βηματισμό της ψυχικής μας έντασης».

kidiazetas 6 2

«Εμπνευστήκαμε από τη θετικότητά σου», είπε, «ως απότοκο της οξυδέρκειας στη σκέψη και της μοναδικής ικανότητάς σου να συγκεράζεις και να συνθέτεις απόψεις, να καταλαβαίνεις το πρόβλημα, να το αισθάνεσαι μέσα από τη βιωματικότητα της ζώσας πραγματικότητας και να το επιλύεις αποτελεσματικά, ανθρώπινα χωρίς δογματικές απόψεις και λαϊκισμούς».

«Το έργο σου αγαπημένης μας Ζέτα έχει αξιολογηθεί από την ίδια την κοινωνία, καθώς αποτελεί ήδη βίωμα όλων όσων των έχουν ανάγκη», είπε ο Ανδρέας Μάτσας και συνέχισε: «Προσωπικά, ως ΣΕΚ και πιστεύω και το σύνολο των κοινωνικών νοιώθουμε την ίδια ευλογία που σε είχαμε φίλη και συνεργάτιδα. Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μοιράστηκες μαζί μας και για όλα όσα μας δίδαξες όπως βέβαια και για τις παρακαταθήκες που μας αφήνεις. Μαζί διανύσαμε ένα υπέροχο ταξίδι που δυστυχώς τελείωσε πολύ νωρίτερα απ’ ότι υπολογίζαμε. Είχες Ζέτα πολλά να προσφέρεις ακόμα και από άλλες επάλξεις, μπορούσες και το άξιζες ίσως να το είχαμε και ανάγκη».

Αναφέρθηκε, στην τελευταία μεταρρύθμιση που προωθούσε η Ζέτα Αιμιλινίδου λίγο πριν φύγει από τη ζωή, τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, «κρατώντας το δικό σου όνομα ως σημείο αναφοράς, Ζωτικό Εισόδημα Τυπικής Απασχόλησης, Ζέτα, το αξίζεις και το δικαιούσαι, ειλικρινά και αδιαπραγμάτευτα».

Εκ μέρους των στενών συνεργατών της Ζέτας Αιμιλινίδου, ο επιστημονικός της σύμβουλος, Φάνος Κουρουφέξης, εξήρε την προσωπικότητα της εκλιπούσας και την ασπίδα προστασίας που τους παρείχε προκειμένου να εργαστούν προωθώντας μαζί της το πρόγραμμά της κυβέρνησης.

kidiazetas 3 2

«Σαν εμάς πολλοί, σαν εσένα κανείς. Το ήθος και η ακεραιότητά σου δεν ήταν απλώς ένα από το χαρακτηριστικά σου, αλλά ήταν ο θεμέλιος λίθος της ύπαρξης σου, τον οποίο μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα σήμερα, νοιώθουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε», είπε.

Σημείωσε όμως ότι «η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο προστάτης μας ήσουν εσύ».

«Η δουλειά μας», κατέληξε, «ήταν δική σου, όπως έτσι εμείς το θέλαμε επειδή εσύ μόνο με το ανυπέρβλητο ανάστημά σου δημιούργησες ένα αδιαπέραστο απόρθητο θόλο γύρω σου για μας. Κάτω από τις αδαμάντινες φτερούγες σου είχαμε τη σιγουριά, τη διασφάλιση, την προστασία για να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί σου το όραμα που μοιραζόσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια πιο δίκαιη κοινωνία».

kidiazetas 1 2

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής και η Υπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια της Ελλάδας Μαρία Συρεγγέλα εκ μέρους του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σορός της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τάφηκε με τις αρμόζουσες τιμές. Κατά την ταφή άγημα της Εθνικής Φρουράς έριξε αποχαιρετιστήριες βολές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy