Ανοιχτός ορίζοντα/Ορίζοντας

Το τελευταίο αντίο

Στις μέρες μας που η ζωή  μας φτήνυνε τόσο πολύ και οι άνθρωποι χάνονται καθημερινά από ανάμεσά μας σαν από το φύσημα ενός αδηφάγου ανέμου, άθελα η μνήμη μας ανασταίνει μέσα μας γνωστούς και φίλους που έφυγαν και μας γεμίζει Θλίψη  και νοσταλγία…

Δεκαετία του πενήντα. Είμαστε μια μικρή ομάδα από νεαρά παιδιά που μας ένωναν η φιλία και τα κοινά ενδιαφέροντα. Βρισκόμασταν κάθε τόσο και μιλούσαμε για μουσική, ποίηση και λογοτεχνία. Μαζί μας και το «Δασκαλάκι από την  Κερύνεια», ο Κώστας Νικολαΐδης, που ερχότανε πάντα συντροφιά με το παλιό βιολί του, αχώριστο και αγαπημένο φίλο, και μας έπαιζε Τσαϊκόοφσκι και αξέχαστα τραγούδια του Μαρούδα.

Μια μέρα ο Κώστας αποφάσισε να φύγει για σπουδές στο Λονδίνο. Πούλησε το αγαπημένο του βιολί για να εξασφαλίσει το αεροπορικό του εισιτήριο, μας αποχαιρέτησε συγκινημένος, κι έφυγε από ανάμεσά μας. Έφυγε, μα δεν τον χάσαμε. Κρατήσαμε μέσα μας βαθιά τη θύμησή του. Εκείνος, το βιολί του, και οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις του, έμειναν μαζί μας. Ο Κώστας μας, το «Δασκαλάκι από την Κερύνεια», καλός και αγαπημένος φίλος.

Στο Λονδίνο δούλεψε σκληρά. Καθιερώθηκε. Έγινε δυναμικό και δραστήριο μέλος της Κυπριακής Αδελφότητας. Βρισκόταν παντού. Η πόρτα του σπιτιού του ανοιχτή σε γνωστούς και αγνώστους και η βοήθειά του δεδομένη. Η Κύπρος έμεινε πάντοτε η μεγάλη του αγάπη. Ερχόταν κάθε τόσο και γέμιζε την ψυχή του με καλοκαιρινό ήλιο και θαλασσινό αγέρι. Ύστερα  ξαναγύριζε στο πόστο του.

Πριν λίγες μέρες πήραμε το μήνυμα. Ο Κώστας Νικολαΐδης έφυγε από τη ζωή, μα όχι από την καρδιά μας. Εμείς οι φίλοι του από εδώ, στην αγαπημένη του πατρίδα, του στέλνουμε το τελευταίο αντίο και του ευχόμαστε να είναι «μακαρία  η οδός η πορεύει σήμερον»…

Στο καλό, φίλε  Κώστα. Θα σε θυμόμαστε.

Κίκα Πουλχερίου

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.