Το ΤΕΠΑΚ πρωτοπορεί και το κράτος παραμένει στάσιμο

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Καμιά έκπληξη δεν θα πρέπει να προκαλεί η νέα πρωτοπόρα πρωτοβουλία του ΤΕΠΑΚ να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή προ εξυπηρέτηση των μητέρων της πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίες θηλάζουν. Δεν εκπλήσσει επίσης και ο προγραμματισμός για τη δημιουργία βρεφοκομικού σταθμού και νηπιαγωγείου, όπως και κάποιων άλλων σημαντικών υποδομών υποστήριξης της μητρότητας.

Στα δέκα και πλέον χρόνια λειτουργίας του το ΤΕΠΑΚ όχι μόνο έδωσε μια δυνατή πνοή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Λεμεσού, αλλά μέσα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα κατάφερε να αυξάνει κάθε χρόνο τους φοιτητές του, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διεθνείς διακρίσεις. Από την άλλη, με τη γενικότερη κοινωνική και πολιτιστική δράση του πέτυχε να αλλάξει νοοτροπίες προωθώντας θεσμούς που λίγα χρόνια πριν ήταν ίσως αδιανόητοι για την κοινωνία της Λεμεσού.

Ό,τι νεότερο λοιπόν και καινοτόμο προέρχεται από το ΤΕΠΑΚ όχι μόνο δεν εκπλήσσει, αλλά είναι και αναμενόμενο. Αντίθετα, εκείνο που εκπλήσσει ή, για να ακριβολογούμε, απογοητεύει και εξοργίζει, είναι η αντιμετώπιση που τυγχάνει το Πανεπιστήμιο από το κράτος. Στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού ακούσαμε άπειρες φορές να εξαγγέλλονται σχεδιασμοί και να ανακοινώνονται αποφάσεις που αφορούν τις υποδομές και γενικότερα την ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ. Ωστόσο, από τα λόγια μέχρι τις πράξεις υπάρχει τεράστια απόσταση και αυτό αποτελεί γενική διαπίστωση.

Το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές από αυτήν εδώ τη στήλη, αλλά τα συνεχώς νέα δεδομένα μάς υποχρεώνουν να το επισημάνουμε και πάλι. Ότι, δηλαδή, το ακαδημαϊκό και κοινωνικό έργο που επιτελεί και όλα τα θετικά δεδομένα που συνθέτουν το ΤΕΠΑΚ, επιβάλλουν στο κράτος αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό το πανεπιστημιακό ίδρυμα, ώστε να συνεχίσει και να διευρύνει την προσφορά του όχι μόνο στη Λεμεσό, αλλά γενικότερα στην Κύπρο.

Το κράτος έχει την υποχρέωση όχι μόνο να εκφράζει την ευαρέσκειά του και να επαινεί το ΤΕΠΑΚ μετά από κάθε καινοτόμα και πρωτοποριακή δράση, αλλά επιβάλλεται να είναι ουσιαστικός αρωγός και υποστηρικτής με ουσιαστικές πράξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, οι οποίοι μπορούν να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο. Αυτό όμως προϋποθέτει τη δημιουργία εκείνων των υποδομών που εδώ και χρόνια περιμένει το Πανεπιστήμιο.

Και δεν είναι μόνο η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου που αν και έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο όλο εξαγγέλλεται, αλλά όλο και αναβάλλεται. Από τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό για την προώθηση της υλοποίησης του έργου του πολυσυζητημένου Β’ Πόλου Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, όπως δεν υπήρξε και καμιά πρόοδος στην επίλυση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος του Πανεπιστημίου.

Και δεν είναι τυχαίο που, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα σχέδια για τις ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες στα Πολεμίδια, εκφράζεται έντονη δυσπιστία από την ακαδημαϊκή και κυρίως τη φοιτητική κοινότητα κατά πόσον αυτά τα σχέδια θα γίνουν πράξη στα χρονοδιαγράμματα που έχουν εξαγγελθεί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.