Το θέμα είναι να εμποδίσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, δήλωσε ο Σολτς, ο οποίος συναντάται με Μπάιντεν

«Το θέμα είναι να εμποδίσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και επανέλαβε ότι το Βερολίνο εμμένει στην απόφασή του να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, αλλά, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις οι οποίες ενδεχομένως θα επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας και με το βλέμμα στον αγωγό Nord Stream 2, τόνισε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».

«Το ταξίδι μου έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο κ. Σολτς χτες, Κυριακή, το βράδυ σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου του Βερολίνου, μπροστά από το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα τον μετέφερε στην Ουάσιγκτον.

Στις 11:30 (τοπική ώρα), ο κ. Σολτς θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά ως Καγκελάριος και το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την κρίση στην Ουκρανία. «Είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα τον ανακαλέσει στην τάξη», έγραφε χθες το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στην κριτική που ασκείται στον Όλαφ Σολτς για ολιγωρία και επιφυλακτικότητα έναντι της Ρωσίας.

Στο εσωτερικό, η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική και για την «καθυστέρηση» του νέου Καγκελάριου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το ταξίδι είναι καλά προετοιμασμένο. Δεν πάει κανείς εκεί μόνο για να πιεί καφέ, αλλά για να κάνει αληθινή, σκληρή, σημαντική πολιτική, η οποία σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει σε μια κατάσταση σοβαρής κρίσης. Το θέμα είναι να εμποδίσουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ενδεχόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την αναστολή λειτουργίας του Nord Stream 2, ο Καγκελάριος, ο οποίος και κατά την προηγούμενη θητεία στην κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ είχε στηρίξει το εγχείρημα, σημείωσε ότι συζητούνται πολύ εκτεταμένες κυρώσεις, «αν αυτό καταστεί απαραίτητο», αλλά, όπως είπε, το θέμα είναι να αποτραπούν οι κυρώσεις. «Έχουμε πάντως εξετάσει όλα τα μέτρα και δεν αποκλείεται τίποτα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.