Το θέμα στελέχωσης της ΑΗΚ θέτουν σε επιστολή προς ΥΠΟΙΚ, οι συντεχνίες του Οργανισμού

Το θέμα της στελέχωσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου θέτουν εκ νέου σε κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, η ΕΠΟΠΑΗ, η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, η ΣΕΠΑΗΚ, η ΣΥΒΑΗΚ.

Η επιστολή των συντεχνιών αφορά απαντητική επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία όπως αναφέρουν «εντοπίζουν διάθεση για αντιπαράθεση, αφού ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι τον ενόχλησε, το έντονο ύφος των συντεχνιών και αφήνει αιχμές ότι η παρέμβαση τους άγεται από συντεχνιακά κίνητρα».

Σημειώνουν ότι στην αρχική επιστολή τους, ημερομηνίας 7 Ιουνίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, αναφέρθηκαν στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, που παρατηρείται εδώ και χρόνια στην ΑΗΚ και στην καταπόνηση, την οποία υφίσταται το προσωπικό, στην προσπάθεια του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Οργανισμού και μάλιστα εις βάρος ουσιαστικών θεμάτων, που άπτονται της υγείας και της ασφάλειας του.


Επισημαίνουν ότι ο τόπος πέρασε σημαντική οικονομική κρίση και η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρόλη την ύφεση, ο Οργανισμός δεν έπαυσε να λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο και ως προσωπικό είχαμε κάνει σημαντικές αβαρίες στις μπαλωματικές ανακατατάξεις ειδικοτήτων του προσωπικού που έχει κάμει η ΑΗΚ (στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν και κενά που πρέπει να συμπληρωθούν), ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του τόπου και να στηρίξουμε την οικονομία. Πρόσθετα μάλιστα, συνηγορήσαμε και συνεργαστήκαμε με τον εργοδότη μας για αλλεπάλληλες μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού, όταν άλλοι το εκμεταλλεύονταν και κερδοσκοπούσαν εις βάρος των καταναλωτών», προστίθεται.

Ένας από τους κύριους λόγους που μας ώθησαν στο να σας υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να προωθηθεί άμεσα ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός (στην ολότητα του), αναφέρεται στην επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, είναι γιατί αναμένεται αναθέρμανση της οικονομίας και λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, με βέβαιες πολλαπλές απαιτήσεις από το προσωπικό και τον Οργανισμό.


«Σε καμία περίπτωση, ούτε ο Οργανισμός μας, ούτε οι εργαζόμενοι έχουμε κάμει προσπάθειες για διατήρηση μονοπωλίου, όπως ισχυρίζεστε στην επιστολή σας. Απεναντίας, είμαστε αρωγοί με σοβαρή συνδρομή στην έγκαιρη διείσδυση στα δίκτυα των οποιωνδήποτε νέων παραγωγών. Ως εκ τούτου, απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις οποιεσδήποτε αιχμές σας για προσπάθεια συντήρησης μονοπωλίου και αν έχετε οποιαδήποτε πληροφόρηση, που εμείς δεν γνωρίζουμε, θα ήταν καλό να την γνωρίζουμε. Επιπρόσθετα, σας αναφέρουμε ότι το μοντέλο λειτουργίας της ΑΗΚ, ως Καθετοποιημένου Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, στο νέο περιβάλλον, πολύ σωστά και πολύ σοφά έχει καθοριστεί και αποφασιστεί από τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο», προστίθεται.

Όσον αφορά την στελέχωση του Οργανισμού, που υπήρξε αντικείμενο της επιστολής μας, αναφέρεται, διευκρινίζουμε ότι αυτό δεν ήταν θέμα αιτημάτων μας, αλλά απαίτηση του ιδίου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού, η οποία προέκυψε μέσα από τον προγραμματισμό του, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

«Στην απαντητική σας επιστολή επισημαίνεται ότι η πλήρωση κενών θέσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Οργανισμού, εις δε ανάλογη προς εμάς απαντητική επιστολή της, η αρμόδια Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφέρει επί λέξει, η ΑΗΚ μέσω του Διοικητικού της Συμβουλίου, λαμβάνει η ίδια τις επενδυτικές της αποφάσεις, σταθμίζοντας το εθνικό συμφέρον με το συμφέρον του Οργανισμού», σημειώνεται.


Στη βάση αυτών των παραδοχών, αναφέρουν οι συντεχνίες, για να μπορέσει η ΑΗΚ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, είναι απαραίτητο να έχει έγκαιρα την ανάλογη στελέχωση σε προσωπικό χωρίς να εμποδίζεται μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η επιστολή των συντεχνιών της ΑΗΚ κοινοποιήθηκε προς την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Πρόεδρο ΡΑΕΚ, Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Μέλη Δ.Σ. ΑΗΚ, Γενικό Διευθυντή ΑΗΚ, Εκτελεστικούς Διευθυντές ΑΗΚ, Διευθυντές ΒΡΔ ΑΗΚ και Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού ΑΗΚ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.