• Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Θέα/ Ορίζοντας

Το Τοπίο

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια παρουσιάζει από τις αρχές Μαρτίου δύο σημαντικές εκθέσεις. Την ετήσια έκθεση με θέμα Το Τοπίο και την περιοδική έκθεση με θέμα Πρώιμα χαρακτικά του Χαμπή. Εκτίθενται  περισσότερα από 100 έργα, βιβλία, μήτρες κ.ά, από την συλλογή του Μουσείου.

1. Caliari Sadeler Medoro Angelica
Carletto caliari ζωγράφος aegidius sadeler ii χαράκτης, ερωτευμένος με την αγγελική, ο μέντορο χαράσσει τα ονόματά τους, 1587-1588 / 1595-1620, οξυγραφία & χαλκογραφία με καλέμι

Η ετήσια έκθεση Το Τοπίο, με 95 έργα, θα είναι ανοικτή από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Παρουσιάζονται χαρακτικά, μήτρες, βιβλία και αντικείμενα από το 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα, ακολουθώντας δυο άξονες:

– Να παρακολουθήσει ο θεατής την εξέλιξη του τοπίου στο πέρασμα των αιώνων,

–   Να απολαύσει ο θεατής δημιουργίες καλλιτεχνών που επέλεξαν τη χαρακτική για να εκφραστούν σε ένα θέμα, εξαιρετικά ζωγραφικό, το τοπίο.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης αποτελείται από 48 πρωτότυπα, αλλά και αναπαραγωγικά χαρακτικά, ακολουθώντας την εξέλιξη του είδους στην Ευρώπη  μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Εκτίθενται επίσης χαρακτικά από την Ιαπωνία: Raimondi, Ortelius, Callot, Rembrandt, Poussin, Piranesi, Von Stuck, Hiroshige και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες του παρελθόντος ασχολήθηκαν με το τοπίο.

Ο ρόλος της χαρακτικής ως μέσο αναπαραγωγής εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς στις αρχές του 20ου αιώνα, αν και μας μένουν αριστουργήματα αναπαραγωγής από τον 16ον μέχρι και τον 19ον αιώνα, φιλοτεχνημένα ιδιαίτερα με τις μεθόδους της χαλκογραφίας. Αλλά στον 19ον αιώνα και μετά,  η δημιουργία πρωτότυπων χαραγμένων τοπίων από ζωγράφους-χαράκτες, (πολλούς προ-ιμπρεσιονιστές και ιμπρεσιονιστές π.χ.) δεν έπαψε να είναι ζωντανή και αντικείμενο πειραματισμών για τους χαράκτες.

Η έκθεση προτείνει αστικά και φυσικά τοπία τα οποία αντικαθρεφτίζουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δημιουργών τους, στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Έτσι παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, έργα των Τέτση, Avvakumov, Καραβούζη, Μπότσογλου, Χαμπή και Ιαπώνων νέων χαρακτών.

Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

Μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2023

Από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή,
10.00 – 13.00 και 15.00 – 17.00
(16.00 – 18.00 καλοκαιρινό ωράριο)
2. Callot Combat Naval 1 Scaled
Jacques callot h ναυμαχία, 1630-1635, οξυγραφία
6. Μπότσογλου Άτιτλο
Χρόνης μποτσογλου, άτιτλο, 2007, ψηφιακή χαρακτική
5. Τέτσης Βάρκες
Παναγιώτης τετσησ, βάρκες, πριν 1978, τσιγκολιθογραφία
Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.